مؤسسه کپلر اعلام کرد چین بهعنوان بزرگترین واردکننده نفت دنیا، در ماه جاری روزانه حدود ۱.۵میلیون بشکه نفت خام ایران را وارد کرده که بالاترین رقم از ۲۰۱۳ را نشان میدهد.
واردات نفت چین از ایران در ۷ ماه ابتدایی سال جاری میلادی به طور متوسط برابر با ۹۱۷ هزار بشکه در روز بوده است.
افزایش ۲۰درصدی قیمت نفت خام برنت از اواخر ژوئن، تقاضا برای نفت ارزانقیمت ایران را بالاتر برده است، بیشتر این نفت توسط پالایشگاههای مستقل چین در استان شاندونگ خریداری میشود.
بر اساس گزارش مؤسسه کپلر نفت ایران معمولاً بهعنوان نفت مالزی در اطلاعات دولتی چین ثبت میشود و گاهی اگر مخلوط با نفت خام سنگینتر ونزوئلا باشد، بهعنوان ترکیب رقیقشده قیر گزارش داده میشود.
دراینبین، شرکت ورتکسا که یک شرکت دیگر برای ردیابی محمولههای نفتی به داخل چین است اعلام کرد این کشور حدود یک میلیون بشکه در روز نفت ایران را در ماه جاری خریداری کرده است. تفاوت آمار این شرکتها از تفاوت شیوههای تحلیل جریان نفت ناشی میشود.
پیشتر گزارشهای متعددی از اعمال تخفیفهای بالا با ۱۵ دلار در هر بشکه از سوی جمهوری اسلامی برای فروش نفت ایران منتشر شده بود.
سیدحمید حسینی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی ایران پیشتر این گزارشها را تایید کرد و گفت: در اینکه کشورهای روسیه، ایران و ونزوئلا در شرایط تحریم مجبور هستند تخفیف دهند، شکی نیست.
خبرگزاری بلومبرگ در فروردینماه گزارش داد که در ماه آینده قرار است هر بشکه نفت ایران را ۱۲ دلار ارزانتر از نفت شاخص برنت به چین تحویل دهد، این در حالی است که روسیه نفت خود را که از نظر کیفیت به نفت ایران بسیار شبیه است با ۱۰ دلار تخفیف به فروش میرساند.
بر اساس این گزارش با توجه به اینکه پیشفروش قیمت نفت برنت برای ماه مه، حدود ۸۰ دلار بود، در واقع ایران ۱۵ درصد تخفیف برای نفت خود ارائه میدهد. اگر ایران بتواند در ماه آینده، روزانه یک میلیون بشکه نفت تحویل چین دهد، بدون محاسبه هزینههای دورزدن تحریمها، تنها از محل تخفیف، بیش از ۳۷۰ میلیون دلار دچار زیان خواهد شد. یعنی هر هفته ایران مبلغی حدود ۹۲٫۵ میلیون دلار بابت تخفیف صادرات نفت به چین از دست میدهد.