Search
Asset 2

بزرگداشت پروفسور حسابی در تهران و تفرش

پروفسور محمود حسابی (تارنمای بنیاد پروفسور حسابیScreenshot- www.hessaby.com )
پروفسور محمود حسابی (تارنمای بنیاد پروفسور حسابی Screenshot- www.hessaby.com )

در بیست و یکمین سالگرد درگذشت پدر فیزیک نوین ایران زنده یاد محمود حسابی مراسم بزرگداشتی با حضور علاقمندان این استاد فرهیخته در تهران و تفرش برگزار شد.

در این مراسم که به همت بنیاد پروفسور حسابی، شهرداری منطقه یک تهران (شمیران)، فرمانداری، شهرداری و دانشگاه تفرش برگزار شد، دوستداران علم و دانش از ساعت ۸ الی ۱۰ صبح پنج‌‌‌‏شنبه ۱۴ شهریور ماه ابتدا در منزل استاد حسابی واقع در میدان تجریش و سپس در ساعت ۵ بعدازظهر بر مزار ایشان در تفرش گرد هم آمده و یاد و خاطره این دانشمند بزرگ را گرامی داشتند.

دکتر محمود حسابی محقق و فیزیکدان برجسته ایرانی یکی از بزرگترین دانشمندان علوم نوین بخصوص علم فیزیک بوده و خدمات ارزنده بسیاری را در جهت  توسعه و ارتقاء علم و دانش چه در داخل ایران و چه در سطح  بین‌‌‌‏المللی به عموم ارزانی داشته است.

سید محمود حسابی در ۱۲۸۱ خورشیدی از پدر و مادری تفرشی در تهران متولد شد. در ۱۷ سالگی لیسانس ادبیات و در ۱۹ سالگی لیسانس زیست شناسی و پس از آن مدرک مهندسی راه و ساختمان را از دانشگاه امریکایی بیروت دریافت کرد.

او در رشته‌های پزشکی‌، ریاضیات و ستاره‌شناسی به تحصیلات آکادمیک پرداخت و در ۱۹۲۴ به‌‌‌‏خاطر تلاش‌‌‌‏هایش، شرکت راه‌سازی فرانسوی از او برای تحصیل در مدرسه عالی برق پاریس دعوت کرد. همزمان با تحصیل در رشته معدن‌، در راه آهن برقی فرانسه نیز مشغول به کار شد. سپس به تحصیل و تحقیق در دانشگاه سوربن در رشته فیزیک پرداخت و در ۱۹۲۷ در ۲۵ سالگی دانش‌نامه دکترای فیزیک خود را با عنوان حساسیت سلول‌های فتوالکتریک ارائه کرد.

وی به چهار زبان زنده دنیا (فرانسه‌، انگلیسی‌، آلمانی و عربی‌) مسلط بود و به زبان‌های سانسکریت‌، لاتین‌، یونانی‌، اوستایی‌، ترکی و ایتالیایی اشراف داشت‌.

در کنگره ۶۰ سال فیزیک ایران در ۱۳۶۶ لقب “پدر فیزیک ایران” را به خود اختصاص داد و پس از آن در سال ۱۳۶۸ از سوی جامعه علمی جهانی به عنوان مرد اول علمی جهان برگزیده شد؛ همچنین نشان کوماندور دولاژیون دونور نشان اوفیسسه دولاژیون دونور را که بزرگترین نشان کشور فرانسه است، از آن خود کرد.

دکتر حسابی در ۱۲ شهریور ۱۳۷۱ در بیمارستان دانشگاه ژنو به هنگام معالجه قلب درگذشت. مقبره استاد بنا به خواسته وی در زادگاه خانوادگی و در شهر دانشگاهی تفرش قرار دارد.

گفتنی‌‌‌‏ست منزل مسکونی استاد که در خیابان تجریش‌، خیابان مقصود بیک‌، خیابان دکتر پروفسور حسابی‌، قرار دارد، هم اکنون به موزه تبدیل شده و بسیاری از لوازم شخصی ازجمله پوشاک‌، مسواک‌، عینک‌، شانه‌، خودکار، دفتر یادداشت و وسایل دست ساز ایشان‌، کلیه آثار تألیف و ترجمه شده وی و نیز لوح‌‌‌‏های تقدیر و مدارک تحصیلی و علمی‌، مدال‌ها و نشان‌ها، عکس‌های خانوادگی‌، اسباب بازی فرزندان و نوه‌ها، هدایای خانوادگی و آثار هنری تقدیمی به دکتر حسابی به نمایش گذاشته شده است.

بازدید از موزه رایگان است و علاقمندان می‌‌‌‏توانند در سه نوبت با هماهنگی قبلی و حداکثر ۲۵ نفر از ساعت ۸ تا ۱۶ شنبه تا چهارشنبه از موزه دکتر حسابی دیدن کنند.

اپک تایمز در۳۵ کشور به۲۱ زبان منتشرمی‌شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی