تسلا و سازندگان خودروهای الکتریکی رقیبش در چین پس از جنگی چندماهه بر سر قیمت خودروهای برقی، آتشبس اعلام کردند و با تعهد بر «ارزشهای سوسیالیستی» موافقت کردند.
پس از اینکه پکن به صنعت خودروسازی این کشور دستور داد تا به درگیری خود با شرکت تسلا بر سر قیمتگذاری خاتمه دهند، ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و اسپیس ایکس و مدیران عامل خودروساز چینی موافقت کردند که به تعهد بر «ارزشهای سوسیالیستی اصلی» پایبند باشند و در بازار خودروهای برقی چین رقابت عادلانهای داشته باشند.
شرکتهای خودروسازی همچنین اعلام کردند که از «قیمتگذاری غیرعادی» اجتناب میکنند که ممکن است نشانه پایان جنگ قیمتها در سال ۲۰۲۳ باشد که باعث ایجاد اختلال در صنعت خودروهای برقی چین شده بود.
تولیدکنندگان خودرو همچنین تعهد دادند که از انتشار تبلیغات گمراهکننده برای مصرفکنندگان خود خودداری کنند و متعهد شدند که در پایداری رشد و جلوگیری از ریسک در چین کمک کنند.
در حالی ایلان ماسک به تبعیت از «ارزشهای سوسیالیستی» متعهد شده که به دلیل ممنوع بودن توییتر در چین، مدیرعامل تسلا و مالک توییتر طی بازدید خود از چین مجاز به استفاده از پلتفرم خود نبود.
ایلان ماسک که در غرب به عنوان مدافع آزادی بیان شناخته میشود از سوی بسیاری از گروههای حقوق بشری به دلیل همکاری با سانسور حزب کمونیست چین و امضای وعده «ارزشهای سوسیالیستی» مورد انتقاد شدید قرار گرفته است.
این توافق مشترک به دستور وزارت صنعت و فناوری اطلاعات حزب کمونیست چین صورت گرفت که نامهای را برای تشویق به آتشبس میان رهبران صنعت خودروهای برقی ارسال کرد.
مدیران ۱۶ خودروساز در مراسم امضای قرارداد در مجمع خودروی چین در ۶ ژوئیه در شانگهای شرکت کردند تا چهار شرط مندرج در تعهدنامهای غیرالزامآور را امضا کنند.
در این تعهدنامه علاوه بر شروطی مانند پایبندی به قوانین، استفاده نکردن از تبلیغات کاذب برای جلب مشتری و بهبود کیفیت آمده بود که امضاکنندگان متعهد شدهاند که ارزشهای اصلی سوسیالیستی را ترویج کرده، مسئولیتهای اجتماعی را به طور فعال انجام دهید و مسئولیت سنگین حفظ رشد پایدار، تقویت اعتماد و جلوگیری از ریسک را به عهده بگیرند.
گفتنی است که تسلا تنها خودروساز خارجی بود که در این مراسم حضور داشت و تعهدنامه پایبندی به ارزشهای سوسیالیستی را امضا کرد.
این تعهد، نمونهای از تلاش ایلان ماسک برای هدایت روابط تجاری پرتنش آمریکا و چین است در حالی که دو قدرت رقیب در بزرگترین بازار خودروهای الکتریکی جهان با یکدیگر رقابت میکنند.
جنگ قیمت خودروهای الکتریکی پس از آن آغاز شد که تسلا در اکتبر گذشته در مواجهه با افزایش رقابت داخلی در چین، قیمت خودروهای مدل ۳ و مدل Y خود را کاهش داد و باعث شد تا برندهای دیگر در این کشور نیز به دلیل کاهش فروش و برای جذب مشتری در اوایل سال ۲۰۲۳ تخفیفهای شدیدی بر فروش خودروهای تولیدی خود اعمال کنند.
در ماه مارس، برخی از مدلهای ساخته شده در کارخانه تسلا در شانگهای ۱۴ درصد ارزانتر از سال ۲۰۲۲ بودند.
بازار چین به تنهایی، کمی کمتر از یکسوم کل فروش سالانه تسلا را به خود اختصاص میدهد و آن را به یکی از پرسودترین بازارهای آن تبدیل میکند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، تخفیفهای اعمال شده موجب خشم برخی از مشتریان از جمله مالکان تسلا شد که قبلاً خودروهایی را در چین خریداری کرده بودند و صاحبان چینی تسلا در فروشگاهها و مراکز توزیع شکایاتی مطرح کردند و برخی از آنها حتی یکی از مراکز فروش این شرکت را تخریب کردند.