«محمدرضا لطفی» نوازندهی صاحب نام تار، بامداد روز جمعه ۱۲ اردیبهشت، در سن ۶۸ سالگی، در اثر بیماری سرطان درگذشت.
به همین مناسبت عصر دیروز «علی مرادخانی»، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد، «داوود گنجه ای»، «داریوش طلایی»، «حسین علیزاده»، «حمیدرضا نوربخش» و «عباس سجادی» مدیر بنیاد نیاوران، «علی ترابی» مدیرعامل انجمن موسیقی ایران و جمعی از چهرههای موسیقی ایران در نشستی رسانهای، جزئیات مراسم تشییع و خاکسپاری وی را اعلام کردند.
علی مرادخانی ضمن تسلیت به جامعهی هنری و مردم ایران گفت: «کارهایی که زنده یاد محمدرضا لطفی به یادگار گذاشت، جزء استثنائات موسیقی ایران است. او کارهایی در موسیقی انجام داد که به صورت خاصی به مخاطب منتقل شد. بنابراین ضایعهی درگذشت او می تواند فقدان عظیمی برای جامعهی موسیقی باشد و ما امیدواریم که کارهای این هنرمند ارزشمند ایرانی، سرمشقی برای آیندگان باشد.»
وی افزود: «با توجه به اینکه آقایان حسین علیزاده، داریوش طلایی و داود گنجهای از دوستان نزدیک این هنرمند، طی سالهای حضور در مرکز حفظ و اشاعهی موسیقی بودند، از آنها خواستیم که امروز در جلسهای همراه ما باشند تا بتوانیم برای برگزاری هر چه بهتر مراسم تشییع و خاکسپاری استاد لطفی کارهای منظمتری انجام دهیم.»
سپس مدیرعامل موزهی موسیقی، ضمن تشریح جزئیات مراسم تشییع و خاکسپاری آن مرحوم گفت: «مراسم تشییع پیکر این استاد موسیقی، روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۹ صبح از تالار وحدت برگزار خواهد شد. این در حالیست که طبق برنامهریزیهای انجام گرفته، روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ماه مراسم تدفین و خاکسپاری وی در شهر گرگان برگزار میشود.»
وی افزود: «سخنرانی استاد حسین علیزاده به نمایندگی از خانوادهی استاد لطفی، سخنرانی حمیدرضا نوربخش به عنوان نمایندهی خانه موسیقی، سخنرانی تعدادی از نویسندگان و شعرای معاصر و اجرای کوتاهی به خوانندگی محمد معتمدی از دیگر بخشهای این مراسم خواهد بود.»
در ادامه، حسین علیزاده پژوهشگر و نوازندهی تار و سه تار گفت: «فقدان استاد محمدرضا لطفی را نه تنها به جامعه موسیقی بلکه به ملت ایران تسلیت میگویم. چراکه جامعه هنری همواره نگاه خاصی به محمدرضا لطفی دارد چون همه میدانند جایگاه هنری او در تاریخ موسیقی ثبت خواهد شد.»
در پی اعلام خبر درگذشت این هنرمند سرشناس، بزرگان موسیقی ایران از جمله محمدرضا شجریان، کیخسرو پورناظری، حسامالدین سراج، کیوان ساکت، محمد سریر پیامهای تسلیت خود را به مردم ایران و جامعه هنرمندان منتشر کردند.
محمد رضا لطفی در سال ۱۳۲۵ از پدر و مادری فرهنگی در شهر گرگان متولد شد. او از نوجوانی تحت تاثیر پدر، مادر و و معلم سرود دبیرستانش به موسیقی روی آورد.
وی در هنرستان موسیقی نزد «علی اکبر شهنازی» و «حبیبالله صالحی» و در دانشکدهی موسیقی زیر نظر «عبدالله دوامی» و «سعید هرمزی» آموزش دید.
او برای نخستین بار در سال ۱۳۴۳ جایزهی اول موسیقیدانان جوان را کسب کرد و در سال ۱۳۵۴، اجرای او در جشنوارهی موسیقی جشن هنر شیراز در کنار محمدرضا شجریان و ناصر فرهنگفر بسیار مورد توجه قرار گرفت.
لطفی در همان سال گروه شیدا را راهاندازی کرد و به همراه گروه عارف به سرپرستی حسین علیزاده، به اجرای مجدد آثار قدیمی پرداخت.
او به همراه علیزاده، مشکاتیان و علی اکبر شکارچی، گروه موسیقی چاووش را راهاندازی کرد که هنرمندانی چون محمدرضا شجریان، شهرام ناظری، هنگامه اخوان و محمد معتمدی در این گروه به اجرا پرداختند. آثار بر جامانده از این گروه به گفتهی بسیاری از استادان موسیقی، از بهترین آثار موسیقی ایران بهشمار میرود.
لطفی برای اجرای کنسرت به کشورهای زیادی چون ایتالیا، فرانسه، انگلستان، آلمان و آمریکا سفر کرد. وی مرکز فرهنگی و هنری شیدا را در شهر واشنگتن بنیان گذاشت .
وی تا پایان عمر خود در مکتبخانه میرزا عبدالله در منطقهی پل چوبی تهران در عرصهی موسیقی فعالیت کرد و در آنجا به بازسازی آلبومهای موسیقی گذشتگان و حفظ آنها پرداخت.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.