صدور هشدار نارنجی برای آلودگی هوا، تعطیلی مدارس، کاهش ساعت کاری و ایجاد محدودیتهای ترافیکی، بازهم نسخههای تکراری است که هرساله در نیمه دوم سال تهران کلانشهرهای کشور با آن روبرو هستند، بدون اینکه هیچ راه حل قطعی و دائمی برای رفع مشکل آلودگی هوا دنبال شود.
مازوت سوزی در نیروگاههای تولید برق، سوخت بیکیفیت خودروها، وسایل نقلیه غیر استاندارد، محصور بودن تهران در میان کوههای البرز و در نهایت وارونگی هوا، مقصران همیشگی بحران تمام نشدنی آلودگی هوا هستند و ظاهراً هیچ وقت قرار نیست ریشهیابی و حل شوند و همیشه ماجرا با تشکیل کارگروه آلودگی هوا با صدور بیانیههایی تکراری و جمله معروف تعطیلی مدارس استان تهران بجز فیروزکوه و دماوند که به طنزی در میان مردم تبدیل شده، خاتمه مییابد.
در گزارشهای سالانه پایگاه AQI که به طور شبانهروزی وضعیت آلودگی هوای شهرهای مختلف دنیا را رصد میکند، همواره نام تهران در کنار کلانشهرهایی در چین، هند، و پاکستان به عنوان شهرهای آلوده فهرست میشود.
در شروع هفته شاخص کیفیت هوای تهران از عدد ۱۶۰ عبور کرد که به معنای آلودگی برای همه افراد جامعه، و نه فقط افراد حساس است، و در برخی ایستگاههای سنجش هوای بسیار ناسالم گزارش شد و منجر به این شد که دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اعلام وضعیت شرایط اضطرار کند.
کارشناسان میگویند در شرایط آلودگی شدید هوا افزایش قابل توجه بیماریهای قلبی و عروقی یا ریوی و افزایش قابل توجه علائم تنفسی در کل جمعیت و همینطور مرگ در نتیجه این عوارض رخ میدهد و در این میان گروههای آسیبپذیر از جمله کودکان، زنان باردار، بیماران تنفسی و قلبی و مبتلایان به آسم هستند و سالمندان بیشتر در خطر هستند.
وزیر بهداشت روز نهم آذرماه گفت «طبق آمارها حدود ۴۰ هزار نفر در سال به خاطر آلودگی هوا قربانی میشوند و ۱۲ میلیارد دلار به کشور خسارت وارد میشود.» اما هیچ راهکار عملی و قطعی برای نجات کشور از بحران آلودگی هوا ارائه نشد و به نظر میرسد مسئولین کشور صرفاً تبدیل به ماشینهای ارائه آمار و ارقام در زمینههای مختلف شدهاند.
کارشناسان میگویند جهت حل مشکل ریشهای آلودگی هوا باید ضمن برنامهریزی بلند مدت جهت مدرنسازی و استانداردسازی ناوگان وسایل نقلیه، لازم است سوخت نیروگاههای مولد برق نیز استاندارد شود و از مازوت سوزی جلوگیری شود و نیز با جابجا کردن و دور کردن صنایع و کارخانجات از حومه شهرهای بزرگ سیاستهای کلان تمرکز زدایی و ترغیب مردم به مهاجرت به شهرهای کوچکتر در پیش گرفته شود.
سیاستهایی که هیچ کدام از آنها توسط حکومت اجرا نمیشود و کارگروه آلودگی هوا همچنان سالهاست که در این ایام به تعطیل کردن مدارس استان تهران به جز فیروزکوه و دماوند میاندیشد و نتیجه آن مرگ هزاران نفر در سال و آسیب به سلامت کودکان در کنار میلیاردها تومان خسارت سالانه مالی است.
دیدگاه ارائهشده در این مقاله نقطه نظر نویسنده بوده و لزوماً منعکسکننده دیدگاه اپک تایمز نیست.