مجلس ایران با تعیین یک مهلت سه ماهه، از دولت خواست تا با انجام مطالعات لازم، سه دهک پردرآمد جامعه را شناسایی و نسبت به حذف یارانهی آنها اقدام کند.
این اقدام پس از آن صورت گرفت که “محمد باقر نوبخت”، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی دولت، در گفتگوی تلویزیونی شنبهشب خود،۲۰ مهر ۱۳۹۲، ضمن اعلام رقم ماهانهی ۳۵۰۰ میلیارد تومانی یارانههای پرداختی به حساب مردم، بیان کرد که دولت در تأمین ۱۰۰۰ میلیارد تومان از این مبلغ با مشکل مواجه است.
وی همچنین افزود که در حال حاضر دولت به رقمی برابر جمعیت ایران یا بیش از آن یارانه پرداخت میکند.
پیش از این قرار بود کسری مبلغ یارانهها از طریق گران کردن ۳۸ درصدی حاملهای انرژی جبران شود که به دلیل عدم صلاحدید دولت، فعلاً این طرح به تعویق افتاده است. بنابراین دولت در راه حلی دیگر، سعی دارد با شناسایی سه دهک از جمعیت کشور که پردرآمد محسوب میشوند، کسری بودجهی فوق را جبران نماید.
بنا به گفتهی معاون اول رئیس جمهور، مطالعه پیرامون شناسایی سه دهک پردرآمد کشور به عهدهی ستاد هدفمندی یارانهها گذاشته شده است. گرچه هنوز مشخص نیست که این ستاد بر اساس چه معیارهایی، دهکهای پردرآمد و کمدرآمد را از یکدیگر تفکیک خواهد کرد.
دولت پیشین در سالهای اخیر با سیاست افزایش بیرویهی حجم واردات، موجب کاهش شدید تولید داخلی و رونق بازار واسطهگری در کشور شد. به این ترتیب فاصلهی طبقاتی روز به روز بیشتر شده و طبقهی ثروتمند جدیدی با درآمدهای هنگفت و غیررسمی در جامعه سر برآوردند. به این ترتیب یکی از دشواریها برای شناسایی دهکهای پردرآمد جامعه، رهگیری درآمدهای این طبقهی جدید و در نتیجه اضافه نمودن آنان به لیست سه دهک ثروتمند جامعه است.
حسن روحانی در حالی عهدهدار هدایت دولت جدید شد که دولت پیشین با برجای گذاشتن بدهی ۱۸۳هزار میلیارد تومانی و تورم ۴۰ درصدی، عملاً شرایط اقتصادی دشواری را مقابل او قرارداد. بخش بزرگی از علت این تورم بیسابقه، مربوط به قانون هدفمندی یارانههاست که در کنار افزایش واردات، منجر افزایش آهنگ تورم در کشور شدند. با انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیسجمهور، در کوتاه مدت نشانههای مثبتی از تغییر در وضعیت اقتصاد کشور پدیدار شد که از جملهی آنها میتوان به کاهش قیمت ارز، رونق بیسابقهی بازار بورس و کاهش قیمت طلا اشاره کرد، اما بسیاری این نشانهها را صرفاً موج موقت خوشبینیها ناشی از انتخاب روحانی ارزیابی کردند.
روحانی که در زمان انتخاب خود به عنوان ریاست دولت یازدهم، از حل و فصل فوری برخی از مسائل ظرف مدت صد روز خبر داد، در عمل با حجم زیادی از مسائل اقتصادی روبروست که بهبود بسیاری از آنها نیز در گرو پیشرفت در پروندهی هستهای ایران و رفع و تعدیل برخی از تحریمهاست.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.