Search
Asset 2

ده سازه‌‏ی باستانی باشکوه در آسیا

کاخ پوتالا POTALA در لهاسای تبت. به‌‌‏‌‌‏لحاظ سنتی لهاسا محل اقامت دالایی لاما می‌‌‏باشد. لهاسا، پایتخت تبت، مرتفع‌‌‏ترین پایتخت جهان است. کاخ پوتالا، تا پیش از گریختن چهاردهمین دالایی لاما در سال ۱۹۵۹ به شهر دارماسالای هند، اقامتگاه اصلیِ دالایی لاماها بوده‌‌‏است. (فنگ لی/ Getty Images)

بناهایی که در اینجا به آن‌‌‏ها می‌‌‏پردازیم تنها تعداد کمی از سازه‌‌‏های بی‌‌‏شمار و باشکوه باستانی در آسیا به‌‌‏شمار‌‌‏می‌‌‏آید.

۱.تبت: کاخ پوتالا  Potala

کاخ پوتالا POTALA در لهاسای تبت. به‌‌‏‌‌‏لحاظ سنتی لهاسا محل اقامت دالایی لاما می‌‌‏باشد. لهاسا، پایتخت تبت، مرتفع‌‌‏ترین پایتخت جهان است. کاخ پوتالا، تا پیش از گریختن چهاردهمین دالایی لاما در سال ۱۹۵۹ به شهر دارماسالای هند، اقامتگاه اصلیِ دالایی لاماها بوده‌‌‏است. (فنگ لی/ Getty Images)

ساخت کاخ پوتالا در سال ۱۶۴۵ میلادی آغاز‌‌‏شد. بلندی آن به‌‌‏اندازه‌‌‏ی یک ساختمان ۱۳ طبقه است. دارای ۱۰۰۰ اتاق، ۱۰۰۰۰ معبد و در حدود ۲۰۰ هزار تندیس است. به‌‌‏لحاظ تاریخی کاخ پوتالا اقامتگاه اصلی دالایی لاما محسوب‌‌‏می‌‌‏شد. اما در‌‌‏حال‌‌‏حاظر از این کاخ به‌‌‏عنوان موزه استفاده‌‌‏می‌‌‏شود که در آن ده‌‌‏ها هزار اثر فرهنگی متنوع، بهترین‌‌‏های هنر تبت و نقاشی‌‌‏های باشکوه روی دیوار وجود‌‌‏دارد که همگی آن‌‌‏ها شواهد مهمی از تاریخ تبت را در خود دارند. به دلیل آنکه این کاخ در ۱۲۰۰۰ فوتی (۳۷۰۰ متری) از سطح دریا واقع‌‌‏شده، در نتیجه بلندترین کاخ در جهان محسوب‌‌‏می‌‌‏شود.

۲.بوتان: دِیر تاک‌‌‏سانگ  Taktsang

دِیر تاک‌‌‏سانگ Taktsang که به نام آشیانه‌‌‏ی ببر نیز معروف است در دامنه‌‌‏ی تپه‌‌‏ای در نزدیکی شهر پارو در بوتان واقع‌‌‏شده‌‌‏است. این دِیر که در سال ۱۹۶۲ ساخته‌‌‏شده، در اطراف غاری احداث‌‌‏گشته که گورو پادماسامباهاوا –کسی که گفته‌‌‏شده مذهب بودیسم را به کشور بوتان معرفی‌‌‏نموده- در قرن هشتم به مدت سه ماه در آن در حالت مراقبه نشسته‌‌‏بوده‌‌‏است. (منان واتسیانا/ AFP / Getty Images)

این دِیر که به آشیانه‌‌‏ی ببر نیز معروف است اولین بار در سال ۱۶۹۲ میلادی بنا‌‌‏نهاده‌‌‏شد. این دِیر مقدس بودایی در دامنه‌‌‏ی تپه‌‌‏ای در ارتفاع ۳۰۰۰ فوتی (۹۰۰ متری) از دره‌‌‏ی پارو واقع شده‌‌‏است. از زمان باستان، این دِیر گوشه‌‌‏ی عزلت بسیاری از راهبان بوده‌‌‏است. اگر تصمیم به رفتن به آنجا گرفئید، حتماً آب کافی برای پیاده‌‌‏روی طولانی به‌‌‏همراه داشته‌‌‏باشید و چون در طول روز هوا به‌‌‏‌‌‏شدت گرم می‌‌‏شود حتما لباس سبک بپوشید اما  لباستان آستین‌‌‏بلند باشد چون از ورود افرادی که بدنشان بیش از اندازه دیده‌‌‏شود، جلوگیری‌‌‏می‌‌‏شود.

۳.برمه: معبد شِوِزیگُن Shwezigon 

معبد شِوِزیگُن Shwezigon در شهر یانگون برمه (سو تان وین/ AFP / Getty Images)

ساخت بنای این مبعد در سال ۱۱۰۲ میلادی به‌‌‏پایان‌‌‏رسید. اعتقاد بر‌‌‏این‌‌‏است که در‌‌‏ این معبد یک دندان و استخوانی از گوتاما بودا ]سیذارتا گَوتاما بودا مؤسس مذهب و تفکر فلسفی بودایی است. بودا بین قرون چهارم و ششم قبل از میلاد در شمال هند می‌زیسته‌است. [نگهداری‌‌‏می‌‌‏شود. افسانه‌‌‏ها می‌‌‏گویند آناراهتا شاه، دندان بودا را به عنوان یادگاری از سریلانکا درخواست‌‌‏نمود.‌‌‏ زمانی‌‌‏که دندان به ساحل رسید، شاه تا گردن به‌‌‏درون رودخانه رفت تا دندان را دریافت‌‌‏کند. شاه تصمیم‌‌‏گرفت برای استفاده‌‌‏ی همه، دندان را در یک معبد نگه‌‌‏داری‌‌‏کند. او آن یادگار را پشت یک فیل سفیدرنگ گذاشت و گفت: ” باشد که این فیل سفید بر نقطه‌‌‏ای سرخم‌‌‏کند و آن مکان محل قرار دادن یادگاری و نگهداری از آن شود.”  از‌‌‏این‌‌‏رو این معبد در همان مکانی که فیل سر خود را خم‌‌‏نمود، بنا‌‌‏شد.

۴.تایلند: شهر باستانی آیوتایا  Ayutthaya

شهر باستانی آیوتایا Ayutthaya که در زمان اقتدار پادشاهی تایلند، پایتخت آن بود. (فیلیپ هوگن/ AFP/ Getty Images)

این مورد مانند موارد قبل تنها یک ساختمان نیست، بلکه مقر پادشاهی سیامی از سال ۱۳۵۱ تا ۱۷۶۷ میلادی بوده‌‌‏ و شامل مجموعه‌‌‏ای باشکوه از سازه‌‌‏های باستانی است. آیوتایا که پایتخت سابق تایلند بود بعدها به عنوان سیام شناخته‌‌‏شد. در پایان قرن ۱۸ میلادی، آیوتایا قدرتمندترین شهر آسیای جنوب شرقی محسوب‌‌‏می‌‌‏شد. چون تنها یک ساعت با اتومبیل تا بانگوک فاصله دارد، تا امروز پرطرفدارترین مکان توریستی بوده‌‌‏است.

۵.کامبوجیه: معبد آنگکور  Angkor

سیه‌م رئاپ، کامبوج: نمایی هوایی از معبد آنگکور وات Angkor Wat در شهر سیه‌م رئاپ کامبوج. (تنگ چین ساتی / AFP / Getty Images)

معبد آنگکور سالانه ۲میلیون بازدیدکننده را به خود جذب‌‌‏می‌‌‏کند. گفته‌‌‏می‌‌‏شود که این بنا بزرگ‌‌‏ترین بنای مذهبی در جهان به مساحت بیش از ۲۴۸ مایل مربع (۴۰۰ کیلومتر مربع) محسوب‌‌‏می‌‌‏شود. معبد اصلی آن به نام آنگکور‌‌‏وات توسط شاه سوریاوارمن دوم بین سال‌‌‏های ۱۱۱۳ تا ۱۱۵۰ میلادی ساخته‌‌‏شد و اکنون تصویر این معبد بر روی پرچم ملی کامبوجیه نقش‌‌‏بسته‌‌‏است.

۶.اندونزی: بوروبودور  Borobudur

بوروبودور Borobudur، جاوه‌‌‏ی مرکزی، اندونزی (یولِت آیفَنسَستی/Getty Images)

بوروبودور به عنوان یک معبد بودایی در قرن نهم میلادی ساخته‌‌‏شد. تخمین‌‌‏زده‌‌‏شده‌‌‏ که ساخت این معبد ۷۵ سال طول‌‌‏کشیده‌‌‏است. در این مکان از ۵۰۴ مجسمه‌‌‏ی بودا نگهداری‌‌‏می‌‌‏شود. پس از قرن‌‌‏ها پنهان‌‌‏ماندن از نظرها -به‌‌‏دلیل مدفون‌‌‏شدن در زیر خاکسترهای آتشفشانی و جنگل‌‌‏ها- این مکان تحت عملیات مرمت و بازسازی قرارگرفت و اکنون به‌‌‏عنوان مشهورترین مکان توریستی اندونزی به‌‌‏شمار‌‌‏می‌‌‏آید تا آنجا که در کتاب جهانی گینس به‌‌‏عنوان بزرگ‎ترین مکان باستانی بودایی ثبت‌‌‏شده‌‌‏است.

۷. کره: کاخ چانگ‌‌‏دئوک  Changdeok

ملکه مارگارت دوم، ملکه‌‌‏ی دانمارک در کاخ چانگ دئوک Changdeok در مرکز سئول، ۱۰ اکتبر ۲۰۰۷ (جانگ یئون جی/ AFP / Getty Images

چانگ‌‌‏دئوک به معنای ” کاخ شکوفایی تقوا” یکی از پنج کاخ بزرگی است که در سال ۱۳۹۲ میلادی ساخته‌‌‏شد. این کاخ شامل ۱۳ ساختمان و ۲۸ کلاه‌‌‏فرنگی در باغ‌‌‏هایش است و در هماهنگی کامل با محیط اطرافش می‌‌‏باشد. کاخ مذکور در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت‌‌‏شده و از آن به عنوان “نمونه‌‌‏ی برجسته‌‌‏ای از هنر خاور دور در زمینه‌‌‏ی طراحی کاخ و باغ” یاد‌‌‏می‌‌‏شود.

۸.ژاپن: قلعه‌‌‏ی هیمه‌‌‏جی Himeji

قلعه‌‌‏ی هیمه‌‌‏جی Himeji، هیمجی ژاپن (بودیکا ویراسینج/Getty Images)

این قلعه بزرگ‌‌‏ترین قلعه‌‌‏ی ساخته‌‌‏شده در ژاپن است. قلعه‌‌‏ی هیمه‌‌‏جی که در سال ۱۳۳۳ میلادی ساخته‌‌‏شده‌‌‏است بهترین نمونه‌‌‏ از معماری قلعه در ژاپن محسوب‌‌‏می‌‌‏شود. این قلعه که بیشترین بازدیدکننده را در کل ژاپن داراست شامل ۸۳ ساختمان است. یک حقیقت جالب درباره‌‌‏ی قلعه‌‌‏ی هیمه‌‌‏جی این‌‌‏است که این قلعه نه دربرابر حوادث و بلایای انسانی صدمه‌‌‏دیده و نه در برابر حوادث و بلایای طبیعی. قلعه مذبور دارای چندین موضع دفاعی است. نه تنها در محلی بلند ساخته‌‌‏شده بلکه دارای ۳ خندق ( خندق بیرونی آن درحال حاضر پرشده‌‌‏است.) می‌‌‏باشد و همچنین مسیرهای منتهی به آن بسیار پیچیده‌‌‏ و گیج‌‌‏کننده‌‌‏ است. بسیاری از این مسیرها به مرگ منتهی‌‌‏می‌‌‏شود، به‌‌‏ همین دلیل برای دشمن بسیار گیج‌‌‏کننده‌‌‏است. معماری آن به نحوی‌‌‏است که می‌‌‏توان مراقب متجاوزان بود و به روی آن‌‌‏ها آتش گشود. هیمه‌‌‏جی در ۷۵ مایلی (۱۲۰ کیلومتری) جنوب‌‌‏غربی شهر کیوتو واقع‌‌‏شده‌‌‏است.

۹.هند: تاج‌‌‏محل

نمای جنوبی از تاج محل در آگرا هند، ۲۸ می ۲۰۱۳

تاج‌‌‏محل با ارتفاعی بیش‌‌‏از ۱۷۱متر (۵۶۱فوت) پربازدیدکننده‌‌‏ترین مکان توریستی هند است. این مکان توسط شاه ‌‌‏جهان به یادبود همسر سوم خود بنا‌‌‏شد. برطبق افسانه‌‌‏ها شاه جهان می‌‌‏خواست در آن سوی دیگر رودخانه یک تاج‌‌‏محل دیگر به رنگ مرمرسیاه بسازد اما نتوانست نقشه‌‌‏اش را عملی‌‌‏کند. ساخت آن با مشارکت هزاران صنعت‌‌‏گر و هنرمند حدود سال ۱۹۵۳ میلادی پس از ۲۱ سال به‌‌‏اتمام‌‌‏رسید. گفته‌‌‏شده که این بنا دارای سبک‌‌‏های معماری ترکی، عثمانی، ایرانی و هندی ‌‌‏است. اگر از هر سمت به این بنا نگاه‌‌‏کنید متوجه متقارن‌‌‏بودن آن خواهید‌‌‏شد.

۱۰.چین: شهر ممنوعه

شهر ممنوعه در پکن چین ( اُلیل گِیبل/ AFP / Getty Images)

در مرکز پکن واقع شده و قصر امپراطورهای سلسله‌‌‏ی مینگ تا سلسله‌‌‏ی چینگ بوده‌‌‏است. به این دلیل این نام برای آن انتخاب‌‌‏شد چون هیچ فرد عادی اجازه‌‌‏ی ورود به آن را نداشت. ساخت این قصر از سال ۱۴۰۶ میلادی تا ۱۴۲۰ طول‌‌‏کشید و دارای ۹۸۰ ساختمان می‌‌‏باشد که مساحت کلی آن ۷۲۰ هزار مترمربع است. دو مجسمه‌‌‏ی غول‌‌‏پیکر  شیر از ورودی قصر داخلی محافظت‌‌‏می‌‌‏کنند. یکی از آن‌‌‏ها توپی از ابریشم در پنجه‌‌‏ی خود دارد که نشان‌‌‏دهنده‌‌‏ی قدرت و دیگری بچه‌‌‏شیری دارد که نماد زندگی است. شاید متوجه این نکته‌‌‏شده‌‌‏باشید که تمام پشت‌‌‏بام‌‌‏های این قصر با کاشی‌‌‏هایی با لعاب زرد پوشیده‌‌‏شده، چراکه رنگ زرد، رنگ رسمی امپراطوران چین بوده‌‌‏است.

اپک‌‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی