Search
Asset 2

آیا قوانین جدید حزب کمونیست چین منجر‌ ‏به انحلال این حزب می‌‏شود؟

حزب کمونیست چین
آیا قوانین جدید حزب کمونیست چین منجر‌ ‏به انحلال این حزب می‌‏شود؟
حزب کمونیست چین
Wang Zhao/AFP/Getty Images

انتشار اصلاحات قوانین انضباطی حزب کمونیست چین در رسانه‌‏های این کشور، تقریباً باعث آشوب شد.
اما یک خط از این مقررات اصلاحی، هم برای رسانه‌‏های رسمی و هم برای مخالفان در تبعید، بیش‌‏تر نمایان بود؛ «سازمان‌‏هایی از حزب که تعداد زیادی عضو دارند و به‌‏خاطر نقض شدید مقررات حزبی مقصر شناخته شده‎اند، منحل می‌‏شوند.»

مفسران سیاسی و شهروندان چین با‌‏توجه به پیامد‌‏های منطقی این قانون، نتیجه گرفتند که احتمالاً تمام حزب کمونیست منحل خواهد شد. با این وجود این پیامد روشن نیست؛ زیرا رسانه‌‏های دولتی چین به‌‏خاطر استفاده دقیق آن‌‏ها از عناوین برای ارسال پیام‌‏های حزب به افرادی خاص مشهور هستند.

«سان گوانگ‎ون»، استاد بازنشسته از دانشگاه «شاندونگ» چین به اپک تایمز گفت، در‌‏حالی‌‏که «انحلال» سازمان‌‏های حزب به‌‏معنای پاک‌‏سازی موسساتی خاص است، فساد شرم‌‏آور کل رژیم کمونیست به این معنی است که حتی چنین «انحالال جزئی» باعث تضعیف کل ساختار حزب می‌‏شود.

موضوع فساد، در سال‌‏های اخیر با بن‌‏بست اقتصادی چین و روی کار آمدن «شی جین پینگ»، دبیر کل حزب کمونیست مطرح شده است. از اواخر سال ۲۰۱۲ که شی جین پینگ قدرت را به‌‏دست گرفت، کمپینی ضد فساد علیه مقامات چینی به راه انداخت که طی آن، صدها هزار نفر بازجویی یا تنبیه شده‌‏اند.

سان اظهار داشت: «شکار ببر (ببر اصطلاحی رایج برای مقامات فاسد است) شی جین پینگ، فساد شدید اعضای حزب کمونیست را آشکار کرده است. این فساد به‌‏مراتب بیش‌‏تر از ظرفیت صبر و شکیبایی مردم چین است.»

خداحافظ لنین؟
به‌‏گفته‌‏ی «هنگ هی»، مفسر سیاسی، احتمالاً روزنامه «جوانان پکن» پیامدهای انتخاب این عنوان را بر مخاطبان خود نادیده گرفته است.
هنگ هی معتقد است شهروندان چین به‌‏زودی در‌‏مورد پیامدهای اصلاح مقررات انضباطی به‌‏فکر فرو می‌‏روند.

روزنامه جوانان چین
تیتر مقاله روزنامه جوانان چین: سازمانهایی از حزب که تعداد زیادی عضو دارند و به خاطر نقض شدید مقررات حزبی مقصر شمرده شده‏‏ اند، منحل میشوند.(Sina Weibo)

کمیته مرکزی بازرسی انضباطی حزب به ریاست «وانگ کیشان»، مسئول اصلی کمپین ضد فساد است. هنگ هی با اظهار ناباوری از توانایی حزب در اجرای اصلاحات معنا‌‏دار با‌‏وجود مقیاس فعالیت کمپین ضد فساد شی جین پینگ، اظهار داشت، فساد از بالا به پایین از بین نمی‌‏رود بلکه باید از پایین به بالا ریشه‌‏کن شود.

به عقیده وی، در‌‏حالی‌‏که فساد در دهه‌‏های اولیه حکومت کمونیستی تحت رهبری «مائو تسه تونگ» قابل کنترل و مهارشدنی بود، اما با آغاز اصلاحات اقتصادی در زمان «دنگ شیائوپنگ»، امری عادی شد.

در زمان رهبری «جیانگ زمین» در دهه ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰، مقامات حزب، دسترسی غیرقانونی به دستاوردها و موفقیت‎های جدید چین در تجارت خارجی و نیروی کار ارزان پیدا کردند که باعث ایجاد چرخه‎ای آلوده به رشوه‎خواری و اختلاس شد.

هنگ اظهار داشت: «جیانگ زمین برای حفظ و تحکیم قدرتش، نه‌‏تنها فساد را مجاز دانست، بلکه آن را تشویق و حتی اجباری کرد.»
جیانگ زمین، پس‌‏از کناره‌‏گیری از موقعیت رسمی خود تا سال‌‏ها، قدرت سیاسی داشت. کمپین شی جین پینگ عمدتاً مقاماتی را که ثروت نامشروع خود را مدیون جیانگ زمین بودند، هدف قرار داده است.

به‌‏گفته هنگ هی، اصلاحات شی جین پینگ بدون بازسازی قدرت سیاسی غیرممکن بود. در چین «فساد و مبارزه با فساد، هر دو یک منبع دارند که همان قدرت سیاسی است. پاک‌‏سازی سیاسی از بالا به پایین برای کنترل فساد هرگز موفق نبوده است. فساد تبدیل به عاملی محرک برای مقامات بوده است. در چین، مبارزه گسترده با فساد غیرممکن است؛ زیرا همه فاسد هستند؛ ۹۹ درصد از آن‌‏ها فاسد هستند. مبارزه اصلی با فساد تنها با سرنگونی کل حزب امکان‌‏پذیر خواهد بود.»

اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی