گزارش یک نهاد غیردولتی حامی خبرنگاران در افغانستان، از نقض گستردهی حقوق خبرنگاران این کشور خبر داده است.
بنابر اعلام کمیتهی مصونیت خبرنگاران افغان، در حدود ۲۰۰۰ نفر در این حیطه اشتغال دارند که ۱۳ درصد از آنان از داشتن یک قرارداد کاری با رسانههای مربوطه محروم هستند.
همچنین ۱۶ درصد از خبرنگارانی که دارای قرارداد هستند، نحوه فسخ قراردادشان در این اسناد بهصورت مبهم تنظیم شده و ۲۸ درصد از آنان از شرایط و مفاد آن ناراضی هستند.
این گزارش که طی مصاحبه با ۴۹ خبرنگار افغان در ولایتهای کابل، بلخ، خوست، غزنی، قندهار، ننگرهار و پروان تهیه شده، نشان میدهد، فعالان رسانه در زمینهی نحوه استخدام و وضعیت حقوق و بازنشستگی نیز با مشکلات بسیاری روبهرو هستند.
این نهاد میگوید، طبق اظهار ۸۴ درصد از افراد مصاحبه شونده، برکناری یک خبرنگار در بیشتر موارد اغلب سلیقهای و بدون توجه به قوانین مربوطه انجام میگیرد و اخراج این قشر به موضوعی شایع در رسانهها بدل شده است.
از نظر شرایط قرارداد، حقوق، مزایا و بازنشستگی، خبرنگاران شاغل در رسانههای دولتی از وضعیت بهتری نسبت به شاغلان در رسانههای غیردولتی برخوردارند؛ اما درهرحال بسیاری از آنان نسبت به ثبات و امنیت شغلی خود خوشبین نیستند.
به گفتهی این نهاد، در افغانستان جهتگیریهای سیاسی، تعلقات قومی و جنسیت، از عوامل مؤثر در ثبات شغلی خبرنگاران محسوب میشود و نیز افرادی با تجربهی کاری کمتری احتمال بیشتری برای استخدام شدن دارند.
در گزارش کمیتهی مصونیت خبرنگاران افغان همچنین آمده، حقوق ۷۳ درصد از خبرنگاران افغان در سال ۲۰۱۳ افزایش نیافته و حتی برخی از آنان به علت مطالبی که در فیسبوک منتشر کردهاند، از کار برکنار شدند.
علاوهبر این موارد، اعمال خشونت و برخوردهای لفظی و فیزیکی نیز علیه خبرنگاران در این کشور بسیار شایع است.
سال گذشته سازمان حامی رسانههای آزاد (نی) اعلام کرد، طی سال ۲۰۱۳، شمار خبرنگارانی نسبت به آنان آزار و خشونت اعمال شده ۷۶ نفر گزارش شده که طالبان، کارمندان دولتی، شهروندان عادی و مسئولان بخش خصوصی بهعنوان عوامل این خشونتها معرفی شدهاند.
از این میان ۳ خبرنگار کشته، ۷ تن زخمی و ۶ تن بازداشت شدند و ۳۴ خبرنگار مورد ضرب و شتم و ۲۶ تن دیگر مورد توهین و تهدید قرار گرفتند.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.