Search
Asset 2

نسخه‌‌‌‏ی افغانی برنامه‌‌‌‏ی‌‌‌‏ ستاره‌‌‌‏ی امریکایی (American Idol): چالش‌‌‌‏ها و موفقیّت‌‌‌‏ها (+ ویدئو)

تصویر از وب‌‌‌‏سایت ستاره‌‌‌‏ی افغان
تصویر از وب‌‌‌‏سایت ستاره‌‌‌‏ی افغان

یک برنامه‌‌‌‏ی پربیننده‌‌‌‏ی تلویزیونی در افغانستان، کشوری که  از سه دهه خشونت و سرکوب فرهنگی رهایی‌‌‌‏یافته، در احیای موسیقی افغان کمک‌‌‌‏می‌‌‌‏کند.

ستاره‌‌‌‏ی افغان نام یک برنامه‌‌‌‏ی تلویزیونی است که به میزان زیادی در احیای ماهیّت موسیقی  و فرهنگ آن در جامعه‌‌‌‏ی افغانستان کمک‌‌‌‏کرده‌‌‌‏است.

در مقاله‌‌‌‏ای در روزنامه‌‌‌‏ی دیلی‌‌‌‏اکسپرس چاپ افغانستان آمده‌‌‌‏است: “به‌‌‌‏عنوان بخشی از نسل‌‌‌‏کشی فرهنگی، هنر موسیقی در زمان حکومت طالبان به‌‌‌‏شدّت سرکوب‌‌‌‏شد.” این مقاله ادامه می‌‌‌‏دهد: “در این میان جامعه‌‌‌‏ی افغان راهش را به‌‌‌‏سمت فرهنگ موسیقیایی خاص خود گم‌‌‌‏کرد و رنگ‌‌‌‏وبوی موسیقی محلی جای خود را به موسیقی وارداتی کشورهای همسایه بخشید.”

هنگامی‌‌‌‏که به حکومت طالبان پایان‌‌‌‏داده‌‌‌‏شد، تلاش‌‌‌‏ها برای زنده‌‌‌‏کردن برنامه‌‌‌‏های تلویزیونی و رادیویی در افغانستان از سر‌‌‌‏گرفته‌‌‌‏شد. پخش برنامه‌‌‌‏ی ستاره‌‌‌‏ی افغان در سپتامبر ۲۰۰۵ از شبکه‌‌‌‏ی طلوع که یک شبکه‌‌‌‏ی پربیننده در افغانستان است، آغازگشت. وب‌‌‌‏سایت این برنامه در شبکه‌‌‌‏‌‌‌‏ی اجتماعی فیس‌‌‌‏بوک حدود ۷۴۰۰۰ لایک‌‌‌‏خورده‌‌‌‏است که این امر باعث‌‌‌‏شد این برنامه تا فصل هشتم ادامه‌‌‌‏پیدا‌‌‌‏کند.

خطر جانی برای شرکت‌‌‌‏کنندگان و سازمان‌‌‌‏دهندگان این برنامه در کشوری که هنوز با انفجار بمب و حملات انتحاری دست‌‌‌‏وپنجه‌‌‌‏نرم‌‌‌‏می‌‌‌‏کند، همچنان به‌‌‌‏قوت‌‌‌‏خود باقی‌‌‌‏است. تور سالانه‌‌‌‏ی داوران این برنامه به ایالت‌‌‌‏های مهم برای انتخاب شرکت‌‌‌‏کنندگان و دیدن برنامه‌‌‌‏های آزمون‌‌‌‏ خوانندگی‌‌‌‏، نسبت به نسخه‌‌‌‏ی امریکایی آن، با نگرانی‌‌‌‏های امنیتی بیشتری همراه‌‌‌‏است.

نوید فروغ، برنده‌‌‌‏ی سال گذشته، زمانی‌‌‌‏که از برنامه‌‌‌‏ای در کابل برمی‌‌‌‏گشت، توسط چند مرد مسلح نقاب‌‌‌‏دار مورد حمله قرار‌‌‌‏گرفت و در‌‌‌‏حال مرگ به حال خود رها‌‌‌‏شد. فروغ از آن حمله جان سالم به‌‌‌‏در‌‌‌‏برد اما به‌‌‌‏خاطر ترس از حملات بیشتر از خوانندگی و رفتن به روی صحنه دست‌‌‌‏کشید.

به گفته‌‌‌‏ی اخبار اِی‌‌‌‏بی‌‌‌‏سی ABC News طولی نکشید که او پس از بردن در این برنامه از طریق اینترنت تهدیدهای بی‌‌‌‏نامی دریافت‌‌‌‏کرد.

با‌‌‌‏این‌‌‌‏وجود به گزارش‌‌‌‏ رسانه‌‌‌‏های محلی این برنامه به تشویق جوانان افغان که به موسیقی عشق‌‌‌‏می‌‌‌‏ورزند، ادامه‌‌‌‏می‌‌‌‏دهد و تبدیل به سکویی مهم برای زنان افغان که در زمان حکومت طالبان به گوشه‌‌‌‏ای در خانه انداخته‌‌‌‏می‌‌‌‏شدند، شده‌‌‌‏است.

دیلی‌‌‌‏اکسپرس بیان‌‌‌‏می‌‌‌‏کند: “در‌‌‌‏طی هشت فصل برنامه‌‌‌‏ی ستاره‌‌‌‏ی افغان، شرکت‌‌‌‏کنندگان مختلف زن، حتی از ایالت قندهار که سنگر طالبان است، جان خود را برای شرکت در این برنامه به‌‌‌‏خطرانداختند، با‌‌‌‏این‌‌‌‏وجود بر روی صحنه‌‌‌‏ی ستاره‌‌‌‏ی افغان ایستادند.”

اپک‌‌‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی