Search
Asset 2

ناامنی شغلی و نقض حقوق خبرنگاران در افغانستان

گزارش یک نهاد غیردولتی حامی خبرنگاران در افغانستان، از نقض گسترده‌‌‏ی حقوق خبرنگاران این کشور خبر داده است.

بنابر اعلام کمیته‌‌‏ی مصونیت خبرنگاران افغان، در حدود ۲۰۰۰ نفر در این حیطه اشتغال دارند که ۱۳ درصد از آنان از داشتن یک قرارداد کاری با رسانه‌‌‏های مربوطه محروم هستند.

همچنین ۱۶ درصد از خبرنگارانی که دارای قرارداد هستند، نحوه فسخ قراردادشان در این اسناد به‌‌‏صورت مبهم تنظیم شده و ۲۸ درصد از آنان از شرایط و مفاد آن ناراضی هستند.

این گزارش که طی مصاحبه با ۴۹ خبرنگار افغان در ولایت‌های کابل، بلخ، خوست، غزنی، قندهار، ننگرهار و پروان تهیه شده، نشان می‌‌‏دهد، فعالان رسانه در زمینه‌‌‏ی نحوه استخدام و وضعیت حقوق و بازنشستگی نیز با مشکلات بسیاری روبه‌‌‏رو هستند.

این نهاد می‌‌‏گوید، طبق اظهار ۸۴ درصد از افراد مصاحبه شونده، برکناری یک خبرنگار در بیشتر موارد اغلب سلیقه‌‌‏ای و بدون توجه به قوانین مربوطه انجام می‌‌‏گیرد و اخراج این قشر به موضوعی شایع در رسانه‌‌‏ها بدل شده است.

از نظر شرایط قرارداد، حقوق، مزایا و بازنشستگی، خبرنگاران شاغل در رسانه‌‌‏های دولتی از وضعیت بهتری نسبت به شاغلان در رسانه‌‌‏های غیردولتی برخوردارند؛ اما درهرحال بسیاری از آنان نسبت به ثبات و امنیت شغلی خود خوشبین نیستند.

به گفته‌‌‏ی این نهاد، در افغانستان جهت‌‌‏گیری‌‌‏های سیاسی، تعلقات قومی و جنسیت، از عوامل مؤثر در ثبات شغلی خبرنگاران محسوب می‌‌‏شود و نیز افرادی با تجربه‌‌‏ی کاری کمتری احتمال بیشتری برای استخدام شدن دارند.

در گزارش کمیته‌‌‏ی مصونیت خبرنگاران افغان همچنین آمده، حقوق ۷۳ درصد از خبرنگاران افغان در سال ۲۰۱۳ افزایش نیافته و حتی برخی از آنان به علت مطالبی که در فیس‌‌‏بوک منتشر کرده‌‌‏اند، از کار برکنار شدند.

علاوه‌‌‏بر این موارد، اعمال خشونت و برخوردهای لفظی و فیزیکی نیز علیه خبرنگاران در این کشور بسیار شایع است.

سال گذشته سازمان حامی رسانه‌های آزاد (نی) اعلام کرد، طی سال ۲۰۱۳، شمار خبرنگارانی نسبت به آنان آزار و خشونت اعمال شده ۷۶ نفر گزارش شده که طالبان، کارمندان دولتی، شهروندان عادی و مسئولان بخش خصوصی به‌‌‏عنوان عوامل این خشونت‌‌‏ها معرفی شده‌‌‏اند.

از این میان ۳ خبرنگار کشته، ۷ تن زخمی و ۶ تن بازداشت شدند و ۳۴ خبرنگار مورد ضرب و شتم  و ۲۶ تن دیگر مورد توهین و تهدید قرار گرفتند.

اپک‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی