مکزیک درخواست دولت دونالد ترامپ برای اجازه فرود یک هواپیمای نظامی آمریکایی که مهاجران را اخراج میکرد، رد کرده است. این خبر را یک مقام آمریکایی و یک مقام مکزیکی به رویترز اعلام کردند.
در حالی که هواپیماهای نظامی ایالات متحده روز جمعه دو پرواز مشابه انجام داده و حدود ۸۰ مهاجر را به گواتمالا منتقل کردند، برنامه فرود یک هواپیمای ترابری سی۱۷ در مکزیک به دلیل عدم صدور مجوز از سوی این کشور، اجرایی نشد.
وزارت خارجه مکزیک در بیانیهای اعلام کرد که این کشور روابطی «بسیار عالی» با ایالات متحده دارد و در زمینههایی مانند مهاجرت همکاری میکند. در این بیانیه تأکید شده است که مکزیک همیشه از بازگشت شهروندان مکزیکی به خاک خود استقبال میکند. با این حال، این وزارتخانه دلیل رد مجوز فرود را توضیح نداد.
در همین حال، دولت ترامپ اعلام کرده است که برنامهای به نام «ماندن در مکزیک» را از سر میگیرد. این برنامه مهاجران غیرمکزیکی را مجبور میکند تا زمان رسیدگی به درخواستهای پناهندگیشان در ایالات متحده، در مکزیک منتظر بمانند. کلودیا شینبائوم، رئیسجمهور مکزیک، با این طرح مخالفت کرده و تأکید کرده است که چنین اقدامی نیازمند موافقت کشور مقصد است که مکزیک هنوز موافقت نکرده است.
روابط ایالات متحده و مکزیک از زمان آغاز دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ و اعلام وضعیت اضطراری ملی در مرز مشترک دو کشور تحت تأثیر قرار گرفته است. ترامپ علاوه بر اعلام کارتلهای مواد مخدر مکزیک بهعنوان سازمانهای تروریستی، نام خلیج مکزیک را به «خلیج آمریکا» تغییر داده و تهدید به اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر کالاهای مکزیکی از ماه فوریه کرده است.
پنتاگون اعلام کرده که ارتش ایالات متحده پروازهایی را برای اخراج بیش از ۵,۰۰۰ مهاجر از ال پاسو، تگزاس و سن دیگو، کالیفرنیا انجام خواهد داد. در عین حال، گواتمالا روز جمعه حدود ۸۰ مهاجر اخراجی را که با یک هواپیمای تجاری به این کشور فرستاده شدند دریافت کرد.
کارشناسان معتقدند استفاده از این هواپیماها بخشی از پاسخ دولت ترامپ به اعلام وضعیت اضطراری در مرزها است.