رئیسجمهوری اسلامی گفت که دولت ترکمنستان به دلیل عدم پرداخت بدهی گازی و تعهدات ایران، حاضر به بستن قرارداد گازی با جمهوری اسلامی نیست.
مسعود پزشکیان روز دوشنبه، ۱۴ آبان در مراسمی دولتی گفت: «من دیروز در سازمان برنامه و بودجه بودم. آنها به من گفتند که ترکمنستان دیگر حاضر نیست با دولت ما قرارداد ببندد. این را زیاد خبری نکنید. اگر هم کردید. من کاری ندارم.»
او گفت که باید دولت به اندازه توان اقتصادیش قرارداد ببندد تا بتواند به تعهداتش عمل کند.
محمود خاقانی، کارشناس انرژی در گفتگو با تجارت نیوز در اینباره اظهار داشت که به نظر او، مساله قرارداد نبستن ترکمنستان به ایران تنها به دلیل بدهی ایران بابت گاز خریداری شده نیست، بلکه دلایل دیگری نیز دارد. یک دلیل، بیعلاقگی ترکمنستان برای بستن قرارداد گازی با ایران، تنوع رقبای گازی است. تا چند سال گذشته، روسیه، گاز را با قیمت بالاتری نسبت به ایران از ترکمنستان خریداری میکرد، همین موضوع باعث قطعی گاز در سال ۸۶ شد و ایران مجبور شد بهای بیشتری برای خرید گاز از این کشور پیشنهاد دهد، اما روسیه باز هم قیمت را بالاتر برد و همین باعث قطعی مجدد گاز در ایران شد.
به گفته او، اکنون چین نیز به رقبای ایران در خرید گاز از ترکمنستان اضافه شده است و یک خط لوله گاز ترکمنستان را به چین منتقل کرده است. اروپا هم میخواهد گاز ترکمنستان را از دریای خزر و از طریق باکو، به ترکیه و اروپا منتقل کند.
او همچنین، روابط نزدیک ترکمنستان و جمهوری آذربایجان با اسرائیل و تیرگی روابط جمهوری اسلامی ایران با آلمان را از دیگر دلایل تاثیرگذار بر قرارداد گازی با ترکمنستان دانست.
این کارشناس انرژی درباره چرایی بدهی گازی ایران به ترکمنستان خاطرنشان کرد: «وقتی گاز از یک کشور دیگر وارد میشود، باید مبلغ آن پرداخت شود. در مورد چرایی نبود منابع برای پرداخت تعهدات باید به موضوع کسری بودجه اشاره کرد. در حال حاضر، بخشی از صادرات نفت در بودجه به نیروهای مسلح اختصاص دارد و کسی از درآمد و هزینه آن بخش خبر ندارد. از سویی صندوق توسعه ملی اخیراً از طلب ۱۰۰ میلیارد دلاری سخن به میان آورده و قرارگاه خاتمالانبیا به عنوان پیمانکار بزرگ صنعت نفت هم از دولت، طلب دارد.»
خاقانی افزود که گاز ترکمنستان در آستانه قطع شدن است و از همین اکنون ساکنان استان خراسان رضوی و مناطق مرزی با ترکمنستان باید خود را آماده کنند.