نویسنده: گرنت نیوشام افسر، دیپلمات سابق
تایوانیها با ژاپنیها اشتراکاتی دارند. هردو کشور نسبت به اینکه آمریکا از آنها دفاع خواهد کرد، تردیدهای جدی دارند. البته این نگرانی در مورد تایوان منطقیتر است.
یکی از دوستان تایوانیام میگفت که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، در کارزار انتخاباتی خود حرف مشخصی در حمایت از تایوان نزد و درباره چشمانداز تایوان تحت دولت جدید آمریکا چند سؤال مطرح کرد.
سیاست ترامپ در قبال تایوان در دوره دوم ریاستجمهوری او چگونه خواهد بود؟ آیا تایوان باید نگران باشد؟
تایوان در کارزار انتخاباتی آمریکا سوژه مهمی نبود. این کشور هرگز برای هیچ نامزدی مهم نبوده است. شمار اندکی از رأیدهندگان براساس موضع نامزدها در قبال تایوان به آنها رأی میدهند.
از اینرو، این واقعیت که ترامپ در کارزار ریاستجمهوری خود شرح مفصلی از سیاستهای تایوان ارائه نکرد- و حتی گفت که تایوان به اندازه کافی هزینه نمیکند- نباید مشکلساز باشد.
مهمتر اینکه نحوه برخورد ترامپ و دولت او با تایوان را در دوره اول ریاستجمهوری او از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ در نظر بگیرید. زمانی که ترامپ رئیسجمهور بود، فروش تسلیحات به تایوان نسبت به عملکرد «ضعیف» دولت اوباما در قبال چین و عملکرد «ضعیف» او در قبال تایوان به شکل قابلتوجهی افزایش پیدا کرد.
از این گذشته، با توجه به تمرکز بیشتر آمریکا بر تایوان، از انزوای این کشور کاهش یافت و مقامات ارشد آمریکا (فعلی و سابق) به تایوان سفر کردند. مهمتر از همه اینکه دولت ترامپ نخستین دولتی بود که از زمان ریچارد نیکسون، رئیسجمهور سابق آمریکا، که درهای کشور را به روی چین باز کرد، در برابر جمهوری خلق چین ایستاد و از منافع جهان آزاد حمایت کرد.
حزب کمونیست چین از دولت ترامپ و مشاوران او که مسئول سیاستهای چین بودند- بویژه مایک پمپئو، متیو پوتینگر، دیوید استیلول و مایلز یو و دیگران- بیزار بود که خودش گویای همه چیز است.
از اینرو، همیشه به اقدامات ترامپ توجه کنید نه چیزهایی که میگوید.
اعضای کابینه جدید چه رویکردی در مدیریت مسائل امنیتی تایوان خواهند داشت؟
دو عضو کابینه که بیشتر درگیر مسائل تایوان خواهند بود- مارکو روبیو، سناتور فلوریدا، و مایک والتز، نماینده فلوریدا، که بهترتیب بهعنوان وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی منصوب شدهاند- در مخالفت با کمونیستهای چینی با قدرت عمل کرده و در مقابله و عقب راندن تجاوزگری و رفتار نادرست جمهوری خلق چین ید طولایی در قانونگذاری داشتهاند.
هردو به اهمیت تایوان برای جهان آزاد واقف هستند و با فرض اینکه تایپه به دفاع از خود تمایل دارد، تلاش زیادی برای دفاع از این جزیره و کمک به آن برای دفاع از خود انجام میدهند.
ترامپ در کارزار انتخاباتی خود از تایوان خواست هزینههای حفاظت را بپردازد که جنجالآفرین شد. آیا باید نگران این مسئله باشیم؟
ترامپ بهدرستی گفت که تایوان به اندازه کافی برای دفاع از کشورش هزینه نمیکند و درواقع در ۳۰ سال گذشته به اندازه کافی هزینه نکرده است.
ترامپ میداند که اکثر مردم آمریکا با اعزام سربازان آمریکایی برای فدا شدن از جانب تایوانیها مخالف هستند، اما تایوان تمام توان خود را برای دفاع از کشور به کار نمیگیرد. واقعیتِ این روزهای سیاست آمریکا همین است. تایپه نیز باید این مسئله را درک کند.
و این موضع در اظهارات اکثر آمریکاییها شنیده میشود، بویژه آنهایی که فرزندانشان در ارتش آمریکا خدمت میکنند. این مسئله نه فقط در مورد تایوان که در مورد کشورهای اروپایی، ژاپن، استرالیا و کانادا نیز صدق میکند.
دیدگاه ارائهشده در این مقاله نقطه نظر نویسنده بوده و لزوماً منعکسکننده دیدگاه اپک تایمز نیست.
گرنت نیوشام افسر بازنشسته تفنگداران دریایی آمریکا، دیپلمات سابق و مدیر بازرگانی است که سالها در منطقه آسیا-اقیانوسیه حضور داشته است. او از اعضای ارشد فروم ژاپن برای مطالعات راهبردی (توکیو) و مرکز سیاستگذاری امنیتی و مؤسسه یورکتاون در واشینگتن دیسی است. او کتاب پرفروش «وقتی چین دست به حمله میزند: هشداری به آمریکا» را به نگارش درآورده است.