Search
Asset 2

کشف یک مومیایی با جمجمه‌ای عجیب توسط باستان‎شناسان

تصویری از یک مومیایی مصری. (Shutterstock*)
تصویری از یک مومیایی مصری. (Shutterstock*)

جهان مملو از اسراری است که دانش کنونی ما را به چالش می‌کشد. اپکتایمز در بخش ماوراء دانش، داستانهایی از پدیده‌های خارق‌العاده را گرد آورده تا به تصورات ما بال و پر دهد و راه را برای مسائل ممکنی که قبلاً انکار می‌شدند باز کند. آیا آنها واقعیت دارند؟ تصمیم با خودتان است.

به‌گزارش وب‎سایت خبری Live Science، دانشمندان در تلاشند تا معمای وجود بقایای مغز در جمجمه‎ی یک مومیایی کشف شده‎ی ۲۰۰۰ ساله را حل کنند. این جمجمه حاوی رگ‎های خونی است که درون غشائی به نام مننژ(پرده‎های مغز)،  مغز را احاطه کرده و اکنون دانشمندان در تلاشند تا فرآیند دقیقی که توانسته چنین ساختارهای شکننده‎ای را بر روی استخوان سخت جمجمه ایجاد کند، کشف کنند.

به‎گفته‎ی دکتر «آلبرت ایسیدرو»، یکی‎از نویسندگان این مطالعه، به وب‎سایت Live Science، «این یکی‎از قدیمی‌ترین موارد مومیایی رگ‎های خونی است که تاکنون کشف شده است.» تاکنون، تنها چند گزارش داستان‎گونه از موارد مشابه وجود داشته است.

این جمجه از بقایای مردی مومیایی است که در سال ۲۰۱۰ به‎همراه بیش‌از ۵۰ مومیایی دیگر که در قیر (روغن گرانروی) آمیخته با کتان نگه‎داری شده‎اند، کشف شد. این مومیایی‌ها در گورستان «کرفس الاحمر» (نکروپولیس) در منطقه‎ی جنوب «هیراکونپولیس» در مصر کشف شد که به دوران متأخر و دوره‌‏ی بطلمیوسی مصر باستان (۵۵۰-۱۵۰ ق‎م) بر‎می‎گردد.

از میان ۵۰ مومیایی کشف شده، تنها جمجمه‎ی این مومیایی (مومیایی W19) حاوی باقی‎مانده‎هایی از رگ‎های خونی است.

از میان این ۵۰ مومیایی کشف شده، تنها جمجمه‎ی این مومیایی (مومیایی W19) حاوی باقی‎مانده‎هایی از رگ‎های خونی است؛ که دانشمندان از آن به‎عنوان انعکاسی از «جزئیات ظریف آناتومی» نام می‌‏برند. محققان حتی توانستند تا شریان مننژ وسط مغز را تشخیص دهند.

در گزارشی درباره‎ی این یافته‎ها که در نشریه‎ی «کورتکس» به‎چاپ رسیده است، محققان توضیح می‎دهند در‌‏طی عمل مومیایی، مغز خارج می‎شود و داخل جمجمه کامل تمیز شده و با مواد نگه‎دارنده پر می‎شود. غشاء مغز به‎علت این عمل ساالم باقی نمی‎ماند؛ بنابراین در این مورد باید حین عمل مومیایی اتفاقی منحصر‎به‎فرد افتاده باشد.

آن‎ها دریافتند که رگ‎های خونی در غشای اطراف مغز به درون لایه‎ای از مواد نگهدارنده ریخته شده و سپس اثرات آن بر‎روی استخوان جمجمه باقی مانده است.

محققان می‎گویند: «شرایط در این مورد کاملاً عجیب و شگفت‎انگیز است. تنها می‎توان گفت چیزی استثنائی در هنگام وارد شدن قیر به جمجه  در مومیایی W19 اتفاق افتاده است.»

به‌‏گفته‎ی دکتر ایسیدرو، آن‎ها هنوز نمی‎دانند دقیقاً چه چیز باعث چنین اتفاق غیرمعمول در این جمجمه شده است. یکی‎از نظریات ارائه شده توسط آن‎ها این است که شرایط کلی مومیایی W19، مثل دما و اسیدیته‎ی ماده‎ی نگه‎دارنده، به دلایلی، با ۵۰ مومیایی کشف شده در گورستان نکروپولیس متفاوت است.

مقاله‎ی اصلی را در این‎جا مشاهده کنید.

اپک‎تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی