علیرغم اینکه حزب کمونیست چین دولت طالبان در افغانستان را به صورت رسمی به رسمیت نشناخته است، غول مخابراتی هوآوی با دولت طالبان همکاری میکند تا سیستمهای تلویزیون مداربسته پیشرفته (CCTV) را در این کشور نصب کند.
علاوه بر این، حزب کمونیست چین ارتباطات نزدیکی با دیگر رقبا و مخالفان آمریکا، یعنی جمهوری اسلامی و روسیه، دارد و شواهد زیادی در سالهای اخیر نشان میدهد که حزب کمونیست چین از هنگکنگ استفاده کرده است با دور زدن تحریمها تکنولوژی را وارد ایران کند.
هواوی اخیراً موافقت کرده است که به دولت طالبان در افغانستان کمک کند تا سیستمهای تلویزیون مداربسته پیشرفته را در تمام ولایات این کشور نصب کند.
سخنگوی وزارت امور داخله افغانستان در ۱۴ اوت در ایکس (توییتر سابق) نوشت که عبدالله مختار معاون وزیر امنیت با نمایندگان هواوی در کابل دیدار کرده است. در این پست همچنین به نقل از یکی از نمایندگان هوآوی آمده است که هواوی آماده است تا تحت حمایت دولت افغانستان کار خود را آغاز کند.
مقامات سرزمین اصلی چین میتوانند به این سیستم تلویزیون مداربسته دسترسی داشته باشند و از یک پایگاه داده تشخیص چهره برای اهداف امنیتی داخلی در سرزمین اصلی چین استفاده کنند.
توافق بین شرکت هواوی و طالبان نشاندهنده تمایل حزب کمونیست چین به برقراری تعامل با طالبان است تا ناپایداری و تهدیدهای امنیتی به ویژه از سوی سازمانهای افراطی مانند داعش و جنبش اسلامی ترکستان شرقی را کاهش دهد.
علاوه بر این، در ژانویه سال جاری، شرکت ملی نفت چین که یک شرکت دولتی است، توافقنامه سهسالهای به ارزش ۵۴۰ میلیون دلار با ملا عبدالغنی برادر، معاون نخستوزیر امور اقتصادی امارت اسلامی افغانستان و دولت طالبان، برای انجام فعالیتهای اکتشاف نفت در شمال افغانستان امضا کرد.
شرکت چینی دیگر، گوچین، در ماه آوریل ابراز تمایل کرد که ۱۰ میلیارد دلار در توسعه معادن لیتیوم افغانستان سرمایهگذاری کند.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، در تاریخ ۹ سپتامبر، فرمان اجراییای را امضا کرد که بر اساس آن سرمایهگذاری در شرکتهای چینی فناوری هوش مصنوعی، نیمهرساناها و فناوری اطلاعات کوانتومی چین از سوی شرکتها، شهروندان و ساکنان دائمی آمریکا ممنوع اعلام شد.
هنگکنگ و ماکائو نیز در فهرست نهادهای مشمول این محدودیتها قرار گرفتند.
دستور اجرایی بایدن از شرکتهای آمریکایی میخواهد که به طور دورهای در مورد سرمایهگذاریهای خود در چین، هنگکنگ و ماکائو به دولت ایالات متحده گزارش دهند، حتی اگر این شرکتها در حوزههای حساس فناوری دخالت نداشته باشند.
تجارت هواوی با ایران از طریق هنگکنگ
در اوایل دسامبر ۲۰۱۸، هنگکنگ در پرونده منگ وانژو، مدیر ارشد مالی هواوی درگیر شد. ایالات متحده مدعی شد که هواوی با فروش کالاهای ساخت آمریکا به ایران از طریق یک شرکت مستقر در هنگکنگ به نام اسکای کام، تحریمهای آمریکا علیه ایران را نقض کرده است.
دادستانها ادعا کردند که از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴، از اسکای کام برای پنهان کردن معاملات هواوی با ایران استفاده شده است و اظهارات نادرست خانم منگ چندین بانک را فریب داده تا تراکنشهایی را که تحریمها را نقض میکند، تأیید کنند.
در اوایل سال ۲۰۱۲، رویترز متوجه شد که اسکای کام در پایان سال ۲۰۱۰ پیشنهاد داده بود تجهیزات کامپیوتری را از شرکت آمریکایی هیولت پاکارد به بزرگترین اپراتور تلفن همراه ایران، MCI صادر کند.
علیرغم تحریمهای طولانیمدت آمریکا علیه جمهوری اسلامی، چین در سال ۲۰۲۱ یک قرارداد همکاری استراتژیک ۲۵ساله به ارزش ۴۰۰ میلیارد دلار با ایران امضا کرد که به چین اجازه میدهد نفت ایران را به صورت پایدار خریداری کند. علاوه بر این، چین به طور قابل توجهی سرمایهگذاری در مخابرات، بنادر، برق ایران و ایجاد شهرهای هوشمند و شبکههای ۵G در ایران را افزایش داد.
در همین حال در ژوئن سال جاری، ایالات متحده فهرستی از تحریمها را اعلام کرد که افراد و شرکتهایی را هدف قرار میدهد که به طور مخفیانه به ایران در توسعه موشکهای بالستیک کمک میکنند. این فهرست شامل بیش از ده فرد و نهاد از ایران، چین و هنگکنگ بود.