رسانههای داخلی ایران گزارش میدهند که همزمان با موج تصفیه دانشگاهها از اساتید و دانشجویان منتقد، استخدام هزاران «جوان انقلابی» در دانشگاهها در دستور کار نهادهای آموزش عالی قرار گرفته است.
این رسانهها از موج اخراجهای اساتید در دانشگاههای ایران به عنوان «خالصسازی» دانشگاهها یاد میکنند و به نقل از منابع خبری خود ادعا میکنند که «خالصسازی» محدود به اخراج اساتید نیست، بلکه قرار است دانشجویان نیز در مرحله بعد بر اساس مسائل اعتقادی و سیاسی توسط کمیتههای انضباطی دانشگاهها، گزینش یا اخراج شوند.
رادیو فرانسه روز چهارشنبه، هفتم فوریه گزارش داد که سرکوب دانشجویان معترض در ایران ادامه دارد و به تازگی ۵ دانشجوی دانشگاه «سوره» از تحصیل در ترم جدید محروم شدهاند و حق تحصیل این دانشجویان به حالت تعلیق درآمده است.
اخراج ۶۰ استاد و جذب ۱۵ هزار استاد همسو
خبرآنلاین در گزارش تازه خود، فهرستی از اخراجها در دو سال اخیر را منتشر کرده است. در این لیست اسامی حدود ۶۰ استاد دانشگاه و عمدتا از رشتههای علوم انسانی فهرست شده است که تحت عنوان اخراج، تعلیق و استعفا از تدریس منع شدهاند.
در دو روز گذشته احمدشکرچی، استاد جامعهشناسی دانشگاه «شهید بهشتی» تصویری از نامه این دانشگاه در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد که در آن «دبیر هیات اجرایی جذب هیات علمی» اعلام کرده است که قرارداد این استاد دانشگاه «خاتمه یافته است» و تمدید نخواهد شد.
احمد شکرچی یکی از امضاکنندگان بیانیه محکومیت بازداشت دانشجویان در اعتراضات به قتل مهسا امینی بود.
چندی پیش روزنامه هممیهن به قلم «حامد حکمت» درباره موج اخراجها از دانشگاهها نوشت: «باور کنیم یا نه، فصل نوینی آغاز شده است که کشتیبانان آن، وقت و حوصله توضیح اضافی را ندارند و بدون تعارف، هر آنچه در قلبشان میگذرد، بر زبان میرانند و ضمن اینکه تعارفات بوروکراتیک را کنار گذاشتهاند، ابایی نیز از کسی و نهادی ندارند.»
موج اخراجها با اعتراضات کنشگران سیاسی و مقامهای سابق حکومتی نیز همراه بوده است. عدهای این اخراجها را به تصفیههای سیاسی مرتبط میدانند، اما برخی کارشناسان ریشه این اخراجها را ناشی از تلاشهای دولت رئیسی برای تضعیف دانشگاهها و تبدیل نهادهای آموزش عالی به نهادهایی منفعل و تشریفاتی میدانند.
علی شریفی زارچی، یکی از اساتید اخراج شده از دانشگاه صنعتی شریفی در شهریور امسال درباره موج اخراجها و جذب نیروهای همسو در دانشگاهها نوشت: «در گروههای دانشگاه سندی منتشر شد که نشان میدهد دولت رئیسی مخفیانه فرآیند جذب ۱۵ هزار عضو هیات علمی همسو را به صورت سهمیهای، فوری و خارج از چارچوب علمی موجود دانشگاهها آغاز کرده، این فاجعه یعنی مثلا تزریق ۱۰۰ نفر به هر دانشگاه علوم پزشکی، سکوت جامعه علمی خیانت به ایران است.»
در مصوبه شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی از اعضای هیات علمی دانشگاههای ایران به عنوان بزرگترین عامل اعتراضات به قتل حکومتی مهسا امینی نام برده شده است و این شورا از وزارتهای علوم و بهداشت و آموزش پزشکی خواسته است که زمینه جذب ۱۵ هزار عضو هیات علمی همسو با جمهوری اسلامی را فراهم کنند.
روابط عمومی دانشگاه آزاد چند ماه بعد به نقل از رئیس این دانشگاه گزارش داد که تعداد ۱۸ هزار دانشجوی دکتری «جوان انقلابی» در دانشگاه آزاد اسلامی جایگزین اساتید حقالتدریس شدند تا ایجاد «فضای انقلابی» در دانشگاهها با جذب اساتید جوان امکانپذیر شود.
محسن برهانی، دانش آموخته «حوزه علمیه قم» و از استادان تعلیق شده دانشگاه تهران در گفتگویی با روزنامه اعتماد اظهار داشت که فشارها علیه استادان دانشگاهها تنها در دوره اعتراضات به قتل مهسا امینی منحصر نیست، بلکه یک ماه بعد از آغاز به کار «دولت سیزدهم»، ابراهیم رئیسی مصوبهای برای محدود کردن و برخورد با استادان منتقد دانشگاه امضا کرده بود.
برخی کاربران در شبکههای اجتماعی نیز با هشتگ اخراج استادان کلیپی از سخنان علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را بازنشر میکنند که در خردادماه ۱۳۹۵ در دیدار با استادان دانشگاهها گفته بود: «من گفتم افراد نامطمئن در دانشگاهها حضور پیدا نکنند. میگویند نامطمئن کیست؟ میگویم نامطمئن کسی است که به یک بهانهای نظام را به چالش میکشد.»
در اولین موج اخراجها، اعضای هفت انجمن علمی کشور طی بیانیهای با محکومیت اخراج گسترده استادان و برخوردهای امنیتی با دانشجویان هشدار دادند که اگر خرافات و باورهای شبهعلمی رواج یابند و دانشگاه به باشگاه سیاسی تبدیل شود، حاصلی جز تشدید ناامیدی و نابرابری، خالیشدن ظرفیت انسانی جامعه و در نهایت ضعیفشدن کشور نخواهد داشت.