Search
Asset 2

رویترز: تهران محدودسازی ذخایر اورانیوم خود را به شرط عدم صدور قطعنامه شورای حکام پیشنهاد کرده است

دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل روز سه‌شنبه، ۱۹ نوامبر در گزارشی محرمانه به کشورهای عضو اعلام کرده است که تهران خود را برای محدودسازی غنی‌سازی اورانیوم آماده کرده است.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در تاریخ ۲۵ سپتامبر ۲۰۲۳ پس از سخنرانی خود در شصت و هفتمین کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در مقر این آژانس در وین، اتریش، تریبون را ترک می‌کند. (ALEX HALADA/AFP via Getty Images)

رویترز گزارش داده است که ایران به آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای پیشنهاد داده است که ذخایر اورانیوم غنی شده با خلوص ۶۰ درصد خود را در حد ۱۸۵ کیلوگرم محدود کند، در ازای اینکه در نشست شورای حکام این آژانس قطعنامه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران تصویب نشود.

این رسانه افزوده است که دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل روز سه‌شنبه، ۱۹ نوامبر در گزارشی محرمانه به کشورهای عضو اعلام کرده است که تهران خود را برای محدودسازی غنی‌سازی اورانیوم آماده کرده است، اما مقامات جمهوری اسلامی گفته‌اند که به شرطی فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم را گسترش نخواهند داد و در حد محدود نگاه می‌دارند که در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ۳۵ عضو این شورا قطعنامه‌ای علیه جمهوری اسلامی صادر نکنند.

پیش از این، ایالات متحده در سپتامبر امسال با صدور بیانیه‌ای اعلام کرده بود که تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصد در ایران مخالف رویه سایر کشورهای غیرهسته‌ای طرف «ان‌پی‌تی»، «پیمان عدم گسترش تسلیحات هسته‌ای» است. ایالات متحده از ایران خواسته بود تا ذخایر ۶۰ درصدی خود را رقیق و تولید آن را به‌طور کامل متوقف کند.

گزارش‌های محرمانه آژانس چه می‌گوید؟

رویترز گفته است که دو گزارش سه ماهه محرمانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را رویت کرده است که در آن گزارش شده است، رافائل گروسی، رئیس این آژانس در سفر هفته پیش خود به ایران درباره امکان عدم افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده با مقامات ایرانی بحث کرده است.

در ادامه این گزارش آمده است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، این پیشنهاد جمهوری اسلامی را مورد راستی‌آزمایی قرار داده است تا ببیند که ایران «اجرای اقدامات مقدماتی» را آغاز کرده است یا خیر.

براساس گزارش آژانس، در حال حاضر ذخایر غنی شده اورانیوم ۶۰ درصد ایران در مقایسه با گزارش قبلی این آژانس، ۱۷.۶ کیلوگرم افزایش یافته و تا ۲۶ اکتبر امسال به ۱۸۲.۳ کیلوگرم رسیده است که این میزان اورانیوم برای تولید چهار سلاح اتمی کافی است.

در گزارش دوم نیز آمده است که تهران برای پذیرش ۴ بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که متخصص در غنی‌سازی اورانیوم هستند، با این آژانس توافق کرده است.

در سپتامبر سال گذشته، تنها چند روز پس از آن که دولت بایدن اجازه انتقال ۶ میلیارد دلار از اموال بلوکه‌شده ایران از کره جنوبی را به عنوان بخشی از توافق مبادله زندانیان صادر کرد، جمهوری اسلامی فعالیت تعدادی از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران را تعلیق کرد و از همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امتناع کرد.

با این حال چند روز بعد از اعلام نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا، مقامات جمهوری اسلامی از همکاری با این آژانس استقبال کردند. رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سفر هفته گذشته خود به ایران درباره همکاری‌های این آژانس با تهران درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی اظهار داشت: «اکنون مقطع مهمی است که به نتیجه ملموس و عملیاتی دست پیدا کنیم که نشان دهیم تلاش مشترک ما به نتیجه خواهد رسید و ما را خارج از مسیر تقابل قرار خواهد داد.»

ایران یکی از امضاکنندگان معاهده ممنوعیت جنگ‌افزارهای هسته‌ای موسوم به ا‌ن‌پی‌تی است. بخشی از معاهده ان‌پی‌تی درباره بازرسی برنامه هسته‌ای کشورها است.

نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار است در روز چهارشنبه ۳۰ آبان وضعیت برنامه هسته‌ای ایران را مورد بررسی قرار دهد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی