یک اندیشکده مستقر در واشینگتن براساس برآورد خود از روند تجارت دریایی از طریق تنگهای که چین و تایوان را از هم جدا میکند، در سال ۲۰۲۲ هشدار داد که درگیری بر سر تنگه تایوان پیامدهای گستردهای برای اقتصاد جهانی خواهد داشت.
مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی توضیح داد که پیش از انتشار گزارش این مرکز در ۱۰ اکتبر، «برآورد علنی و دقیقی در رابطه با روند تجارت» از طریق تنگه تایوان وجود نداشت. محققان در این گزارش از یک روش منحصربهفرد استفاده کرده و دریافتند که این تنگه بیش از یکپنجم تجارت دریایی جهانی سال ۲۰۲۲ با ارزشی بالغ بر ۲.۴۵ تریلیون دلار را به خود اختصاص داده است.
محققان نوشتند: «این گزارش از اهمیت فزاینده تنگه تایوان در تجارت بینالمللی حکایت دارد و دامنه پیامدهایی را نشان میدهد که درصورت زورگویی پکن در برابر ثبات شکننده این تنگه، گریبانِ تایوان را خواهند گرفت.»
«برای واشینگتن، همکاری نزدیک با متحدان و شرکا در راستای حفظ ثبات در تنگه لازمه حفاظت از تجارت بینالمللی است.»
رژیم کمونیستی چین تایوان را تهدید به حمله میکند و باور دارد که این جزیره خودگردان، استانی سرکش است که باید به سرزمین اصلی الحاق شود. دریاسالار جان آکیلینو، فرمانده وقت ارتش آمریکا در هند-آرام، در ماه مارس گفت که معتقد است ارتش چین تا سال ۲۰۲۷ آماده حمله به تایوان میشود.
متعاقب آنکه فرماندهی جبهه شرق چین از برگزاری مانورهای نظامی مشترک در حوالی تایوان خبر داد، وزارت دفاع تایوان در ۱۴ اکتبر رژیم چین را به دلیل اقدامات غیرعقلانی و تحریکآمیز این کشور محکوم کرد.
به گفته محققان، درگیری در تنگه تایوان شرکتهای کشتیرانی را مجبور به تغییر مسیر میکند و باعث تأخیر و افزایش قیمت برای مصرفکنندگان میشود.
در این گزارش آمده است: «دامنه شوک ناشی از اختلال در تجارت دریایی میتواند فراتر از چین و تایوان باشد و بر متحدان کلیدی آمریکا و بخشهای وسیعی از جهانِ جنوب تأثیر بگذارد.»
محققان دریافتند که چین بیشترین وابستگی را به این تنگه دارد و حدود ۱.۳ تریلیون دلار از محمولههای این کشور در سال ۲۰۲۲ از این تنگه عبور کردهاند.
محققان نوشتند: «اگر تنگه تایوان برای کشتیهای تجاری بهطور کامل مسدود شود، کشتیهایی که عازم چین هستند میتوانند تغییر مسیر بدهند، اما اگر مجبور شوند از تنگه میاکو عبور کنند، چین از دوردست در محاصره آمریکا، ژاپن و دیگر بازیگرانی قرار میگیرد که به دنبال کوتاه کردن دست چین در حوزه تجارت هستند.»
کشورهایی که بیش از همه تحت تأثیر قرار گرفتهاند
براساس دادههای تجاری سال ۲۰۲۲، دو متحد کلیدی آمریکا، یعنی ژاپن و کره جنوبی، از جمله کشورهایی هستند که بیشترین آسیب را از اختلالات این تنگه دیدهاند.
ژاپن ۲۵ درصد از صادرات و ۳۲ درصد از واردات خود را از طریق این تنگه انجام میدهد که ارزش آنها درمجموع به ۴۴۴ میلیارد دلار میرسد. کره جنوبی نیز ۲۳ درصد از صادرات و ۳۰ درصد از واردات خود را از طریق این تنگه انجام میدهد که ارزش آنها به حدود ۳۵۷ میلیارد دلار میرسد.
این گزارش نشان میدهد که ژاپن و کره جنوبی سالانه مقادیر زیادی نفت، گاز و زغالسنگ از طریق این تنگه وارد میکنند. ایندو کشور همچنین برای حملونقل تجهیزات الکترونیکی و ماشینآلات خود بشدت به این تنگه متکی هستند.
استرالیا نیز در سال ۲۰۲۲ به این تنگه متکی بود. براساس این گزارش، نزدیک به ۲۷ درصد از صادرات استرالیا معدل ۱۰۹ میلیارد دلار کالا از طریق این تنگه انجام شد. ۸۳ درصد از این محمولهها شامل سنگ آهن، زغالسنگ و گاز طبیعی مایع بود.
محققان نوشتند: «با اینحال، سختیهای استرالیا به شدت رفتار خصمانه چین بستگی دارد. استرالیا درصورت قرنطینه یا محاصره مسیر میتواند به فروش سنگ آهن و دیگر کالاهای خود به چین ادامه دهد و بخشی از هزینههای ناشی از تغییر مسیر کشتیها از آبهای اطراف تایوان را جبران کند.»
«اوضاع درصورت وقوع جنگ گسترده بر سر تایوان فرق خواهد کرد، زیرا کانبرا ممکن است در واکنش به جنگ از صادرات سنگ آهن و دیگر کالاها به چین خودداری کند.»
مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی پیشتر با انتشار دو گزارش سناریوهای مختلفی را بررسی کرده که پکن در آنها علیه تایوان دست به قرنطینه میزند یا مسیرها را محاصره میکند. براساس سناریوی قرنطینه، چین کشتیهای گارد ساحلی خود را برای اجرای قوانین گمرکی در سراسر تایوان مستقر خواهد کرد. چین در سناریوی محاصره نیز سعی میکند که تایوان را با توقف واردات نفت، گاز طبیعی و زغالسنگ از انرژی مورد نیاز خود محروم کند.
در این گزارش آمده که کشورهای خارج از آسیا نیز در سال ۲۰۲۲ به این تنگه متکی بودند.
کشورهای بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) به استثنای چین حدود ۱۴ درصد از واردات و ۱۵ درصد از صادرات خود را از طریق این تنگه انجام میدادند.
عمان، عربستان سعودی، عراق، کویت، قطر و یمن بیش از ۳۰ درصد از صادرات خود را از طریق این تنگه انجام میدادند.
ژاپن بزرگترین بازیگر این تنگه در بین کشورهای گروه هفت بود. آمریکا با ۵۴ میلیارد دلار صادرات و ۱۰۰ میلیارد دلار واردات از طریق تنگه تایوان در سال ۲۰۲۲ در رتبه دوم قرار گرفت.
براساس این گزارش، در بین کشورهای آفریقایی، جمهوری دموکراتیک کنگو، گابن، اریتره و آنگولا بیشترین استفاده را در سال ۲۰۲۲ از این تنگه بردند.