در حالیکه سازمان میراث فرهنگی استان فارس به منظور بزرگداشت روز جهانی صنایع دستی و حمایت از هنرهای سنتی محلی، اقدامات مختلفی انجام داده است، برخی از فروشندگان صنایع دستی و طرفداران این هنر در شیراز از ازدیاد اجناس بومی در بازارهای صنایع دستی گلهمند هستند.
سرای مشیر مکان فروش صنایع دستی در بازار وکیل شیراز است. این سرا در دوران قاجاریه توسط میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک بنا گردید. اما با قدم گذاشتن به سرای مشیر، صنایع دستی ساخت شیراز تنها کالاهایی نیستند که به چشم میخورند. بلکه صنایع دستی ساخت کشورهای دیگر نیز در سراسر مشیر بازار خوبی دارند.
آقای شهاب از کسبه سرای مشیر گفت: “گردنبندها و دستبندهایی که میفروشیم از افغانستان وارد میشوند. سنگها در آن جا ارزانترند و مشتریها راحتتر خرید میکنند. مثلاً سنگ لاجورد و زمرد با قیمت بالایی در ایران خرید و فروش میشوند. اما واردات آنها از افغانستان به مراتب ارزانتر است.”
آقای روشن از فروشندگان صنایع دستی در بازار میگوید که رشد قیمتها در سالهای اخیر منجر به سیر نزولی فروش صنایع دستی ایرانی شدهاند.
روشن میگوید: “در طول شش ماه اخیر، به دلیل عدم پایداری شرایط اقتصادی، کالاهای صنایع دستی را تقریباً ۳۰ درصد گرانتر خرید و فروش میکنیم.” وی در ادامه بیان کرد که افزایش قیمتها و نزول متقابل فروش، باعث شده است که اجناس خارجی بیش از پیش به بازار صنایع دستی راه یابند.
علاوه بر رقابت ایجاد شده در این صنعت و قیمتهای رو به افزایش اجناس، به نظر میرسد گذشت زمان و فاصله با هنرهای سنتی نیز بر ابقاء کالاهای صنایع دستی تاثیر گذارند.
یکی از ساکنین شیراز بیان کرد: “در گذشته دکانهای مس گری در بازار وجود داشتند، اما اکنون اکثراً به روی فروشی تغییر یافتهاند. این به دلیل گرانی مس و سختی کار مس گری است.”
اما با این وجود صنایع دستی هنرمندان ایرانی طرفداران خود را حفظ کرده است.
خانمی ایرانی اهل شیراز و ساکن دبی، هنگام خرید از فروشگاهی در سرای مشیر با توضیح درباره فروشگاهها و لوازم لوکس در دسترس در دبی چنین بیان کرد: “این بازار حال و هوای دیگری دارد. صنایع دستی از میان سالها گذشته اند و سنت و تمدن آن منطقه را د رتار و پود خود دارند. اصالتی که در بر دارند را نمیتوان با لوازم لوکس و جدید مقایسه کرد. این بازار حال و هوای متفاوتی دارد.”
اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان فارس به مناسبت روز جهانی صنایع دستی، فعالیتهای مختلفی را ترتیب داده است که از جمله میتوان به شرکت در نمایشگاه بینالمللی تخصصی-صادراتی صنایع دستی که از ۱۸ تا ۲۳ خرداد ماه درمحل نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار گردید اشاره کرد. همچنین بر پایی نمایشگاه تولید زنده صنایع دستی هنرمندان این استان نیز از تاریخ ۱۹ تا ۲۶ خرداد ماه در ارگ کریم خانی شیراز از برنامههای این سازمان بود. کلاسهای رایگان آموزش صنایع دستی در استان فارس نیز از ۲۱ خرداد ماه آغاز شد.
به مناسبت این روز، نمایشگاه صنایع دستی و دستبافتههای عشایر ایران از تاریخ ۱۶ تا ۲۰ خرداد ماه در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران در تهران برگزار گردید.