وزارت خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به نشست غیرعلنی شورای امنیت درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی، سفرای بریتانیا، فرانسه و آلمان را احضار کرد.
به گزارش ایسنا، مدیرکل صلح و امنیت بینالملل وزارت خارجه روز پنجشنبه ۲۳ اسفند این کشورها را به «همدستی» با آمریکا در بهرهبرداری سیاسی از شورای امنیت متهم کرد و رویکرد آنها را «غیرمسئولانه و تحریکآمیز» خواند.
نشست روز چهارشنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد به صورت غیرعلنی و به درخواست ایالات متحده، فرانسه، بریتانیا، کره جنوبی، یونان و پاناما، شش عضو از پانزده عضو شورای امنیت سازمان ملل، برگزار شد.
سه کشور اروپایی عضو برجام، یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان، در هفتههای اخیر اعلام کردهاند که با توجه به عدم پایبندی جمهوری اسلامی به توافق هستهای و توسعه برنامه اتمی این کشور، آمادهاند روند بازگرداندن تمامی تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی را آغاز کنند.
همچنین نماینده آمریکا در سازمان ملل پس از نشست غیرعلنی شورای امنیت، خواستار محکومیت جمهوری اسلامی به دلیل نقض تعهدات هستهای شد.
جیمز کاریوکی، معاون سفیر بریتانیا در سازمان ملل، اعلام کرد که اروپا در صورت نیاز، از تمام گزینههای دیپلماتیک، از جمله فعالسازی «مکانیسم ماشه»، برای مقابله با برنامه هستهای جمهوری اسلامی استفاده خواهد کرد.
«مکانیسم ماشه» روندی است که در صورت اجرا، تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی را بهطور خودکار و فوری بازمیگرداند.
جمهوری اسلامی همواره ادعای تلاش برای تولید سلاح هستهای را رد کرده است، اما آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داده که ایران غنیسازی اورانیوم را به ۶۰ درصد رسانده است؛ سطحی که از نظر فنی به آستانه مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای نزدیک است.
رهبر جمهوری اسلامی روز گذشته در واکنش به ساخت سلاح اتمی توسط جمهوری اسلامی بیان کرد که «اگر جمهوری اسلامی قصد ساخت سلاح هستهای داشت، آمریکا قادر به جلوگیری از آن نبود و اینکه جمهوری اسلامی چنین سلاحی ندارد، تصمیمی داخلی است.»
رهبر جمهوری اسلامی همچنین افزود که پیشنهاد مذاکره از سوی رئیسجمهور آمریکا، تلاشی برای «فریب افکار عمومی جهان» است.
واکنش جمهوری اسلامی به نشست شورای امنیت
امیرسعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل، نشست غیرعلنی شورای امنیت درباره برنامه هستهای ایران را اقدامی «سیاسی و تحریکآمیز» دانست و آن را تلاشی برای بهرهگیری از این شورا به نفع برخی کشورها توصیف کرد.
او گفت که اینگونه تلاشها در گذشته نتیجهای نداشته و این بار نیز به سرانجام نخواهد رسید.
عباس عراقچی نیز روز گذشته این نشست را «فرایندی عجیب و جدید» خواند که نیت واقعی کشورهای درخواستکننده را زیر سؤال میبرد و هشدار داد که هرگونه اقدام شورای امنیت سازمان ملل یا آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای افزایش فشار بر جمهوری اسلامی، مشروعیت مذاکرات هستهای را زیر سؤال خواهد برد.