Search
Asset 2

چرا مردم چین این روزها به خرید طلا روی آورده‌اند؟

از بحران املاک تا افزایش قیمت جهانی طلا، دلایل اقتصادی و ژئوپلیتیکی موجب تقاضای شدید برای طلا شده است.
شمش‌های طلا در عکس آرشیوی. به گزارش شورای جهانی طلا در اواسط آوریل، بخش خصوصی چین درحال ذخیره طلا بوده و با پیشی گرفتن از هند در سال ۲۰۱۳ این کشور را به جایگاه دوم فرستاده است. (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

نویسنده: میلتون ازراتی

هیچ چیزی مثل طلا بویژه در این روزهای چین نمی‌درخشد.

خرید طلا در چین به شکل قابل‌ملاحظه‌ای افزایش یافته و این مسئله ربطی به علاقه ناگهانی مردم به جواهرات سنگین ندارد، بلکه به ورود خریداران به بازار شمش و سکه طلا بازمی‌گردد؛ بازاری با سابقه طولانی که برای حفظ اندوخته در روزهای بحرانی مورد توجه قرار می‌گیرد. با توجه به ادامه تأثیر بحران املاک بر ارزش املاک، اقتصادی که به‌طور کلی دچار مشکل است، افزایش احتمالی خصومت غرب با تجارت چین و ناامیدی از سیاست‌های پکن برای تغییر اوضاع، خریداران طلا دلایل خوبی برای کار خود دارند.

شاید تصور کنید که افزایش قیمت طلا تا نرخ بی‌سابقه ۲ هزار و ۸۰۰ دلار به‌ازای هر اونس باعث منصرف شدن خریداران شود. در چین، کار جواهرات به همین‌جا کشید. در سه سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۴، که اطلاعات‌شان در دسترس قرار دارد، خرید جواهرات در چین نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۳ حدود ۲۸ درصد کاهش یافته است.

با این‌حال، وقتی از سرمایه‌گذاری امن روی شمش و سکه طلا صحبت می‌شود، میزان خرید در مدت مشابه ۲۷ درصد افزایش داشته است. با این‌که اطلاعات جامع‌تری وجود ندارد، شواهد روایی نشان می‌دهند که نرخ خرید سرعت بیشتری گرفته است. به گفته چن ویدونگ، از مؤسسه تحقیقاتی بانک چین، تقاضای خرده‌فروشی برای شمش طلا به حدی افزایش یافته که موجودی فروشگاه گوانگ‌ژو دونگ‌شان به اتمام رسیده و قیمت‌ها در چند هفته اخیر ۱۰ درصد افزایش یافته‌اند.

وضعیت اقتصاد چین باعث شده که گزینه‌های زیادی برای ثروت چینی‌ها باقی نماند و این مسئله افزایش نرخ خرید را توجیه می‌کند. هیچ نشانه‌ای مبنی بر فروکش کردن بحران هولناک املاک در چین مشاهده نمی‌شود. به‌رغم تلاش پکن برای رفع مشکلات، روند ساخت خانه و همچنین خرید خانه همچنان نزولی است. قیمت املاک از زمان آغاز بحران در سال ۲۰۲۱ دست‌کم ۱۲ درصد ریزش داشته است. این ضرر و زیان‌ها باعث شده که حمایت مالی از رشد و توسعه دشوارتر از همیشه شود. با توجه به شکافی که در ثروت خانوارهای سراسر کشور شکل گرفته، مصرف‌کنندگان کمتر از قبل هزینه می‌کنند که مانع دیگری در مسیر رشد محسوب می‌شود. بویژه از آن‌جا که پکن تا اواخر سال ۲۰۲۳ هیچ کاری برای رفع این مشکل انجام نداد و بعد از آن نیز واکنش ضعیفی از خود نشان داد، مردم چین باور ندارند که اوضاع به این زودی‌ها بهبود پیدا کند. آن‌ها به‌طور حتم دلیلی برای سرمایه‌گذاری در حوزه املاک یا فعالیت‌های تجاری ندارند.

وضعیت مبهم ژئوپلیتیکی دلیل دیگری برای گرایش چینی‌ها به طلا بوده است. چینی‌ها نمی‌توانند این مسئله را نادیده بگیرند. اروپا و خاورمیانه درگیرِ جنگ است. در عین‌حال، آمریکا، اتحادیه اروپا و ژاپن با جدیت درحال تجدیدنظر در روابط تجاری خود با چین هستند و هیچ‌کدام نگاه سازنده‌ای ندارند. به‌رغم مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا، سیاست‌های داخلی یا جهانی واشینگتن به‌هیچ‌وجه مشخص نیستند. آمریکا نیز تهدید تورم را به‌طور کامل مهار نکرده و برای نرخ بهره رویکرد مشخصی ندارد. دلیل دیگری که چینی‌ها برای خرید طلا دارند، دلارزدایی (به رهبری پکن) در جهان امروز است که بانک‌های مرکزی را مجبور کرده که اندوخته طلای خود را افزایش دهند.

این‌که پکن بتواند واکنش سیاسی مؤثری در قبال مشکلات اقتصادی و مالی کشور ارائه کند، هنوز مشخص نیست. اگر تاریخ را مد نظر قرار دهیم، از چین بعید است که چنین کار بزرگی را مدیریت کند. بر این اساس، احتمال این‌که تردیدها درخصوص وضعیت اقتصادی یا مالی داخلی چین به این زودی‌ها مرتفع شود بسیار ناچیز است. به‌رغم مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا، ماه‌ها طول می‌کشد که شاهد شفافیت سیاسی در آمریکا یا موقعیت ژئوپلیتیکی کنونی باشیم. همچنین به نظر می‌رسد که تمایل چینی‌ها به طلا ادامه خواهد داشت. شاید سرعت سرسام‌آور اخیر تکرار نشود، اما روند کنونی به‌طور حتم به این زودی‌ها تغییر نخواهد کرد.

دیدگاه ارائه‌شده در این مقاله نقطه نظر نویسنده بوده و لزوماً منعکس‌کننده دیدگاه اپک تایمز نیست.

درباره نویسنده: میلتون ازراتی کمک‌ویراستار نشریه نشنال اینترست، وابسته به مرکز مطالعات سرمایه انسانی دانشگاه بوفالو، و اقتصاددان ارشد شرکت ارتباطاتی وستد در نیویورک است. او قبل از پیوستن به وستد به‌عنوان استراتژیست بازار و اقتصاددان ارشد برای لرد، ابت و شرکا کار می‌کرد. او اغلب برای سیتی ژورنال و به‌طور مرتب برای فوربس مقاله می‌نویسد. آخرین کتاب او «سی فردا: سه دهه آتی جهانی‌شدن، جمعیت‌شناسی و چگونه زندگی خواهیم کرد» نام دارد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی