یکی از فرماندهان طالبان که «ژنرال مبین» معرفی شده، پس از اخطار ابراهیم رئیسی به دولت افغانستان مبنی بر دادن حقابه ایران از هیرمند، با انتشار ویدئویی به تمسخر ابراهیم رئیسی پرداخت.
او بعد از پر کردن یک دبه از یک مخزن آب برای ابراهیم رئیسی، خطاب به او گفت که «اخطار نده ما میترسیم.»
انتشار این ویدئو در شبکههای اجتماعی واکنشهای فراوانی را به دنبال داشت و بسیاری از ایرانیان بیاعتباری حکومت جمهوری اسلامی را عامل چنین تمسخری دانستند.
ابراهیم رئیسی رئیس دولت ایران روز پنجشنبه در سفر به استان سیستان و بلوچستان به حاکمان افغانستان اخطار داد و خطاب به آنان درباره حقابه ایران از هیرمند گفت: «به حاکمان افغانستان اخطار میدهم که حق مردم سیستان را هر چه سریعتر بدهند.»
گروه طالبان که از سال گذشته کنترل افغانستان را بار دیگر در دست گرفته، در واکنش به اظهارات تهدیدآمیز ابراهیم رئیسی درباره حقابه ایران از آب رودخانه هیرمند، مقامهای جمهوری اسلامی را به بیاطلاعی از وضعیت این رودخانه متهم کرد.
سخنگوی حکومت طالبان بلافاصله بعد از سخنان ابراهیم رئیسی با انتشار بیانیهای اعلام کرد که این سخنان نباید تکرار شود.
این بیانیه میگوید که مقامات ایرانی باید اطلاعات خود را درباره آب هلمند [هیرمند] تکمیل کنند و بعد با الفاظ مناسب خواست خود را مطرح کنند.
سخنگوی طالبان افزود: «اگر واقعیت درست مطالعه نشود و چنین اظهاراتی مطرح شود میتواند به فضای سیاسی مردم و کشورهای دو ملت مسلمان آسیب بزند که به نفع هیچ طرفی نیست و باید تکرار نگردد.»
بر اساس قرارداد سال ۱۳۵۱، افغانستان سالانه باید ۸۵۰ میلیون مترمکعب از آب رود هیرمند را به ایران بدهد، اما عدم تعهد افغانستان به این قرارداد در دههها و بهویژه سالهای گذشته به یکی از چالشهای جدی بین دو کشور تبدیل شده است.
مقامات طالبان بارها مدعی شدهاند که به دلیل کم بودن مقدار آب در صورت باز شدن سد نیز آب به ایران نخواهد رسید.
اما حسین دلیریان سخنگوی سازمان فضایی ایران روز پنجشنبه اعلام کرد: «تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که حکومت افغانستان در برخی نقاط با انحراف مسیر آب و ایجاد بندهای متعدد، مانع رسیدن آب به ایران شده است.»
چندی پیش برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اشاره به حلنشدن موضوع حقابه ایران از هیرمند، خواستار استیضاح حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی شدند.
گفتنی است جمهوری اسلامی هرچند به صورت رسمی اعلام نکرده است اما جزو اولین کشورهایی بود که بعد از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، حکومت طالبان بر این سرزمین را به رسمیت شناخت. جمهوری اسلامی سفارت افغانستان در تهران را نیز تحویل مقامات طالبان داد.