Search
Asset 2

“پدر پیوند کبد ایران” را بیشتر بشناسیم

انجام آزمایشات پزشکی بر روی کبد. (KHALED DESOUKI/AFP/Getty Images)
انجام آزمایشات پزشکی بر روی کبد. (KHALED DESOUKI/AFP/Getty Images)

وقتی برخی از اعضا یا بافتهای بدن به دلایل مختلف از کار می‌‌‏افتند، پزشکان برای حفظ حیات بیمار و بازگشت سلامتی وی، راه “پیوند عضو” را پیشنهاد می‌‌‏کنند. کبد نیز یکی از اعضاء حیاتی بدن است که چنانچه به هر دلیلی عملکرد آن دچار اختلال شود و این اختلال برگشت پذیر نباشد، موضوع پیوند کبد مطرح می‌‌‏شود.

در اغلب موارد کبد پیوندی از شخصی که دچار مرگ مغزی شده و با موافقت بستگان وی با اهداء اعضاء، تأمین می‌‌‏گردد. اما کودکانی که دچار نارسائی مزمن کبدی می‌‌‏شوند و نیاز به پیوند کبد دارند می‌‌‏توانند از والدین خود یا اقوام درجه یک کبد دریافت کنند.

درچنین شرایطی بعد از تعیین گروه خونی والدین و کودک، سازگاری آن‌‌‏ها با هم از نظر عروقی، و موارد دیگر بررسی‌‌‏ می‌‌‏گردد و قسمتی از کبد والد به کودک پیوند زده می‌‌‏شود. بعد از گذشت مدتی کبد اهداکننده به اندازه طبیعی بر‌‌‏می‌‌‏گردد و این به دلیل خاصیت دوباره بازسازی شدن بافت کبد است.

اما جراحی پیوند کبد نیز مانند سایر جراحی‌‌‏ها بسیار دشوار بوده و موفق بودن آن نیازمند پزشکانی حاذق و پرتوان می‌‌‏باشد.

در ایران اولین عمل موفق پیوند کبد  در چهاردهم خرداد ماه سال ۱۳۷۲ توسط “دکتر ملک حسینی” در شیراز انجام گرفت و عنوان “پدر پیوند کبد ایران” را از آن خود نمود. از آن زمان، دانشگاه شیراز به عنوان یک مرکز موفق پیوند کبد به فعالیت گسترده خود ادامه داده است.

دکتر سید علی ملک حسینی (Screenshot-Dena Hospital www.denahospital.ir)

“دکتر سید علی ملک حسینی” در سال ۱۳۲۸ در روستایی از توابع شهرستان یاسوج متولد شد. وی دوران تحصیل ابتدایی و متوسطه خود را در یاسوج و شیراز گذراند و سپس در رشته دامپزشکی دانشگاه تهران پذیرفته شد. ولی چون از کودکی خاطره تلخ از دست دادن مادر خود را بر اثر عارضه کبدی در سرداشت، در همان سال دوباره در آزمون کنکور شرکت کرده و بدین طریق در سال ۱۳۵۳ در رشته پزشکی دانشگاه تهران پذیرفته شد.

بلافاصله پس از طی دوره پزشکی عمومی هفت ساله خود با رتبه ممتاز به دوره تخصص جراحی عمومی دانشگاه شیراز راه یافت و نزد اساتیدی چون دکتر ایرج فاضل بر دانش خود افزود.  سپس دوره فوق تخصصی پیوند کلیه و جراحی عروق را در دانشگاه شهید بهشتی تهران گذراند و بعد در سال ۱۳۶۹ جهت طی دوره تخصصی پیوند کبد راهی کشور آمریکا شد.  تا اینکه در سال ۱۳۷۲ نخستین جراحی پیوند کبد را از فرد زنده به زنده در ایران انجام داد و توانست لقب “پدر پیوند کبد ایران” را به خود اختصاص دهد.

ریاست دوره‌‌‏ای انجمن پیوند اعضای خاورمیانه  MESOT، کسب عنوان چهره ماندگار کشور، اخذ نشان دولتی درجه یک دانش از ریاست جمهوری، تأسیس بخش پیوند اعضاء دانشگاه علوم پزشکی شیراز،  پایه گذاری بیمارستان پیوند اعضای بوعلی سینای شیراز، عضویت فرهنگستان علوم پزشکی و بسیاری از انجمن‌‌‏های پزشکی داخلی و جهانی، ریاست بیمارستان شهید فقیهی و… از جمله افتخاراتی ست که این استاد فرهیخته کسب کرده‌‌‏است.

وی همچنین متولی فعالیت‌‌‏ها و خدمات خیریه بسیاری در عرصه پزشکی و درمان بوده‌‌‏است.

دکتر ملک حسینی هم اکنون عضو هیأت علمی و استاد جراحی و ریاست بخش پیوند اعضا دانشگاه علوم پزشکی شیراز می‌‌‏باشد.

اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی