Search
Asset 2

مشاور امنیت ملی: آمریکا سلاح‌های هسته‌ای را به اوکراین باز نمی‌گرداند

مشاور امنیت ملی آمریکا اعلام کرد بازگرداندن تسلیحات هسته‌ای به اوکراین در دستور کار دولت بایدن نیست.
صحبت‌های جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در جلسه توجیهی مطبوعاتی کاخ سفید، ۲۴ آوریل ۲۰۲۴. (Jim Watson/AFP via Getty Images)

جیک سالیوان در واکنش به گزارشات متعدد گفت که «خیر، این موضوع در دست بررسی نیست.»

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در ۱ دسامبر گفت که ایالات متحده تسلیحات هسته‌ای اوکراین را که چند دهه پیش در پی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی واگذار شده بود، به این کشور بازنمی‌گرداند.

سالیوان در پاسخ به سؤالی درباره مقاله اخیر نیویورک‌ تایمز مبنی بر این‌که برخی از مقامات غربی ناشناس گفته‌اند که جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، می‌تواند قبل از ترک قدرت در ماه آتی سلاح‌های هسته‌ای را در اختیار اوکراین بگذارد، گفت که این موضوعی در دست بررسی نیست.

او در ۱ دسامبر به ای‌بی‌سی نیوز گفت: «کاری که ما می‌کنیم، تقویت ظرفیت‌های متعارف گوناگون در اوکراین است تا بتواند به‌طور مؤثر از خودش دفاع کند و جنگ را به خاک روسیه بکشاند، نه این‌که تجهیزات هسته‌ای به آن‌ها بدهیم.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، در جریان کارزار انتخاباتی ۲۰۲۴ گفت که بسرعت به جنگ اوکراین خاتمه می‌دهد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین نیز گفته است که جنگ در دوران ترامپ با سرعت بیشتری خاتمه می‌یابد. از زمان آغاز درگیری‌ها در فوریه ۲۰۲۲، واشینگتن بزرگ‌ترین ارائه‌دهنده کمک‌های نظامی، سلاح و مهمات به کی‌یف بوده است.

سالیوان در مصاحبه ۱ دسامبر خود تکرار کرد که ایالات متحده تا روز پایانی دولت بایدن در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ به ارائه کمک‌های بیشتر به اوکراین ادامه می‌دهد.

او گفت: «ما در این ۵۰ روز تمام سعی خود را می‌کنیم تا اوکراین به ابزارهای لازم برای تقویت موضع خود در میدان جنگ دست پیدا کند و با قدرت بیشتری بر سر میز مذاکره حاضر شود.»

«بایدن به من دستور داد که بر تسریع روند تجهیز نظامی اوکراین نظارت کنم و تمام بودجه‌ای را که کنگره به این کار اختصاص داده، تا روز پایانی دولت بایدن خرج کنم.»

او گفت: «در این بین، از اوکراین خواستیم که در بحبوحه درگیری‌ها با دولت آینده ترامپ و همچنین متحدان آمریکا ارتباط بگیرد.»

سالیوان گفت: «این‌طور نیست که جنگ اوکراین در ۲۱ ژانویه به خودی خود خاتمه پیدا کند. بدیهی است که تیم جدید سیاست‌ها و رویکردهای ویژه خود را خواهد داشت و من نمی‌توانم در این‌باره چیزی بگویم. اما کاری که از دست ما برمی‌آید، این است که مطمئن شویم وقتی قدرت را به دولت بعدی محول می‌کنیم، اوکراین در بهترین وضعیت ممکن قرار داشته باشد.»

سالیوان همچنین در مصاحبه‌اش گفت که انتقال قدرت از دولت بایدن به دولت ترامپ «مسالمت‌آمیز» خواهد بود و افزود که «تا این‌جا از روند هماهنگی با تیم جدید ترامپ رضایت داشته‌ام. به نظر می‌رسد که آن‌ها نیز بر یک انتقال قدرت مسالمت‌آمیز تمرکز کرده‌اند، چرا که می‌خواهند با سرعت هرچه تمام‌تر دست به کار شوند.»

متعاقب گزارش نیویورک تایمز، روسیه با اشاره به این‌که ایده ارائه تسلیحات هسته‌ای به اوکراین مصداق «خودکشی» است، اعلام کرد که جلوگیری از این سناریو یکی از دلایل اصلی مسکو در لشکرکشی به اوکراین بوده است.

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، هفته گذشته در واکنش به این مقاله به خبرنگاران گفت: «این کار از نظر ما دیوانگی است. این جنون مطلق از جانب غربی‌ها به بخش مشخصی از تشکیلات سیاسی اوکراین خورانده شده است.»

اوکراین متعاقب فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ تسلیحات هسته‌ای آن را به ارث برد، اما همه‌شان را براساس توافقی در سال ۱۹۹۴ در ازای دریافت ضمانت‌های امنیتی از سوی روسیه، آمریکا و بریتانیا واگذار کرد.

ترامپ هفته گذشته کیت کلوگ، ژنرال بازنشسته ارتش را به‌عنوان فرستاده ویژه خود در اوکراین و روسیه برگزید. او احتمالاً نقش بسزایی در حل مناقشه ایفا خواهد کرد. کلوگ در دولت ترامپ در سال‌های ۲۰۱۷-۲۰۲۱ به‌عنوان رئیس ستاد شورای امنیت ملی کاخ سفید و مشاور امنیت ملی مایک پنس، معاون وقت رئیس‌جمهور آمریکا، خدمت می‌کرد.

ترامپ در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «کیت سابقه فوق‌العاده‌ای در حیطه نظامی و تجاری دارد که برای نمونه می‌توانم به خدمت در سمت‌های بسیار حساس امنیت ملی در دولت اول خود اشاره کنم.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی