ثروتمندان چینی درحال ترک کشور هستند و میلیونها دلار از داراییهای خود را به مکانهایی امنتر میبرند.
حرف اغلب آنها این است: «زمانی احساس امنیت خواهیم کرد که کشور را ترک کنیم. پیشبینی وقایع در چین بسیار سخت است.»
بیشتر مدیران بنگاههای اقتصادی ، آمادهاند تا در هرزمان ممکن، کشور را ترک کنند. نگرانیها بهدلیل عدم اطمینان از سیاستهای حزب حاکم، مهمترین دلیلی است که برای مهاجرت بیان میکنند. تحصیلات فرزندان و زندگی بهتر که قبلاً از دلایل اصلی مهاجرت بود، اکنون از دلایل ثانوی محسوب میشوند.
تحقیقاتی که موسسهی اقتصادی شانگهای که یکی از موسسات غیردولتی مهم تجاری در شانگهای بهشمار میآید و همچنین گروه مشاوره و تحقیقات Horizon انجام داده، ۱۵۰ موسسهی خصوصی را در چین مورد بررسی قرار داده است. گزارش این تفحص نشان میدهد که حس امنیت موسسات خصوصی در سال ۲۰۱۳، تنها ۶.۰۹ از ۱۰ بوده که ۳۱.۵ درصد از آنها، عدم اطمینان از نوسانات سیاسی را از دلایل اصلی بیان کردهاند.
وانگ هانگژین، رئیس هیئت مدیرهی دانشکدهی تربیت معلم در دانشگاه جیاتونگ شانگهای میگوید که کارفرمایان باید یکی از گروههای اجتماعی مورد احترام میبودند؛ اما متأسفانه جامعهی چین تصوری غلط از آنها بهویژه از مقاطعهکاران خصوصی دارند و بهطور کلی از ثروتمندان متنفرند. این امر که با خطمشیهای سیاسی غیرقابل پیشبینی، حفاطت لایهلایه از ثروت شخصی و فساد سیاسی همراه شده، مانع رشد جهانی تاجران میشود و همچنین از برنامهریزی طولانیمدت جلوگیری میکند.
خروج مولتیمیلیونرها
در پایان سال ۲۰۱۲، موسسهی چین و جهان (CCG) و دانشکدهی حقوق فناوری پکن، گزارش سالانهای را از مهاجرت بینالمللی در چین منتشر کردند (۲۰۱۲).
در این گزارش آمده است که ۲۷ درصد از صاحبان مشاغل که ارزش خالص دارایی شخصی آنها به بیشاز ۱۸ میلیون دلار امریکا میرسد، مهاجرت کردهاند؛ درحالیکه ۴۷ درصد از آنها نیز قصد مهاجرت دارند. نزدیکبه ۶۰ درصد از صاحبان مشاغلی که ارزش خالص دارایی شخصی آنها بیشاز ۱.۸ میلیون دلار امریکا است، یا از طریق سرمایهگذاری مهاجرت کردهاند و یا قصد مهاجرت دارند.
در سال ۲۰۱۳، نتایج نظرسنجی موسسهی هارون (www.hurun.net) نشان داده است که میزان چینیهای ثروتمند که مهاجرت کردهاند و یا درحال مهاجرت هستند و یا قصد مهاجرت دارند، از ۶.۷ درصد در سال ۲۰۱۲ به ۶۴ درصد در سال ۲۰۱۳ رسیده است. براساس این نظرسنجی، یک سوم مولتیمیلیونرها مهاجرت کردهاند.
داراییهای خارجی
بررسیای که توسط دفتر مشاورهی Wealth Insight در لندن انجام شد، نشان داد که میزان داراییهای مخفی ثروتمندان چینی در خارج، ۶۵۸ میلیارد دلار است. این میزان بیشاز ۳۰ درصد از درآمد مالی ۲.۱۳ تریلیونی در چین بوده است.
براساس گزارش موسسه CCG که در ۲۲ ژانویه ۲۰۱۴ منتشر شد، کشورهای امریکا، کانادا، استرالیا و نیوزلند، چهار کشوری هستند که بیشترین مهاجرت از چین به آنها صورت میگیرد. در سال ۲۰۱۲، بیشاز ۱۵۲ هزار نفر، برای این چهار کشور اقامت دائم گرفتند : ۸۱۷۸۴ نفر در ایالات متحده، ۳۳۰۱۸ نفر در کانادا، ۲۹۵۴۷ در استرالیا و ۷۷۲۳ نفر در نیوزلند.
در کتاب آبی استعدادهای درخشان، گزارش سالانهی مهاجرت بینالمللی از چین که توسط موسسه CCG منتشر شده، آمده است. براساس این گرارش تعداد مهاجران چینی به ۹میلیون و ۳۴۳ هزار نفر رسیده است. چین، چهارمین کشوری است که از نظر تعداد، بیشترین میزان مهاجرت از آن صورت میگیرد و دومین کشوری است که بیشترین مهاجرت به ایالات متحده را دارد.
این اطلاعات نشان میدهد که از سال ۲۰۱۱ تا کنون، چینیها دومین گروه بزرگ از خارجیها بودهاند که به خرید املاک و مستغلات در ایالات متحده پرداختهاند.
۲۰ تا ۴۰ درصد خریداران املاک در تورنتو و لندن، چینیها هستند.
ماه گذشته، کانادا از قصد خود بر پایان دادن به برنامهی مهاجرت ازطریق سرمایهگذاری و حذف بیشاز ۶۵ هزار درخواست که بیشتر آن از چین بودهاست، اعلام کرد.
ظاهراً رهبران چین نیز قصد دارند از خروج پول از کشور جلوگیری کنند. بهگزارش شبکهی چاینا دیلی، کائو جیانمینگ، دادستان کل کشور اعلام کرده است «همکاری چین با ارگانهای قضایی در خارجاز کشور برای دستگیری افرادی که از کشور فرار کردهاند و ثروت خود را از طرق غیرقانونی بهدست آوردهاند، بیشتر خواهد شد» .
بهگفتهی وی، درسال گذشته، ۱۰.۱۴ میلیارد یوان (۱.۶۵ میلیلارد دلار) پول و سرمایه که از طریق غیرقانونی بهدست آمده، کشف شده است و ۷۶۲ نفر، مظنون به فساد مالی در کشور و خارج از آن دستگیر شدهاند.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.