پس از انتشار اخبار قراردادهای محرمانه علیرضا زاکانی، شهردار تهران در سفر به چین، شامل خرید اتوبوسهای چینی برای حمل و نقل شهری در تهران، رییس اتحادیه کارگران خودروسازی ایران به این قراردادها و خرید چنین اتوبوسهایی اعتراض کرد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا مجتبی حاجیزاده روز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت گفت که شهرداری در حالی قصد خرید اتوبوسهای چینی را دارد که خودروی داخلی «هم قیمت پایینتری دارد و هم برخلاف مدل خارجی، قطعات یدکی و جانبی بسیار ارزانتر و داخلی» دارد.
زاکانی اشاره کرد که جمهوری اسلامی «در میان رقبای جهانی مختلف به دلیل شرایط تحریمی مجبور به انتخاب چین» شد، افزود: «به دلیل حق وتو و قدرت اقتصادی چین ناگزیر از انتخاب این فروشنده خارجی هستیم و احتمالا در قبال نفت، محصولاتی را باید تهاتر کنیم.»
موضوع قرار داد محرمانه شهرداری تهران با حزب کمونیست چین و خرید دو میلیارد یورویی اتوبوسهای چینی بازتاب گستردهای داشته است.
شایان ذکر است که جزئیات این قرارداد در اختیار اعضای شورای شهر تهران قرار نگرفته است.
مهدی چمران، رییس شورای شهر دراینباره گفت قراردادهای زاکانی در چین «محرمانه» است و انتشار آن «مشکل امنیتی» دارد.
جعفر تشکری هاشمی، عضو شورای شهر تهران تاکید کرد: «این کار شهرداری تخلف است. فکر نمیکنم خرید اتوبوس و تاکسی امنیتی باشد که قرارداد آن را نمیدهند.»
شهرداری تهران در واکنش به اعتراضات گسترده به این قرارداد و برای توجیه اقدام خود، به نصب بنرهایی با عنوان «چرا خارجی خریدیم؟» در سطح شهر تهران پرداخته است.
شهرداری تهران «قیمت پایینتر نسبت به مدل مشابه ایرانی» و «سرعت لاکپشتی خودروسازان داخلی در ساخت» را از دلایل خرید اتوبوسهای چینی اعلام کرده است.
خبرگزاری ایلنا نصب چنین بنرهایی را «تحقیر» تولیدکنندگان و کارگران ایرانی دانست.
ایلنا در این رابطه نوشت: «تحقیر تولید داخلی دقیقا در همان سالهایی که به نام حمایت از تولید داخلی نامگذاری میشوند آن هم توسط نهادی عمومی و نزدیک به دولت که شعار انقلابی میدهد، برای بسیاری عجیب بوده و این سوال را ایجاد کرده است که جایگاه کار و دسترنج نیروی کار ایرانی برای مسئولان مختلف تا چه اندازه اهمیت دارد؟»