رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در نامهای به سرپرست ریاست جمهوری نسبت به کمبود معلم در سال تحصیلی جدید هشدار داد. این در حالی است که یکی از فعالان حقوق فرهنگیان در هفتههای گذشته از اخراج تعداد قابل توجهی از «نو معلمان» پس از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ خبر داده بود.
«علیرضا منادی سفیدان» در نامهای به «محمد مخبر» ضمن هشدار درباره کمبود معلم نوشت: «در طی دو سال اخیر به دلیل خروج نیروی انسانی از طریق بازنشستگی به طور قطع در آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ کلاسهای بدون معلم آموزش و پرورش را دچار بحران خواهد نمود.»
همچنین بابک نگاهداری، رییس مرکز پژوهشهای مجلس طی هفتههای گذشته درباره کمبود ۱۷۶ هزار معلم برای سال تحصیلی جدید و بازنشستگی حدود ۷۲ هزار معلم تا مهر ماه ۱۴۰۳ هشدار داده و گفته بود که این امر تامین نیروی انسانی را برای وزارت آموزش و پرورش سختتر خواهد کرد.
این در حالی است که محمد حبیبی، زندانی سابق سیاسی و فعال حقوق معلمان، طی هفتههای گذشته با انتشار پیامی از اخراج تعداد قابل توجهی از «نو معلمان» پس از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ خبر داد.
او با بیان اینکه برخی از اخراجها به واسطه انتشار یک پست اینستاگرامی صورت گرفته، نوشته بود: «به صورت موثق اطلاع دارم که فقط در یکی از بخشهای آموزش و پرورش استان گیلان، دهها نو معلم به خاطر فقط یک پست اینستاگرام اخراج شدهاند، رسانهای نشدند، چون نگران تبعات امنیتی آن هستند.»
این فعال حقوق معلمان افزود: «از این موارد در کشور زیاد هستند و یکی از دلایل کمبود نیرو در آپ [آموزش و پرورش] در این دو سال همین اخراجها بود.»
اوایل مهر سال ۱۴۰۲، رضا مراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش دولت ابراهیم رئیسی به دنبال انتشار گزارشهایی از کمبود شدید معلم در کشور، کمبود ۲۰۰ هزار معلم در مدارس را تایید کرد.
همزمان محمد وحیدی، نایب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اعلام کرد که با وجود آغاز سال تحصیلی، ۲۳ هزار کلاس درس در کشور فاقد معلم است.
اوایل آبان سال ۱۴۰۲، یک نماینده مجلس جمهوری اسلامی از اخراج، تعلیق و برکناری گسترده مدیران مدارس در سراسر کشور به دلایل سیاسی و اعتقادی خبر داد.
جلال محمودزاده، نماینده مهاباد در مجلس جمهوری اسلامی، با اشاره به تغییر گسترده مدیران مدارس در شهرستانها گفت: «بر اساس آماری که به دستمان رسیده است از زمان روی کار آمدن آقای صحرایی، وزیر آموزش پرورش حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار نفر از مدیران مدارس به دلایل سیاسی و اعتقادی برکنار شدهاند.»
جلال محمودزاده به وبسایت خبری دیدبان ایران گفت: «تعدادی از این مدیران اخراج، تعلیق و اکثر آنها در پست شغلی خود جابهجا شدهاند.»
او این برکناریها را «خالصسازی» خواند و گفت: «از دانشگاهها گرفته تا آموزش و پرورش و دستگاههای اجرایی، به شدت خالصسازی در حال انجام است و تعدادی از معلمان و مدیران مدارس کنار گذاشته و برخی اساتید اخراج شدهاند و همچنان این روند ادامه دارد»