بررسیهای یک شرکت اعتبارسنجی مالی نشان میدهد که چین با داشتن ١۴ تریلیون دلار بدهی و تعهد مالی، یعنی ٣٠ درصد کل بدهی شرکتهای جهان، بزرگترین بدهکار مالی و اعتباری دنیا محسوب میشود.
طبق گزارش مؤسسهی «استاندارد اند پورز»، پیشاز این شرکتهای آمریکایی رکورددار بیشترین بدهی اقتصادی بودهاند؛ اما اکنون مجموع بدهیها و تعهدات مالی شرکتهای بزرگ چینی، بهشکل اوراق قرضه، از بدهیهای شرکتهای آمریکایی هم فراتر رفته است.
با اینحال برخی از کارشناسان معتقدند، باوجود این مقدار بدهی، احتمال بروز بحران مالی در آینده برای اقتصاد این کشور، بهسبب سرعت رشد جهانی آن، کاملاً منتفی باشد.
اما برخی از اقتصاددانان نیز معتقدند معضل بدهیهای انبوه این کشور و عدم ثبات در سیستم بانکی آن، به چالشی عمیق برای دولت چین تبدیل شده است.
چندی پیش روزنامهی چاینا دیلی در گزارش خود نوشت: «اساس و بنیاد اقتصادی چین قوی نشده است؛ زیرا این کشور به سرمایهگذاری و صادرات وابسته بوده؛ اما حالا به یک الگوی اقتصادی جدید نیاز دارد؛ درغیر اینصورت فشار بر اقتصاد چین روزافزون خواهد شد.»
«جانگ لی»، اقتصاددان چینی هم در گفتوگویی با روزنامه «گلوبال تایمز» اظهار داشته است: «دولتمردان چینی از یک سو میخواهند اقتصاد را مدیریت کنند و از سوی دیگر بهدنبال اقتصاد بازاری هستند. ابزارهای بازار برای اقتصاد چین کاملا تعریف نشده است. باید اصلاحات اقتصادی بهدرستی مدیریت شود و همزمان بازار نقش اساسی در تشکیلات اقتصادی داشته باشد.»
به گزارش استاندارد اند پورز، منبع تأمین بودجهی حدود یک چهارم اعتبارات مالی شرکتهای چینی، نظام مالی غیررسمی و مؤسساتی اعتباری هستند که در واقع بانک محسوب نمیشوند.
در سالهای اخیر، رشد اقتصادی سریع کشورهای آسیایی و تداوم رکود در اروپا، موجب شده تا مجموع بدهی شرکتهای کشورهای حوزه آسیا-پاسیفیک از مجموع بدهی شرکتهای آمریکایی و اروپایی پیشی بگیرد.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.