Search
Asset 2

امکان گفتگوی گیاهان از طریق صوت

دانشمندان با مطالعه گیاهان ذرت دریافته‌اند که این گیاهان با ریشه‌های خود صداهایی مانند تیک‏تیک ایجاد می‌کنند و همچنین ریشه‌های خود را به سمت صداهای مشابه خم می‌کنند. (صلاح‌الدین بایرامPhotos.com\\)
دانشمندان با مطالعه گیاهان ذرت دریافته‌اند که این گیاهان با ریشه‌های خود صداهایی مانند تیک‏تیک ایجاد می‌کنند و همچنین ریشه‌های خود را به سمت صداهای مشابه خم می‌کنند. (صلاح‌الدین بایرامPhotos.com\\)

با توجه به تحقیقات بین المللی جدید برخی از گیاهان ممکن است با ایجاد صدای تیک‏تیک در ریشه‌هایشان با یکدیگر در ارتباط باشند.

دانشمندان با استفاده از لیزر میکرواسکنرِ نوسان‌سنجِ داپلر (دستگاهی برای اندازه گیری ارتعاشات)، صداهای تیک‏تیکی را ثبت کردند که ذرتهای جوان با بخشی از ریشه‌های خود ایجاد می‌کردند. هنگامی که پژوهشگران صداهای مشابهی را پخش نمودند، این گیاهان ریشه‌های خود را به سمت آن خم کردند.

مونیکا گاگلیانوهمکار نویسنده از دانشگاه وِسترن استرالیا در یک کنفرانس خبری گفت: “همگان واقف هستند که گیاهان به نور واکنش نشان می‌دهند. همچنین دانشمندان مطلع می‌باشند که گیاهان از مواد شیمیایی فرار برای برقراری ارتباط با یکدیگر استفاده می‌کنند، به عنوان مثال در زمان خطر- مانند زمانی که یک گیاه‌خوار نزدیک می‌شود- از این روش استفاده می‏کنند.”

“در باغ پرورش گیاهم مشغول بودم که این فکر به ذهنم خطور کرد که آیا گیاهان نیز به اصوات حساس هستند، و چرا که نه؟ پس مانند یک دانشمند تصمیم گرفتم که پاسخی برای این پرسش بیابم.”

گیاهان شناخته‌شده بسیاری هستند که به اصوات واکنش نشان می‌دهند. به‌عنوان مثال، برخی گیاهان حساس، در برابر ارتعاشات برگهایشان را جمع می‌کنند و گلهایی مانند زغال‌اخته و گوجه‌فرنگی گرده‌شان را تنها در فرکانس ماوراءصوتِ بال‌وپرزدنِ زنبورعسل آزاد می‌کنند.

محققین بر این باور هستند که گیاهان  نیز ممکن است دارای گوشهایی باشند، اگرچه بسیار متفاوت از آنچه که ما داریم. بعلاوه صوت روش ارتباطی بسیار ساده‌تری از آزاد کردن مواد شیمیایی درهوا می‌باشد.

در مقاله خود اینگونه عنوان کرد‌ند: “گوش و ساختار حلزونی آن تنها یک راه‌حل ممکن است که مسلماً پیچیده نیز می‌باشد، اما به‌هیچ‌وجه تنها راه برای شنیدن نیست.” آنان ارگان مکانیکی فوق‌العاده حساسِ جانستون در پایین شاخک پشه‌ها و مگسهای میوه را به عنوان نمونه ذکر کردند. همچنین به مارها اشاره کردند که از استخوانهای فک به صورت اعضایی برای شناسایی ارتعاشات منتقل‏شده از زمین بهره می‌گیرند.

صوت همچنین انرژی کمتری برای تولید شدن نسبت به مواد شیمیایی مصرف می‌کند.

گیاهان چه چیزهایی برای گفتن به یکدیگر دارند؟ طبق گفته محققین آنان ممکن است چیزهای زیادی برای گفتن داشته‌باشند، مانند چگونگی سهم‌بندی فضای رشد و محل قراردادن ریشه‌هایشان.

دانشمندان چنین نوشته‌اند: “درواقع صوت به‌طورویژه روش انتقالی مؤثری را برای علامت‌دهی در مسافت‏های کوتاه فراهم می‌کند و احتمالاً هنگامی که ریشه‏ های در حال رشد ازدحام می‏کنند نقش مرتب‏کردن و میزان‏کردن آنها را برعهده دارد.”

برای علامت‌دهی از طریق صوت در مسافت‏های ‌دور، کارکردهای دیگری چون یافتن منبع تغذیه، همکاری و رقابت و رشد و هماهنگی در بستر خاک، می‌توان درنظر گرفت.”

دانشمندان از سال ۱۹۶۰ به این موضوع مظنون بودند که در مورد گیاهان واقعیتهایی بیش از آنچه که به چشم می‌آید، وجود دارد. تعدادی از محققین از جمله کلِو بَکستِر، کشف کردند که تست دروغ‌سنج همانند انسان وجود احساسات را در گیاهان نشان می‌دهد. برخی دیگر از پژوهشگران ادعا می‌کنند که گیاهان می‌توانند افکار مردم را بخوانند.

در ماه ژانویه، تیمی از دانشگاه آکسفورد ادعا کرد که چمن و گیاهان نخود توانستند از اینکه گیاهان مجاورشان دچار خشکسالی هستند، آگاهی یابند. با وجودی که این گیاهان به اندازه کافی آب داشتند، زمانیکه همسایگانشان دچار کمبود آب بودند، منافذ برگهایشان را بستند. پس از چند ساعت، آنها ظاهراً متوجه شدند که در معرض خطر نمی‌باشند و در نتیجه‌ها دوباره این منافذ را گشودند.

گاگلیانو و همکارانش، سایر پژوهشگران را به تحقیقات بیشتر در مورد نحوه دقیق عمل شنیدن در گیاهان دعوت کردند. مطالعات آنان در مجله “گرایش‏ها در علم گیاهان” منتشر شده‌است.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی