هرروزی که اعتراضات ضد حکومتی در ایران بهپیش میرود فشار افکار عمومی بر روی کشورهای غربی بهخصوص اروپایی برای قرار دادن کلیت سپاه پاسداران در لیست تروریستی بیشتر میشود، موضوعی که البته در سوی مقابل نیز هرروز جدیتر میشود. بعد از خواست جمع قابلتوجهی از اعضای پارلمان اروپا و اعضای پارلمانهای کشورهای قدرتمند اروپایی از دولتها و همچنین اعلام حمایت رئیس پارلمان اروپا از این اقدام در تجمع چندین هزارنفری ایرانیان در برابر مقر این نهاد اروپایی، در تازهترین واکنش به این موضوع رئیس کمیسیون اروپا نیز در اجلاس مجمع جهانی اقتصاد از قرار گرفتن نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی اعلام حمایت کرد.
«اورسلا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا روز سهشنبه ۲۷ دی در حاشیه اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس اعلام کرد که از قرار گرفتن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروههای تروریستی، در پاسخ به زیر پا گذاشتن حقوق اساسی بشر توسط این نهاد حمایت میکند.
او خاطرنشان کرد: «واکنش رژیم ایران (به اعتراضات مردمی) وحشیانه و وحشتناک است و حقوق اساسی بشر را زیر پا میگذارد.» خانم فون در لاین همچنین تصریح کرد: «ما درواقع به دنبال دور جدیدی از تحریمها علیه جمهوری اسلامی هستیم و من از قرار گرفتن نام سپاه در لیست گروههای تروریستی نیز حمایت میکنم. من شنیدهام که چندین وزیر (خارجه اتحادیه اروپا) این درخواست را دارند و فکر میکنم حق با آنهاست.»
این گفتهها در حالی مطرح میشود که یک روز پیش از آن هزاران ایرانی روز ۲۶ دی با سفر به استراسبورگ در شمال شرق فرانسه برای گردهمایی در برابر مقر پارلمان اروپا، خواهان تروریستی نامیدن کلیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شدند. شرکتکنندگان در این تجمع که شمار آنها بیش از ۱۲ هزار تن تخمین زده میشد، پارلمان اروپا را به اتخاذ گامهای قاطع دیگری در برابر خشونتهای جمهوری اسلامی علیه معترضین ماههای اخیر ایران، فراخواندند.
در همین تجمع «روبرتا متسولا» رئیس پارلمان اروپا در سخنانی، با حمایت از قرار گرفتن نام سپاه پاسداران در لیست تروریستی اتحادیه اروپا، معترضان ضد حکومتی در ایران را برای جهانیان الهامبخش توصیف کرد.
پیش از آن نیز بیش از یکصد تن از نمایندگان پارلمان اروپا هفته گذشته نامهای را امضا کردند و از اتحادیه اروپا خواستند که گامهایی جدید در برابر حاکمیت تهران بردارد. این نمایندگان در نامه به «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از معرفی کامل سپاه بهعنوان یک سازمان تروریستی حمایت کردند.
همچنین نمایندگان پارلمانهای کشورهای قدرتمند اروپایی چون انگلستان، آلمان و فرانسه به همراه برخی اعضای دولتهای این کشورها نیز در هفته و روزهای گذشته از این اقدام حمایت و اعلام کردند انجام آن را در دست بررسی دارند.
گفتنی است که پارلمان اروپا قرار است روز پنجشنبه ۲۹ دی قطعنامهای را درباره سرکوب معترضان در ایران به رأی بگذارد. بسیاری این قطعنامه را فرصتی برای قرار گرفتن نام سپاه در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا میدانند. البته که تصمیم نهایی دراینباره را کمیسیون اروپا میگیرد.
این اقدامات و واکنشها در حالی جریان دارد که اتحادیه اروپا در حال بررسی دور چهارم تحریمها علیه جمهوری اسلامی به دلیل سرکوب اعتراضات و ارسال تسلیحات به روسیه است. رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داده است که اعضای بیشتری از سپاه پاسداران هفته آینده به فهرست تحریمهای این اتحادیه اضافه خواهند شد.
آنچه امروز اروپاییان میبینند ترامپ سه سال پیش دیده بود
همه آنچه در رابطه با تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران امروز در اروپا شاهد آن هستیم در حالی است که در سال ۲۰۱۹ در دوره ریاستجمهوری «دونالد ترامپ»، ایالاتمتحده آمریکا، سپاه را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
رئیسجمهور سابق آمریکا در بیانیهای که طی آن این موضوع را اعلام کرد، گفت این تصمیم با هدایت وزارت خارجه آمریکا بوده و «این واقعیت را به رسمیت شناخته که ایران نهفقط دولتی حامی تروریسم است بلکه سپاه پاسداران فعالانه در تأمین بودجه آن نقش دارد و از تروریسم بهعنوان ابزاری دولتی استفاده میکند.»
همچنین «دونالد ترامپ» پسازاین اقدام از اروپاییها خواسته بود تا سپاه پاسداران را تروریست اعلام کنند اما درخواست او با مخالفت رهبران وقت کشورهای اروپایی همچون «آنگلا مرکل» صدراعظم پیشین آلمان، «امانوئل مکرون» رئیسجمهوری فرانسه و «بوریس جانسون» نخستوزیر اسبق بریتانیا روبهرو شد.
حتی پس از اینکه «ترامپ» کاخ سفید را ترک کرد، همین یک سال پیش نیز «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به دولت «بایدن» در آمریکا فشار میآورد تا سپاه پاسداران را از لیست گروههای تروریستی خارج و برجام را احیا کند. خواستی که در آمریکا نیز از سوی برخی دموکراتها در دولت و در کنگره این کشور نیز موردحمایت قرار گرفته بود. زیرا غرب امیدوار بود با احیای برجام، برنامه هستهای ایران را مهار کند. اما با آغاز اعتراضات ضد حکومتی ورق به نظر برگشته و دیگر کمتر سیاستمداری در غرب میتوان یافت که حامی چنین خواستی باشد.
حال که طی ماههای اخیر این خواست بیش از همیشه از سوی غربیها بهخصوص اروپاییها جدی میشود، جمهوری اسلامی مکرراً به غرب درباره قرار دادن نام سپاه پاسداران در لیست گروههای تروریستی هشدار میدهد. اگرچه که آنها در سال ۲۰۱۹ نیز همین خطونشانها را برای آمریکا که در آن سال سپاه را در لیست گروههای تروریستی قرار داده بود میکشیدند.
به همین منظور تهران برای نشان دادن خشمش از اقدامات اروپاییها در حمایت از معترضان ضد حکومتی در حدود ۴ ماه گذشته چندین شهروند اروپایی را بازداشت کرده است. اقدامی که البته سابقه دارد اما به سبب تیرهتر شدن روابط بین کشورهای اروپایی و حکومت ایران در ماههای اخیر بهخصوص پس از توقف تلاشها برای احیای مذاکرات هستهای، شدت یافته است. اگرچه که اتحادیه اروپا و به همراه دیگر دولتهای اروپایی خارج از این اتحادیه همچون بریتانیا و نروژ از موضع خود در نقد سرکوبهای خشونتآمیز اعتراضات ضد حکومتی و اعمال تحریمهای جدی، تابهحال پا پس نکشیدهاند.