Search
Asset 2

امیرعبداللهیان خبر داد: در گام‌های نهایی امضا معاهده راهبردی بلندمدت با روسیه هستیم

امضای معاهده همکاری‌ مشترک دو کشور ایران و روسیه
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، پیش از دیدار با همتای روس خود در مسکو در 6 اکتبر 2021 دیده می شود. (KIRILL KUDRYAVTSEV/POOL/AFP via Getty Images)

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی که در مسکو به سر می‌برد، با بیان این که در گام نهایی امضای معاهده همکاری‌های مشترک دو کشور ایران و روسیه قرار داریم، گفت: «بررسی‌ها روی معاهده راهبردی بلندمدت همکاری‌های دو کشور در روسیه نهایی شده و ایران آن را مورد بررسی قرار داده است.» 

امیرعبداللهیان عنوان کرد: «امیدوارم کمتر از یک ماه آینده ویرایش نهایی آن را وزارت امور خارجه ایران انجام دهد و مایلم تأکید کنم که در گام نهایی امضای معاهده همکاری‌های مشترک دو کشور قرار داریم.» 

حسین امیرعبداللهیان که سه‌شنبه‌شب وارد مسکو شد است در بدو ورود به فرودگاه مسکو اعلام کرد که موضوع برجام یکی از محور‌های گفت‌وگوهایش با لاوروف خواهد بود. 

در نشست مشترک خبری وزیران امور خارجه ایران و روسیه، سرگئی لاوروف در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه «در حال حاضر روسیه چه اقدامی برای بازگشت طرف‌های برجام به تعهداتشان انجام می‌دهد؟» بدون اشاره مستقیم به اقدامات مسکو گفت: «با همتای ایرانی خود در مورد وضعیت برجام صحبت کردیم. ما درک مشترکی داریم که هیچ جایگزینی برای این توافق بین‌المللی که در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد به‌اتفاق آرا به تصویب رسیده، وجود ندارد. ما خواهان ازسرگیری سریع اجرای کامل این قطعنامه هستیم و با اقداماتی که مانع این امر می‌شود، مخالفیم.» 

سرگئی لاوروف در این نشست مشترک، همکاری با ایران را بر خلاف «تحریم‌های غیرقانونی آمریکا و دست‌نشانده‌هایشان» رو به گسترش خواند و درباره برجام گفت: «برجام جایگزینی ندارد و خواهان احیای هر چه سریع‌تر این توافق هستیم. جهان در انتظار بازگشت آمریکا به تعهداتش است و تحریم‌ها علیه ایران باید لغو شود.» 

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز در پاسخ به سؤالی درباره ابراز نگرانی آمریکا از همکاری دفاعی روسیه و ایران در زمینه دریافت تجهیزات نظارتی و سایبری از مسکو در ازای ارسال پهپاد به این کشور ادعا کرد: «همکاری‌های دفاعی یکی از موضوعات در دستور کار مشترک تهران و مسکو است؛ اما همکاری‌های ما علیه هیچ طرفی نخواهد بود.»  

گفتنی است که به‌تازگی روزنامه آمریکایی «وال‌استریت ژورنال» خبر داد که به دنبال افزایش همکاری‌های نظامی جمهوری اسلامی و روسیه، مسکو جنگ‌افزارهای سایبری در اختیار حکومت ایران قرار داده است و در مقابل برخی از مقام‌های ایالات متحده نسبت به افزایش همکاری‌های روسیه و جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کردند.  

این روزنامه عنوان کرد که مسکو احتمالاً نرم‌افزارهای پیشرفته‌ای برای هک‌کردن تلفن و رایانه‌های ناراضیان و مخالفان در اختیار تهران قرار داده است. 

به دنبال انتشار این گزارش جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، گفته است که اگر خبر همکاری تازه ایران و روسیه در زمینه تجهیزات سایبری و نظامی که روزنامه وال‌استریت ژورنال آن را گزارش کرده است درست باشد مایه نگرانی است.  

پیش از آن نیز ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا در یک کنفرانس خبری گفت: «جمهوری اسلامی مهم‌ترین منبع کمک‌های امنیتی به روسیه است و روابط نظامی تهران و مسکو در چند ماه اخیر عمیق‌تر شده است.» 

ند پرایس یادآور شد که آمریکا تاکنون اطلاعات و جزئیات زیادی درباره ارائه فناوری پهپاد از سوی جمهوری اسلامی به روسیه منتشر کرده و نگران علاقه روسیه برای دریافت موشک‌های بالستیک و فناوری آنها از حکومت ایران است. 

گسترش همکاری‌های نظامی جمهوری اسلامی و روسیه طی ماه‌های اخیر کشورهای غربی را بر آن داشت تا چندین بسته تحریمی علیه مقام‌ها و نهادهای فعال جمهوری اسلامی در این زمینه وضع کنند.

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی