Search
Asset 2

کشف زندگی فرازمینی توسط بازتابش نورخورشید

زمانی که ماه به صورت یک هلال باریک آشکار می‌شود، باقیمانده قرص آن نیز در اثر بازتابش نور خورشید از زمین و تابیدن روی سطح آن، می‌درخشد. (رصدخانه جنوبی اروپا، ای اس او/ ناسا/ ام کورن مسر)
زمانی که ماه به صورت یک هلال باریک آشکار می‌شود، باقیمانده قرص آن نیز در اثر بازتابش نور خورشید از زمین و تابیدن روی سطح آن، می‌درخشد. (رصدخانه جنوبی اروپا، ای اس او/ ناسا/ ام کورن مسر)

روشی نوین برای یافتن زندگی در سیاره‌های دیگر بو‌سیله اندازه‌گیری باز‌تابش نور زمین بر روی ماه و با به کار‌گیری تلسکوپ بسیار عظیم (وی ال تی) در رصد‌خانه جنوبی اروپا (ای اس او) ابداع شد.

در یک کنفرانس خبری در ای اس او، نویسنده  و سر‌پرست مطالعات، مایکل استرزیک عنوان کرد که: “ترفندی را که رصد درخشش زمین نامیده می‌شود به کار گرفته‌ایم تا به زمین همچون یک سیاره خارج از منظومه شمسی نگاه کنیم”، وی در ادامه گفت: “خورشید به زمین می‌تابد و این نور به سطح ماه منعکس می‌شود. سطح ماه به مانند یک آینه عظیم عمل کرده  و نور تابیده شده از زمین به ماه را دوباره به ما باز ‌می‌گرداند و این آن چیزی است که ما توسط  وی ال تی  رصد کرده‌ایم.”

دانشمندان با مطالعه بازتابش زمین، اطلاعات متنوعی مبتنی بر وجود حیات، از جمله ترکیبات ویژه‌ای از گازهای جوی را بدست آورده‌اند. در نتیجه هم‌اکنون زمین می‌تواند به عنوان اساسی جهت کشف زندگی در سیاره‌های خارج از منظومه شمسی به کار رود.

ستاره‌شناسان علاوه‌ بر مشاهده روشنایی زمین در رنگهای مختلف، میزان پلاریزه شدن این نور را نیز با بکارگیری روشهای خاصی اندازه‌گیری نمودند. این روش از طریق حذف نور مستقیم خورشید، اطلاعات لازم را فراهم می‌آورد.

استفان باگنولو نویسنده همکار مطالعات در رصد‌خانه آرماگ ایرلند شمالی در یک کنفرانس خبری بیان کرد: “نور یک سیاره در خارج از منظومه شمسی توسط درخشندگی ستاره میزبانش پوشانده شده و تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد که تجزیه و تحلیل آن را دشوارتر می‌سازد –تلاشی به مانند مطالعه یک دانه غبار در کنار یک لامپ نور پرقدرت.”

وی در ادامه افزود: “با این‌حال نور منعکس شده از سیاره  پلاریزه شده است، در حالیکه نور مستقیم از ستاره میزبان اینگونه نیست. بنابراین سنجش میزان پلاریزه شدن نور به ما این امکان را می‌دهد که نور ضعیف منعکس شده از سیاره خارج از منظومه شمسی را از نور خیره‌کننده ستاره تشخیص دهیم.”

با این روش، تیم مطالعه مشخص کرد که زمین در سطح خود دارای پوشش‌های گیاهی و اقیانوسها بوده و دارای جوی نسبتاً ابری می‌باشد. این تیم همچنین از طریق بررسی نور منعکس شده از قسمت‌های مختلف زمین به ماه، تغییرات پوشش گیاهی و جوی زمین را نشان داد.

استرزیک عنوان کرد: “سنجش میزان پلاریزه شدن نور – بر اساس فرایند ترکیب نور–  نهایتاً ما را از زندگی نباتی ساده‌ای که در نقطه‌ای دیگر از جهان پدیدار شده مطلع می‌نماید. ولی مطمئناً در این روش ما به دنبال پیدا کردن انسان یا مدارکی دال بر زندگی هوشمند نمی‌باشیم.”

این مقاله در مجله نیچر درتاریخ  یکم مارس منتشرشد.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی