تحقیقات اخیر محققان ثابت کردهاست که سیگار الکترونیک برای سلامتی مضر است.
بر اساس تحقیقاتی که نتایج آن در مجلهی فرانسوی “شصت میلیون مصرفکننده” ۶۰ million de consummateurs به چاپ رسیدهاست، سیگارهای الکترونیکی نیز میتوانند به اندازهی سیگارهای معمولی سرطانزا باشند.
در این تحقیق ۱۰ نمونهی سیگار الکترونیکیِ قابل شارژ، از ۱۰ مارک تجاری مختلف برای نمونه جمعآوری شده و برای تحقیق به آزمایشگاه ارسالشد. پس از آزمایش مشخصشد که در ۳ نمونه، میزان ذرات سرطانزای “فرمالدهید” و “استالدهید” با سیگارهای معمولی برابربوده و همچنین حاوی مقادیر قابل توجهی فلزات سنگین از جمله نیکل و کروم بودهاند.
این اولین باری نیست که بیخطر بودن این نوع از سیگارها زیر سوال میرود. پیشتر نیز “سازمان بهداشت جهانی” W.H.O در گزارشی در ماه جولای سال جاری، ضمن رد ادعای بیخطر بودن این نوع از سیگار، هشدارداد که به غیر از نیکوتین، این محصولات، حاوی مواد شیمیایی آسیبرسان دیگری نیز هستند.
علاوه بر این، نیکوتین موجود در این سیگارها نیز به تنهایی میتواند موجب مسمومیت فرد شود، برای مثال در صورتیکه یک کودک با وزن ۳۰ کیلوگرم در معرض استنشاق ۲۴ میلیگرم از نیکوتینِ این نوع سیگار قرار گیرد، میتواند دچار مسمومیتِ حادِ منجر به مرگ شود.
در امریکا بر اساس اعلان “سازمان غذا و داروی امریکا” FDA، آزمایشهایی که در سال ۲۰۰۹ بر روی دو نمونهی برتر از این سیگارها انجام شد، ثابت کردند که این سیگارها حاوی مقادیر متنابهی از مواد سمی از قبیل “دیاتیلن گلیکول” هستند. تعجبآور آنکه در یک مورد مشخص شد که در بین ۳ نمونهی تصادفی از یک مارک، مقادیر نیکوتین متفاوتی وجود داشت که آشکارا نشانهی غیر استاندارد بودن روند تولید این محصولات است.
فروش این سیگارها هماکنون در فرانسه، امریکا و بسیاری از دیگر کشورهای جهان ممنوع اعلام شدهاست.
در ایران نیز سالهاست که تبلیغات مربوط به این سیگارها در شبکههای ماهوارهای فارسیزبان پخش میشود. با وجودیکه مدتهاست مضرات این محصولات برای همه اثبات شدهاست، این تبلیغات از بیخطر بودن این محصولات سخنمیگویند. همچنین در این تبلیغات، از این نوع محصول به عنوان روشی –تلقینی- برای ترک دائمی سیگار یاد میشود. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۳۸۷، ضمن هشدار نسبت به مضرات این سیگارها خواستار توقف صدور مجوز برای واردات این محصولات شد. با اینحال به نظر میرسد که تاکنون اطلاع رسانی کافی بر مبنای مستندات علمی جهت آگاهی عموم از خطرات این سیگارها صورتنگرفتهاست.
سیگار الکترونیکی اولین بار در سال ۲۰۰۳ میلادی در چین تولید شده و به سراسر نقاط جهان عرضه شد. مطابق معمول، عدم توجه تولیدکنندگان چینی به استانداردهای جهانی در تولید، شامل سیگارهای مذکور نیز شدهاست.
این اولین بار نیست که نگرانی از خطرساز بودن محصولات چینی برای سلامت مصرفکنندگان خبرساز میشود. پیش از این نیز محصولات دارویی، آرایشی و بهداشتی و مواد غذایی چینی، در کشورهای سراسر دنیا موجب بیماری و مرگ و میر عدهی زیادی از مردم شده است. ظاهرا تا زمانیکه نظام تولید چین به استاندارد اخلاقیِ لازم در تولید برسد، رسانههای سرتاسر دنیا باید به داشتن اخباری از این دست عادت کنند.
اپک تایمز در۳۵ کشور به۲۱ زبان منتشرمیشود.