به نوشته روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال» به دنبال افزایش همکاریهای نظامی جمهوری اسلامی و روسیه، مسکو جنگافزارهای سایبری در اختیار حکومت ایران قرار داده است و در مقابل برخی از مقامهای ایالات متحده نسبت به افزایش همکاریهای روسیه و جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کردند.
والاستریت ژورنال در شماره روز دوشنبه هفتم فروردین خود خبر داد که با رشد همکاریهای نظامی ایران و روسیه، تهران از طریق مسکو به جنگافزارهای سایبری دسترسی پیدا میکند.
این روزنامه آمریکایی آورده است: مسکو احتمالاً نرمافزارهای پیشرفتهای برای هککردن تلفن و رایانههای ناراضیان و مخالفان در اختیار تهران قرار داده است.
این روزنامه در گزارش خود تأکید کرد افرادی میگویند امکانات و ابزارهای سایبری جدیدی که روسیه برای مقامهای تهران ارسال کرده، این امکان را در اختیار نظام جمهوری اسلامی قرار میدهد تا تلفنها و شبکههای ارتباطی مخالفان سیاسیاش را هک کند.
در بخشی از گزارش روزنامه والاستریت ژورنال به وضعیت جمهوری اسلامی در برابر جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» نیز اشاره میشود و مینویسد حکومت اسلامگرای ایران «بهمنظور کاستن از گستره یک جنبش اعتراضی سراسری» این امکانات سایبری را مورداستفاده قرارداد تا همزمان هم در مسیر گردش اطلاعات در میان معترضان اختلال به وجود آورد و هم به شناسایی و تعقیب مخالفان سیاسی فعال دست بزند.
والاستریت ژورنال به نقل از منابع خود مینویسد: «روسیه از آغاز جنگ اوکراین، ابزارهای نظارت ارتباطاتی، ابزارهای شنود و عکاسی پیشرفته و دروغسنج در اختیار جمهوری اسلامی قرار داده است.»
این روزنامه در ادامه گزارش خود آورده است: ایران و روسیه تواناییهای سایبری پیچیدهای دارند و دو سال پیشقرارداد همکاریهای سایبری امضا کردند که بیشتر به شبکههای دفاع سایبری مربوط میشد.
به گزارش والاستریت ژورنال، مقامهای روسیه اظهار داشتهاند: «توسعه رابطه نظامی با جمهوری اسلامی منافعی در بر خواهد داشت که بر جنبههای منفی این روابط مزیت دارد.»
نگرانی از تعمیق روابط
به دنبال انتشار این گزارش جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، گفته است که اگر خبر همکاری تازه ایران و روسیه در زمینه تجهیزات سایبری و نظامی که روزنامه والاستریت ژورنال آن را گزارش کرده است درست باشد مایه نگرانی است.
جان کربی در این کنفرانس خبری تلفنی ادامه داد: «ما هر کاری که بتوانیم انجام خواهیم داد تا مطمئن شویم که منافع امنیت ملی ما در منطقه خاورمیانه به طور درستی محافظتشده و ایمن است، و این شامل هرگونه تهدید سایبری نیز میشود.»
این مقام رسانهای کاخ سفید در ادامه با اشاره به «همکاری عمیق و روبهرشد بین روسیه و ایران» گفت که این همکاری با ارسال چند صد فروند پهپاد ایران به پوتین آغاز شد تا «او بتواند به کشتار اوکراینیها ادامه دهد.»
جان کربی ادامه داد واشنگتن در همان زمان گفت که همکاریهای ایران با روسیه در همه جهات رشد خواهد کرد که ممکن است آن چه در این گزارش آمده نمونهای از آن باشد.
گسترش همکاریهای نظامی جمهوری اسلامی و روسیه طی ماههای اخیر کشورهای غربی را بر آن داشت تا چندین بسته تحریمی علیه مقامها و نهادهای فعال جمهوری اسلامی در این زمینه وضع کنند.