استرس و فشارهای عصبی یکی از مهمترین عوامل افزایش نرخ ابتلا به سرطان در ایران است.
«دکتر بهزاد رحمانی»، عضو انجمن جراحان عمومی ایران با اعلام این مطلب افزود: «تغییر بهوجود آمده در روند ابتلا به سرطان و افزایش شیوع این بیماری در ایران، طبیعی به نظر نمی رسد.» وی همچنین در مورد کاهش سن ابتلا به سرطان نیز ابراز نگرانی کرد.
امروزه، زندگی در شهرهای بزرگ با افزایش استرس و فشارهای روانی همراه است که این موضوع باعث بروز مشکلات جسمی و روحی فراوانی برای ساکنان شهرها شده است. در سالهای اخیر اما این مساله از استرس و بیماریهای روحی فراتر رفته و بر اساس گفتهها و مشاهدات متخصصان، بهصورت ابتلا به انواع سرطانها بروز کرده است.
به گزارش وبدا، دکتر «مرتضی فاضل نیشابوری»، مدیر گروه سلامت روان مرکز بهداشت نیشابور، ارتباط استرس و سرطان را چنین بیان میکند: «استرس باعث فعال شدن محور هیپوتالاموس و هیپوفیز در سیستم اعصاب مرکزی شده و ترشحات هیپوفیز با تأثیر بر غدهی فوق کلیوی، افزایش ترشح استروئیدی بنام کورتیزول را بهدنبال دارد. کورتیزول در کوتاه مدت برای بدن مفید میباشد اما بالا بودن میزان آن در دراز مدت به بدن آسیب میرساند و باعث سرکوب سیستم دفاعی بدن میگردد.»
سرکوب سیستم دفاعی بدن موجب اختلال در نابودی سلولهای سرطانی شده و خطر ابتلا به انواع سرطانها را افزایش میدهد. به بیانی سادهتر استرس سطح ایمنی بدن را برای ابتلا به انواع بیماری از جمله سرطان پایین میآورد.
به گفته دکتر فاضل نیشابوری، شدت استرس و مدت زمانی که فرد در معرض آن قرار دارد، رابطهی مستقیمی با ابتلا سرطان ارتباط مستقیم دارد.
درباره مدت زمان استرس میتوان گفت که هرچه زمان استرس طولانی تر و شکل آن مزمنتر باشد، به همان نسبت سیستم ایمنی بدن دچار اختلال بیشتری میشود. همچنین مطالعات نشان دادهاند در صورتی که فرد پیش از قرار گرفتن در معرض یک بیماری، درجهی بالایی از استرس را تحمل کرده باشد، سیستم ایمنی بدن واکنش ضعیفتری در مقابل بیماری خواهد داشت.
در حال حاضر در ایران سرطان به عنوان سومین عامل مرگ ومیر افراد شناخته میشود و سالانه جان حدود ۳۰ هزار نفر را میگیرد.
عوامل دیگری نیز در بروز این بیماری دخیل هستند که از جملهی آنها میتوان به آلودگی هوا، استعمال دخانیات، تغذیه نادرست ، عدم تحرک فیزیکی ، اشاره کرد.
دکتر بهزاد رحمانی، از آلودگی هوا بهعنوان یکی از عوامل بروز سرطان یاد کرد و گفت :«مواد شیمیایی ناشی از بنزین غیراستاندارد، ریسک ابتلا به سرطان ریه را بالا میبرد.»
همچنین وی از شیوع بالای سرطان سینه در زنان خبر داد و اضافه کرد: «در سالهای گذشته بیشتر شاهد شیوع سرطانهای معده، مری و… بودیم. در حالی که هم اکنون سرطان ریه بیشتر شده و پس از آن، همچنان سرطان معده و روده بزرگ از شیوع بالاتری در کشور برخوردارند.»
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.