سعدی افشار هنرمند پیشکسوت تئاتر سنتی و سیاه بازی ایران، ظهر روز جمعه ۳۰ فروردین ماه در سن ۷۹ سالگی، به دلیل کهولت سن و بیماری مزمن ریوی درگذشت.
به گزارش مرکز هنرهای نمایشی، وی درحالیکه نمایش “فیسپوک” را در سینماتئاتر فردوسی روی صحنه داشت؛ پس از مدتها بیماری ساعت ۱۲ ظهر در منزل شخصیاش دیده از جهان فرو بست.
قادر آشنا مدیر مرکز هنرهای نمایشی، ضمن تسلیت درگذشت دردناک این هنرمند برجسته به جامعه هنری بهویژه خانواده بزرگ نمایش کشور در گفتگو با خبرگزاری ایرنا گفت: “زنده یاد سعدی افشار از آن دسته هنرمندانی بود که فقدان او در تئاتر ایران بهوضوح حس خواهد شد، چرا که تربیت نیروهای جوان برای رسیدن به سطح وی و ادامه دادن راه این هنرمند به زمانی طولانی و نیروی فراوانی نیازمند است و امیدوارم جوانان علاقمند به هنر نمایش ایرانی تمام تلاش خود را بهکار بندند تا میراثدار شایستهای برای ادامه مسیری باشند که سعدی افشار در قله آن سالهای سال با افتخار تکیه زده بود.”
افشار از ماهها پیش به علت پوکی استخوان شدید در منزل خود بستری بوده و تحت درمان و عمل جراحی قرار گرفته بود.
سعدی افشار با نام اصلی “سعد اله رحمت خواه” متولد ۱۳۱۳ میباشد. او درسال ۱۳۳۰ نمایش را آغاز و سالها در تئاترهای باربد، نصر و دهقان روی صحنه رفت. در سال ۱۳۸۵ در خانه هنرمندان طی مراسم بزرگداشتی مورد تجلیل جامعه هنر قرار گرفت و به تازگی کتاب (عالیجناب سیاه) که شامل زندگی و خاطرات اوست توسط نشر پوینده منتشر شده است. وی همچنین در چند کشور اروپایی ازجمله فرانسه، اسپانیا و نروژ نقش آفرینی کرد که با استقبال خوب مخاطبان خارجی مواجه شد.
به گزارش ایران تئاتر، نمایشنامههای سیاه بازی و رو حوضی ریشه در دوره صفویه داشته و از سال ۱۲۹۵ شمسی رواج بیشتری گرفتند. سیاه بازی شیوهای متداول برای بزرگنمایی ضعفهای جامعه در قالب کمدی بوده ودر این نمایشها به دلیل ساختار خاص اجرای خود که مبتنی بر بداهه بودند از زبان سیاه که پرسوناژی خاص تلقی می شود با رویکردی انتقادی و طنز آمیز به موضوعات اجتماعی و تاریخی پرداخته می شود.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.