Search
Asset 2

صنعت دارویی ایران نیز از کالای بی‌‏کیفیت چینی در امان نمانده است

برخی افرادی که از سرنگ‌های چینی استفاده کرده‌اند، از کیفیت پایین این سرنگ‌ها و شکسته شدن آن‌‌‏ها در بدن‌‌‏شان در هنگام مصرف شکایت داشته‌اند
برخی افرادی که از سرنگ‌های چینی استفاده کرده‌اند، از کیفیت پایین این سرنگ‌ها و شکسته شدن آن‌‌‏ها در بدن‌‌‏شان در هنگام مصرف شکایت داشته‌اند. (Robert Cianflone/Getty Images)

واردات سرنگ‌های بی‌کیفیت چینی  به ایران، موجب نگرانی و اعتراض مردم شده است.

بسیاری از افرادی که از سرنگ‌های چینی استفاده کرده‌اند، از کیفیت پایین این سرنگ‌ها و شکسته شدن آن‌‌‏ها در بدن‌‌‏شان در هنگام مصرف شکایت  داشته‌اند. در یکی از این موارد، فردی از اصفهان ضمن تماس با اداره‌ی استاندارد ایران اعلام کرد که سرنگ چینی هنگام تزریق آمپول در بدنش شکسته است.

فریدون بلغاری، مدیر کل نظارت بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد، روز چهارشنبه ۱۶ مرداد عنوان کرد که سازمان وی تماس‌‌‌‏‌های مردمی فراوانی در ارتباط با مشکل‌دار بودن سرنگ‌های چینی دریافت کرده‌است. وی همچنین  اضافه کرد که بیش از ۴۰۰۰ هزار نمونه‌ از سرنگ‌های وارداتی از چین به عنوان نمونه از بازار خریداری شد و پس از انجام آزمایش‌، مشخص شد که این سرنگ‌ها بی‌کیفیت و مشکل‌دار بوده و برخی از نمونه‌ها حتی نتوانتسند آزمون فیزیکی را با موفقیت بگذرانند.

این در حالیست که رئیس سازمان غذا و داروی ایران در نامه‌ای خطاب به سازمان استاندارد ملی ایران که رونوشت آن به وزیر بهداشت نیز ارسال شده‌است، ضمن رد آلودگی سرنگ‌‌‏ها، ادعا می‌کند که این سازمان تاکنون هیچ شکایتی از مراجع مصرف کننده در این مورد دریافت نکرده‌است. وی هرگونه اقدام شتابزده را باعث ایجاد تشویش در اذهان مردم می‌داند.

شکستن سرنگ در هنگام تزریق تنها مشکل گزارش شده در مورد سرنگ‌های وارداتی چینی نیست. در برخی از نمونه‌های سرنگ‌های چینی، وجود جسم خارجی و عدم استریل مناسب نیز از مواردی است که در مورد این سرنگ‌ها مطرح می‌باشد و به تایید مسئولین هم رسیده است.

مدیر عامل شرکت تجهیزات پزشکی هلال ایران در این مورد می‌گوید که “استریل برخی از سرنگ‌های چینی دچار نقص است و عوارضی همچون حساسیت، خون مردگی و سوزش پس از تزریق را برای بیمار ایجاد می‌کند.” وی با ابراز نگرانی در این مورد اضافه می‌کند که “پس از آزمایش نمونه‌ای از این سرنگ‌ها، مشخص شد که استریل آن ناقص بوده و مقداری از گاز اتیلن‌اکساید (گاز مخصوص استریل سرنگ) در محفظه‌ی سرنگ باقی‌مانده‌بود که وجود این گاز در هنگام تزریق موجب درد و سوزش می‌شود.”

مساله‌ی کیفیت محصولات بهداشتی و پزشکی وارداتی از چین اولین بار نیست که در رسانه‌های عمومی مطرح می‌شود. تا چندی پیش موضوع مرگ ناگهانی بر اثر تزریق پنی‌سیلین‌های چینی در صدر اخبار قرار داشت. بیمارانی که پس از تزریق پنی‌سیلین چینی دچار تب و لرز و افت فشار شدند، جان خود را از دست دادند. به طوری که رئیس انجمن متخصصین داخلی ایران اذعان کرد که آمار مرگ و میر ناشی از استفاده از دارو‌‌‏‌‌‏های چینی بالاست.

کمی قبل از آن موضوع داروهای بیهوشی چینی در صدر اخبار رسانه‌ها قرار داشت، داروهایی که پس از تزریق آنها، بیماران به خواب ابدی فرو می‌رفتند. این مساله تا جایی پیش رفت که محمد مهدی قیامت، رئیس انجمن بیهوشی و مراقبت‌های ویژه، در گفتگوی خود با روزنامه‌ی شرق در بهمن ماه سال گذشته عنوان کرده‌بود که اوضاع داروهای بیهوشی به مرحله نگران‌کننده‌ای رسیده و در مواردی بیماران با خطرات جانی روبرو هستند و در مواردی نیز تزریق‌ها منجر به مرگ بیماران شده است.

ایران از جمله کشورهایی است که مواد اولیه‌ی داروهای ساخت داخل را نیز از چین وارد می‌کند. حال با وجود نگرانی‌ها مبنی بر خطرناک بودن داروهای وارداتی از چین، این سوال به ذهن می‌آید که آیا مواد اولیه‌ای که برای ساخت دارو در چین تولید می‌شود از حداقل کیفیت و استاندارد جهانی لازم برخوردار است؟

محصولات بهداشتی وارد شده از چین نیز از این قاعده مستثنی نیستند، مواد آرایشی و بهداشتی که به صورت واردات رسمی و در بسیاری از موارد به صورت قاچاق وارد می‌شوند از نظر استاندارد در سطح بسیار پایینی قرار دارند. مسئول بازرسی ویژه سازمان غذا و داروی ایران در گفتگوی ۲ سال پیش خود با خبرگزاری فارس اعلام کرده بود که  بیشترین محصولات آرایشی و بهداشتی تقلبی از چین وارد کشور می‌‌‏شود. ابوالفضل میررفیع همچنین در این باره گفت: “نمونه تقلبی برندهای لوازم آرایشی و بهداشتی که به دلایل مختلف به آن‌‌‏ها مجوز نمی‌دهیم در کشور دیگر ساخته شده و به صورت قاچاق وارد می‌شود.”

گفتی است کشورهای هندوستان، چین و پاکستان از جمله کشورهایی هستند که مواد آرایشی بهداشتی تقلبی در آن‌‌‏ها تولید می‌شود و در این میان چین مقام اول را دارد.

چین امروز برای کسب رتبه‌ی اول تجارت کالا در جهان، تمام تلاش خود را می‌کند تا با تولید کالاهای ارزان قیمت و همچنین کپی غیرقانونی از کالاها و مارک‌های معروف سایر برندهای جهانی، بازار تک تک کشورها را در اختیار بگیرد.

سیاست‌های اقتصادی سودجویانه‌ی این کشور، نه تنها توجهی به حداقل استانداردهای کیفی لازم در تولید کالا ندارند، بلکه اکنون پا را فراتر از مرزهای اخلاقی مرسوم در تجارت گذاشته و با تولید مواد و کالاهای نامرغوب و مضر برای سلامتی، سلامت میلیون‌ها مصرف کننده در جهان را به خطر انداخته‌اند.

در این خصوص می‌توان به موارد متعددی اشاره کرد از جمله مسمومیت و مرگ دست‌کم صد نفر در پاناما به خاطر مصرف شربت سینه‌ی آلوده چینی در سال ۲۰۰۷، ابتلا به بیماری و مرگ بیش از ۳۹۰۰۰ سگ و گربه‌ی خانگی در امریکا بر اثر مصرف غذای مخصوص حیوانات وارداتی از چین در سال ۲۰۰۷، اتفاق مشابه دیگری در امریکا به دلیل مشابه در سال گذشته‌ی میلادی که منجر به مرگ ۳۶۰ سگ دیگر شد.

صادرات ده‌ها تن خمیر دندان آلوده به ماده‌ی سمی ملانین به امریکا که با واکنش به هنگام اداره‌ی بهداشت امریکا مرجوع شد، در این مورد امریکا هفتمین کشوری بود که متوجه وجود سم ملانین در خمیردندان‌های وارداتی از چین بود. اخیرا نیز اداره‌ی بهداشت و مواد غذایی در امریکا، واردات محصولات غذایی چینی را به دلیل آلودگی به مواد سمی محدود کرده‌است. جالب است که جلوگیری از ورود محصولات آلوده و بی‌کیفیت چینی در جهان موجب عدم تولید آن نمی‌شود، بلکه تنها موجب می‌شود که کالای مرجوع شده از کشورهایی چون عراق، افغانستان و کشورهای آسیای میانه سر درآورد.

مردم چین نیز از آثار سوء این سیاست‌های منفعت‌طلبانه در امان نبوده‌اند. پنج سال پیش بود که هزاران کودک چینی در اثر مصرف شیرخشک آلوده به سم ملامین بیمار شده و ۶ تن نیز جان باختند. در مورد دیگری به نقل از ژو کینگ، گزارشگر چینی که برای این گزارش برنده جایزه بین‌المللی اولیسیس ۲۰۰۶ گردید، کارخانجات تولید سبزیجات شور در چین، به جای نمک از ماده‌ای به نام DDVP استفاده کرده‌اند که کاربرد اصلی آن در حشره‌کش هاست و مصرف آن عوارضی همچون اسهال، سرگیجه و بیهوشی را به دنبال دارد. قیمت DDVP نصف نمک است. اردیبهشت ماه امسال نیز ماست آلوده به مرگ‌موش، جان دو کودک چینی را گرفت.

امروزه در سراسر جهان، کالاهای ساخت چین، موجی از تردید و عدم اطمینان را در ذهن مصرف‌کنندگان در سراسر جهان ایجاد می‌کند. تردیدی که نه تنها در نگاه مردم عادی، بلکه در سیاست‌‌های وارداتی کشورهای مختلف نیز آشکار شده و موجب شده کالا و خدماتی که مهر چین را بر خود دارد، بیش از پیش زیر ذره‌بین قرار گیرد.

اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی