یک برنامهی پربینندهی تلویزیونی در افغانستان، کشوری که از سه دهه خشونت و سرکوب فرهنگی رهایییافته، در احیای موسیقی افغان کمکمیکند.
ستارهی افغان نام یک برنامهی تلویزیونی است که به میزان زیادی در احیای ماهیّت موسیقی و فرهنگ آن در جامعهی افغانستان کمککردهاست.
در مقالهای در روزنامهی دیلیاکسپرس چاپ افغانستان آمدهاست: “بهعنوان بخشی از نسلکشی فرهنگی، هنر موسیقی در زمان حکومت طالبان بهشدّت سرکوبشد.” این مقاله ادامه میدهد: “در این میان جامعهی افغان راهش را بهسمت فرهنگ موسیقیایی خاص خود گمکرد و رنگوبوی موسیقی محلی جای خود را به موسیقی وارداتی کشورهای همسایه بخشید.”
هنگامیکه به حکومت طالبان پایاندادهشد، تلاشها برای زندهکردن برنامههای تلویزیونی و رادیویی در افغانستان از سرگرفتهشد. پخش برنامهی ستارهی افغان در سپتامبر ۲۰۰۵ از شبکهی طلوع که یک شبکهی پربیننده در افغانستان است، آغازگشت. وبسایت این برنامه در شبکهی اجتماعی فیسبوک حدود ۷۴۰۰۰ لایکخوردهاست که این امر باعثشد این برنامه تا فصل هشتم ادامهپیداکند.
خطر جانی برای شرکتکنندگان و سازماندهندگان این برنامه در کشوری که هنوز با انفجار بمب و حملات انتحاری دستوپنجهنرممیکند، همچنان بهقوتخود باقیاست. تور سالانهی داوران این برنامه به ایالتهای مهم برای انتخاب شرکتکنندگان و دیدن برنامههای آزمون خوانندگی، نسبت به نسخهی امریکایی آن، با نگرانیهای امنیتی بیشتری همراهاست.
نوید فروغ، برندهی سال گذشته، زمانیکه از برنامهای در کابل برمیگشت، توسط چند مرد مسلح نقابدار مورد حمله قرارگرفت و درحال مرگ به حال خود رهاشد. فروغ از آن حمله جان سالم بهدربرد اما بهخاطر ترس از حملات بیشتر از خوانندگی و رفتن به روی صحنه دستکشید.
به گفتهی اخبار اِیبیسی ABC News طولی نکشید که او پس از بردن در این برنامه از طریق اینترنت تهدیدهای بینامی دریافتکرد.
بااینوجود به گزارش رسانههای محلی این برنامه به تشویق جوانان افغان که به موسیقی عشقمیورزند، ادامهمیدهد و تبدیل به سکویی مهم برای زنان افغان که در زمان حکومت طالبان به گوشهای در خانه انداختهمیشدند، شدهاست.
دیلیاکسپرس بیانمیکند: “درطی هشت فصل برنامهی ستارهی افغان، شرکتکنندگان مختلف زن، حتی از ایالت قندهار که سنگر طالبان است، جان خود را برای شرکت در این برنامه بهخطرانداختند، بااینوجود بر روی صحنهی ستارهی افغان ایستادند.”
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.