با آن که ایرانیها از رفتارهای نژاد پرستانه مردمان کشورهای غربی ابراز نارضایتی دارند، برخوردهای ایرانیها با افغانهای مهاجر در ایران، حکایت از برخوردهای نژاد پرستانه دارد.
در حالی که ایرانیهای مهاجر در کشورهای غربی با مشکلاتی چون نژادپرستی روبرو هستند، به نظر میرسد افغانیهای مهاجر در ایران و نیز بعضی قومیتهای ایرانی نیز از نژادپرستی برخی ایرانیان درعذابند.
سالهاست که ایرانیهای مقیم کشورهای غربی با رفتارهای نژادپرستانه مردمان آن سرزمینها روبرو میشوند. هر چند که کشورهایی چون نروژ، سوئد، هلند، دانمارک، آلمان و همچنین کشور مهاجر پذیری چون استرالیا قوانینی جدی در خصوص نژادپرستی دارند، اما نارضایتیهای مهاجرین ایرانی حاکی از رفتارهای نژاد پرستانهی مردم این کشور ها با ایرانیها است.
سالها مهاجرت مردم افغانستان به ایران مشکلاتی را برای ایرانیان در پی داشته که منجر به تفکرات و رفتارهای نژاد پرستانه در مردم سرزمین ایران در قبال مردم افغان گردیده است. این امر نه تنها در مردم ایران بلکه در میان مسئولین دولت نیز به چشم میخورد. چنانچه کمیته انتظامی ستاد تسهیلات سفر و پلیس امنیت استان اصفهان در روز ۱۳ فروردین سال جاری از ورود افغانها به پارک صفه اصفهان جلوگیری به عمل آورد. همچنین برخی افغانهای ساکن استان مازندران تا تیرماه امسال ملزم به خروج از این استان شدند.
از تبعات این رفتارها، نارضایتی و سرخوردگی افغانهای ساکن ایران است.
چندی قبل ساره گل، دختری افغانی، نامهای سرگشاده با عنوان “اگر بار گران بودیم، رفتیم” به دفتر روزنامه مردم سالاری ارسال کرد. به گزارش روزنامه مردم سالاری، ساره گل در این نامه پس از عذرخواهی از ایرانیان به دلایل مختلفی از جمله استفاده از خاک و آب ایران، کار کردن پدر و برادرش در این سرزمین، به ایرانیهایی که به افغانها توهین میکنند نوشته است: ” بد و خوب در هر قومی هست. همه افغانیها تجاوزگر و جنایتکار نیستند. خائن نیستند. مثلا برادر و پدر من برای بزرگ کردن من در خاک خوب شما، یک عمر و روزی ۱۰ الی ۱۲ ساعت کار توانفرسا و کارگری کردند و دست از پا خطا نکردند. به هرحال اگر بارگران بودیم، رفتیم. قبلا نمیتوانستم، چون بچه بودم ولی اینک که بزرگ شدهام میتوانم به کشورم برگردم تا دیگر بهم نگویند، افغانی و در جواب من به جای دو کلمه حرف دوستی که هزینهای ندارد، ناسزا بنویسند.”
اردبیهشت ماه سال جاری، دکتر صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه تهران در طی سخنرانی خود در دانشگاه تهران به علت بی احترامیهای ایرانیان به افغانیها و مردم کشورهای عربی از آنان عذر خواهی کرده و خطاب به ایرانیان میگوید که “شما باید ادب را در برابر آنها رعایت کنید.”
استاد زیبا کلام همچنین در وبسایت خود چنین بیان میکند: “هیچ لغتی کاملتر و جامعتر از لغت “نژاد پرستی” بیان کننده رفتار ما ایرانیها در قبال افغانیها نیست.” وی در ادامه دلیل استفاده از این لغت را نفس نگاه ایرانیان به افغانها دانست و افزود: “نگاهی که بهترین تعریفی از آن میتوان داشت آن است که بگوییم یاد آور نگاه سفید پوستان اروپایی تبار به ساکنین آفریقای جنوبی در زمان رژیم آپارتاید به آفریقاییها است.”
البته این امر تنها در مورد افغانهای حاضر در ایران صادق نیست بلکه در مورد نژادها و قومیتهای مختلف ایرانی نیز صحت دارد.
فردی ایرانی و اهل تبریز که سالها ساکن کشوراسترالیا است پس از سفر به تبریز دروبلاگ خود چنین نوشته است: ” یکی از مسائلی که توجهم به آن جلب شد حساسیت شدید در آذربایجان و خصوصا جو دانشگاه تبریز روی بحث نژاد و زبان است که در حال حاضر به صورت حمایت شدید از تیم تراکتور سازی تبریز (تراختور) ظهور پیدا کرده است.”
وی از افزایش حس نژاد پرستی در احساس خود پس از بازگشت از تبریز بیان کرده و مینویسد: “بحثهایی که در آذربایجان مطرح میشود و به خاطر بی فکری مسئولین به سمت جدایی طلبی افراطی پیش میرود تنها با تغییر یک سری پیش فرضها قابل حل خواهد بود. البته ناگفته نماند که همین افراطی گری نیز موجب بروز نژادپرستی در جهت معکوس آن میگردد. و به نظر من نژادپرستی از هر نوع آن برای جامعه یک سم مهلک است.”
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.
1 دیدگاه دربارهٔ «آنچه برای خود نمی پسندی برای دیگران هم نپسند»
با تشکر از مطلب خوب تان، من خودم با کارگران افغانی کار کرده ام. تعداد بسیار زیادی از آنها فوق العاده قابل اعتماد هستند و حتی بیش از کارگارن ایرانی در جهت بهبود کار در کارگاههای ساختمانی می کوشند. متاسفانه برخوردهای نژاد پرستانه و گاه و هم جرائم تعداد بسیار کمی از افعانیها و تعمیم جزء به کل از طرف ایرانیان، باعث می شود که عرصه زندگی برای این قشر بیش از پیش سخت شود