با گذشت چند روز از انتشار نتیجه تحقیقات جان دورهام، بازرس ویژه وزارت دادگستری ایالات متحده، واکنشها به این تحقیقات ادامه دارد، هر چند که رسانههای نزدیک به دموکراتهای آمریکا تلاش میکنند این تحقیق را کماهمیت جلوه دهند.
جان دورهام میگوید که تحقیقات مربوط به تبانی ترامپ با روسیه هرگز نباید انجام میشد؛ چون مجریان قانون هیچ مدرک واقعی در ارتباط با روابط کارزار انتخاباتی ترامپ و روسیه نداشتند که بخواهند تحقیق در این زمینه را آغاز کنند.
«من و مردم آمریکا قربانی شدیم»
بعد از انتشار این گزارش، دونالد ترامپ در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشته است: «(افبیآی) مردم آمریکا را فریب داد، همانطور که در حال حاضر توسط کسانی که نمیخواهند عظمت آمریکا را ببینند، فریب داده میشوند.»
وی در مصاحبهای با فاکسنیوز گفته است: «من و مهمتر از همه، مردم آمریکا قربانی این جنجال طولانیمدت و خیانتکارانه (تحقیقات بدون شواهد درباره ترامپ و روسیه) شدهایم که توسط دموکراتها آغاز شد.»
وی عملکرد افبیآی در این تحقیقات را «شرمساری کامل» توصیف کرده و افزوده است که: «خشم عمومی از این گزارش در حدی بالا است که من مشابه چنین واکنشی را پیش از این به یاد ندارم.»
در تازهترین خبرها نیز طرح استیضاح کریستوفر ری، مدیر سابق افبیآی در کنگره آمریکا در دست بررسی است. در این طرح آمده است که «افبیآی تحت نظارت کریستوفر ری، آمریکاییهایی را که دشمنان رژیم بایدن تلقی میشوند، مرعوب کرده و مورد آزار قرار داده و به دام انداخته است. او افبیآی را به نیروی پلیس شخصی جو بایدن و مریک گارلند، دادستان کل، تبدیل کرده است.»
اداره تحقیقات فدرال یا افبیآی، یک سازمان اطلاعاتی امنیتی داخلی در ایالات متحده آمریکا است که به عنوان اصلیترین اجراکننده قانون فدرال زیر نظر وزارت دادگستری آمریکا فعالیت میکند. کریستوفر ری، در سال ۲۰۱۷ توسط ترامپ به ریاست افبیآی منصوب شد و بعد از روی کار آمدن جو بایدن در سمتش ابقا شد.
در گزارش اخیر بازرس ویژه دادگستری آمریکا آمده است که «اگر افبیآی از قوانین خودش پیروی میکرد، مأموران این اداره متوجه میشدند که نه این اداره و نه سیا هیچ مدرکی نداشتند که نشان دهد ترامپ یا هرکسی در کمپین او در هر زمانی در طول مبارزات انتخاباتی با مقامات اطلاعاتی روسیه در تماس بوده است.»
ترامپ گفته است که رئیس سابق افبیآی و دموکراتها باید به دلیل گذراندن سالها برای تحقیق درباره تبانی ادعایی بین ترامپ و روسیه پاسخگو باشند… و باید بهای سنگینی برای گذراندن کشورمان در این شرایط پرداخت شود.
ماجرا از کجا آغاز شد
در تحقیقات موسوم به «روسیه گیت» که از سوی دموکراتهای آمریکا در سال ۲۰۱۶ آغاز شد، قرار بود افبیآی تحقیقاتی درباره تبانی ترامپ و روسیه برای دخالت در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۶ انجام دهد.
روزنامه نیویورکپست، زمانیکه دورهام درگیر این تحقیقات بود، در ژوئن ۲۰۲۲ گزارشی با این عنوان منتشر کرد که «افبیآی میدانست که ماجرای روسیهگیت یک دروغ است اما این حقیقت را پنهان کرد.» طبق این گزارش، در طول سالهایی که افبیآی تحقیقاتش را انجام میداد، مقامات بلندپایه اداره تحقیقات فدرال وانمود میکردند که اطلاعات ایگور دانچنکو، جاسوس روسی درباره ارتباط ترامپ با روسیه معتبر است و به این وسیله وزارت دادگستری را فریب داد تا این ادعاها را تایید کند.
بعدها دانچنکو اعتراف کرد که ادعاهای بیاساسی را درباره ارتباط ترامپ و روسیه مطرح کرده است.
به نوشته نیویورکپست «در طول سالهای گذشته رسانهها (وابسته به جناح چپ و دموکرات آمریکا) تلاش میکردند تا به مخاطبان القا کنند که این مقامات نجاتدهندگان جمهوری در آمریکا هستند، حتی پس از اینکه تحقیقات بازپرس ویژه روبرت مولر نشان داد که هیچ مدرکی در تایید ادعاها علیه ترامپ وجود ندارد، بازهم اکثر رسانهها علاقهای به انتشار حقیقت درباره این پرونده نداشتند، چون آنها جایزه پولیتزر و بازدیدهای گسترده در وبسایتشان را از تبلیغات ماجرای روسیهگیت گرفتند تا با این کار رئیس جمهور مورد نفرتشان (ترامپ) را بدنام کنند.»
اشاره نیویورکپست به اهدای جایزه پولیتزر به خبرنگاران نیویورکتایمز برای گزارش مربوط به روسیهگیت است.
این رسانه در پایان نتیجه میگیرد که تا وقتی توطئهکنندگان پاسخگو نشوند، باید درباره آینده دموکراسی در آمریکا نگران بود.
روبرت مولر، بازپرس ویژه در سال ۲۰۱۷ تحقیقات دوسالهای را درباره مداخله روسیه در انتخابات سال ۲۰۱۶ آمریکا انجام داد، نتیجه تحقیقات وی نشان داد که مدارک معتبری برای اثبات ادعای روابط ترامپ با روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ وجود ندارد. وی نتیجه تحقیقاتش را در گزارشی ۴۵۰ صفحهای منتشر کرد.