Search
Asset 2

انفجار دوباره دستگاه‌های حزب‌الله در لبنان و افزایش ترس از گسترش درگیری با اسرائیل

متعاقب انفجارهایی که برای پیجرهای حزب الله رخ داد، بی‌سیم‌های دستی این گروه در جنوب لبنان منفجر شدند که به افزایش تنش‌ها دامن می‌زند.
مردم و امدادگران در محل انفجار یک دستگاه ارتباطی گزارش شده در صیدا در جنوب لبنان، ۱۸ سپتامبر ۲۰۲۴ جمع شده‌اند. (MAHMOUD ZAYYAT/AFP via Getty Images)

در مرگ‌بارترین روز لبنان از زمان آغاز درگیری‌های مرزی بین شبه‌نظامیان و اسرائیل از حدود یک سال پیش و متعاقب انفجارهای مشابه روز قبل که برای پیجرهای این گروه رخ داد، بی‌سیم‌های دستی گروه مسلح حزب‌الله روز چهارشنبه در جنوب لبنان منفجر شدند که به افزایش تنش‌ها دامن می‌زند.

سی‌ ان ان گزارش داده است که در موج دوم انفجارها در لبنان، دست‌کم ۱۴ نفر کشته و ۴۵۰ نفر زخمی شده‌اند. دستگاه‌هایی که در لبنان منفجر شده‌اند، موسوم به «واکی تاکی» هستند.
تشییع جنازه افرادی که پس از انفجار صدها دستگاه پیجر در لبنان در ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۴، کشته شدند. (ANWAR AMRO/AFP via Getty Images)

به گزارش رویترز، وزارت بهداشت لبنان از کشته شدن ۲۰ نفر و زخمی شدن بیش از ۴۵۰ نفر در روز چهارشنبه در حومه بیروت و دره بقاع خبر داد، درحالی‌که تعداد کشته‌های انفجارهای روز سه‌شنبه به ۱۲ نفر از جمله دو کودک و حدود ۳ هزار زخمی رسیده است.

مقامات اسرائیلی درباره این انفجارها اظهارنظر نکرده‌اند، اما منابع امنیتی گفته‌اند که سازمان جاسوسی اسرائیل، موساد، مسئول این انفجارها بوده است. به گفته یکی از مقامات حزب‌الله، این حادثه بزرگ‌ترین نقض امنیتی تاریخ در رابطه با این گروه بوده است.

این عملیات که به نظر می‌رسد حزب‌الله را دچار آشفتگی کرده، در سایه جنگ ۱۱ ماهه اسرائیل در غزه انجام گرفت و ترس از تشدید تنش‌ها در مرز لبنان و خطر وقوع یک جنگ تمام‌عیار منطقه‌ای را تشدید کرد.

مقامات تل‌آویو دستور محاصره کامل غزه و قطع برق، آب این منطقه را صادر کردند.
یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل (OHAD ZWIGENBERG/POOL/AFP via Getty Images)

گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، در اظهاراتی در یکی از پایگاه‌های نیروی هوایی این کشور گفت: «ما در حال گشودن جبهه جدیدی در جنگ هستیم که مستلزم شجاعت، عزم راسخ و استقامت است.»

ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن، اسرائیل را متهم کرده که خاورمیانه را با تشدید تنش‌ها در جبهه‌های مختلف به سمت یک جنگ منطقه‌ای سوق می‌دهد.

آمریکا هرگونه دخالت در این انفجارها را تکذیب کرده و می‌گوید دیپلماسی فشرده را برای جلوگیری از تشدید درگیری دنبال می‌کند. یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، گفت: «اسرائیل روز سه‌شنبه به واشینگتن اطلاع داد که قرار است در لبنان دست به کاری بزند، اما جزئیاتی ارائه نکرد و این عملیات برای واشینگتن نیز غافلگیرکننده بود.»

سازمان جاسوسی اسرائیل، موساد، ماه‌ها قبل از انفجارهای روز سه‌شنبه در داخل ۵ هزار پیجر وارداتی حزب‌الله لبنان مواد منفجره کار گذاشته است.
بقایای پیجر منفجر شده در بیروت، لبنان، ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۴. (AFP via Getty Images)

دست‌کم یکی از انفجارهای روز چهارشنبه لبنان در مراسم تشییع جنازه کشته‌شدگان روز قبل حزب‌الله رخ داد که در آن هزاران پیجر متعلق به افراد این گروه در سراسر کشور منفجر شدند و بسیاری از پیکارجویان را زخمی کردند.

در گزارش رویترز آمده است که اعضای حزب‌الله باتری‌ها را از بی‌سیم‌هایی که منفجر نشده بودند بیرون می‌آوردند و قطعات آن را درون بشکه‌های فلزی می‌انداختند. حزب‌الله برای گریز از نظارت اسرائیل بر تلفن‌های همراه، به پیجرها و دیگر وسایل ارتباطی رده‌پایین روی آورده است.

صلیب سرخ لبنان در شبکه اجتماعی ایکس گفت که با ۳۰ آمبولانس به انفجارهای متعدد در مناطق مختلف از جمله جنوب لبنان و دره بقاع رسیدگی کرده است.

یک دستگاه واکی تاکی با آرم شرکت ارتباطات رادیویی و تلفنی ژاپنی آیکوم (KAZUHIRO NOGI/AFP via Getty Images)

در تصاویر بی‌سیم‌های منفجرشده برچسب‌هایی را می‌بینیم که نام شرکت ارتباطات رادیویی و تلفنی ژاپنی آیکوم روی آن‌ها به چشم می‌خورد. بی‌سیم‌ها شبیه مدل IC-V82 به نظر می‌رسند.

آیکوم، که سهام آن در بورس اوراق بهادار توکیو معامله می‌شود، روز پنج‌شنبه اعلام کرد که در حال بررسی گزارش‌های خبری مبنی بر انفجار بی‌سیم‌های رادیویی دوطرفه این شرکت در لبنان است و اطلاعات جدید را در اولین فرصت در وبسایت خود منتشر خواهد کرد.

این شرکت می‌گوید تمام بی‌سیم‌ها را در ژاپن تولید می‌کند، اما نمی‌تواند ارسال این دستگاه‌ها را تأیید کند، زیرا مدل مربوطه ۱۰ سال پیش توقف تولید شده است.

شرکت آیکوم سازنده ژاپنی واکی تاکی آیکوم، در شهر اوزاکا در ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۴ (PAUL MILLER/AFP via Getty Images)

این شرکت که در اوساکا مستقر است، گفته که محصولاتش برای بازارهای خارج از کشور به‌طور انحصاری از طریق توزیع‌کنندگان مجاز به فروش می‌رسند و صادرات خود را طبق مقررات امنیتی کنترل تجارت ژاپن زیر نظر دارد.

این شرکت پیش‌تر درخصوص نسخه‌های تقلبی دستگاه‌های خود که در بازار دست به دست می‌شدند و بویژه درباره مدل‌هایی که توقف تولید شده بودند هشدار داده بود.

به گفته یک منبع امنیتی، حزب‌الله بی‌سیم‌ها را پنج ماه پیش و تقریباً همزمان با پیجرها خریداری کرده بود.

متعاقب انفجارهای روز سه‌شنبه، منابع گفتند جاسوسان اسرائیلی مواد منفجره‌ای را که قبل از ورود به کشور در ۵ هزار پیجر حزب‌الله کار گذاشته بودند از راه دور منفجر کردند.

متعاقب درخواست کشورهای عربی، شورای امنیت سازمان ملل متحدد روز جمعه درباره انفجار پیجرها تشکیل جلسه خواهد داد.

مجتبی امانی، سفیر ایران در بیروت (Farsnews.com)

به گزارش خبرگزاری فارس‌نیوز سفیر تهران در لبنان در انفجارهای روز سه‌شنبه مجروح شده است. اما نیویورک تایمز روز چهارشنبه به نقل از دو تن از اعضای سپاه پاسداران اعلام کرد که سفیر در پی انفجار پیجری که به همراه داشت یک چشم خود را از دست داده و چشم دیگرش بشدت آسیب دیده است.

نماینده ایران در سازمان ملل متحد روز چهارشنبه طی نامه‌ای گفت که «حقوق خود را براساس قوانین بین‌المللی برای اتخاذ اقدامات لازم جهت پاسخ به این حمله محفوظ می‌دارد.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی