دومین نمایشگاه سازهای ابداعی محمدرضا شجریان، استاد آواز ایران از ۲۲ شهریور ماه، به همت شرکت دل آواز، در خانه هنرمندان دایر گردیده است.
به گفتهی محمد رضا شجریان، این نمایشگاه ادامه همان نمایشگاهی است که در سال ۱۳۹۰ برگزار شد، با این تفاوت که سازها برای عرضه در بازار موسیقی و سفارش تولید به نمایش در میآیند.
این سازها پیش از این در کنسرتهایی با حضور شجریان نواخته شدهاند و اصلاحاتی در جهت بهبود آنها صورت گرفته است.
به گزارش خانه موسیقی ایران، محمد رضا شجریان هفته گذشته در یک نشست خبری، انگیزه خود را از ساخت این سازها، رفع نقایص و معایبی دانست که در ارکستر سازهای ایرانی وجود دارد.
وی دراینباره گفت: “سازهای ایرانی مخصوصا در بخش بم صدای جالبی ندارند. این در حالی است که ما در سازهای کلاسیک غربی سازهایی را می شناسیم که قابلیت های فراوانی در صدای بم دارند. بنابراین این انگیزه طی سالیان اخیر برایم ایجاد شد تا در کنار سازهایی چون عود، سنتور و دیگر سازهای زهی تجربههایی را کسب کنم”.
تنوع سازهای ارائه شده در این نمایشگاه جالب توجه است. خانوادهی شهرآشوب در ۴ اندازه شامل “شهبانگ”، “شهنواز”، “شهرآشوب آلتو” و “شهر آشوب سوپرانو”، دل و دل در ۲ اندازه شامل “دل و دل آلتو” و “دل و دل سوپرانو”، خانوادهی صراحی در ۴ اندازه شامل “شاه صراحی”، “صراحی باس”، “صراحی آلتو”، “صراحی سوپرانو”، خانوادهی سازهای مضرابی با نامهای “ساغر”، “باربد” و “کرشمه”، سازهای “تندر” و “سبو” و همچنین سنتورهای با ساختار جدید، سازهایی هستند که در این نمایشگاه به نمایش درآمدهاند.
شجریان افزود: “ساز باید نوازنده خود را راضی کند. البته این سازها تازه در ابتدای کار هستند و باید بیشتر روی آنها کار شود به طور مثال در بخش مضراب و آرشه هر نوازنده ای باید برای خودش یک آرشه خوب به دست آورد”.
وی با تاکید بر احترام به سنتها، بر لزوم خلاقیت و نوآوری در موسیقی و آواز تاکید کرد.
این نمایشگاه تا تاریخ ۲۸ شهریور ماه در سالن پاییز خانه هنرمندان پابرجاست.
با کلیک بر روی یک تصویر، وارد گالری شوید.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.
2 دیدگاه دربارهٔ «نمایشگاه سازهای ابداعی محمدرضا شجریان (بههمراه تصاویر)»
واقعا استاد پیش خودشون چی فکر کردن؟ساز غربی رو با قیافه ی سنتی به خورد نوازنده دادن کار درستیه؟حیف از استاد لطفی با اون همه استعداد به پیر مرد مگفتن شما بزن حرف نزن اما باید به شما گفت شما بخون تو کار ساز سازها هم دخالت نکن هر کسی در رشته ای استاده
احترام استاد بر همه ما واجب. اما یک حقیقت رو میشه از فقط رویت این به اصطلاح سازها فهمید حتی بدون شنیدن صداشون و اون اینکه اختراع یک ساز این نیست که نمایی کلی از یک ساز مثلا غربی رو در ذهن داشت و اون رو ساخت و تغییراتی شبیه سازهای ایرانی در اونها ایجاد کرد و صدایی که بدست میاد ، باید بدونیم که قطعا از ساخت چنین وسایلی صدایی ایجاد خواهد شد با ویژگی های فیزیکی صوت ، اما یه حسی باید در انسان ایجاد کنه دیدن یک ساز . ما با شکل سازهای سنتی مون بزرگ شدیم و با صداشون زندگی کردیم.قاطعانه عرض میکنم محاله که سازی اختراع بشه بتونه جای تار رو بگیره با کاری که تار در موسیقی سنتی ما انجام میده!استاد بهتره نهایتاً در فکر برطرف ساختن معایب احتمالی برخی سازها باشند. کاری که استاد قنبری مهر انجام داده اند. یعنی استاد قنبری مهر تجربه و علم ساز شناسی و ساز سازیشون کمتر از استاد شجریان بوده؟ بعید میدونم کسی باشه که چنین نظری داشته باشه. استاد قنبری هم تنها کاری که مثلا در خصوص تار و ستار انجام داده اند فقط افزایش طول دسته تار بر روی بخش جلویی کاسه بوده و تغییر سرپنجه تار و ستار. که بیشتر در جهت رفع عیوب فیزیکی این سازها بوده و نه اختراع یک ساز دیگه.
به هر حال با نهایت احترام باید عرض کنم سازهای استاد فقط شاید مورد علاقه کلکسین داران و علاقه مندانی اینچنین قرار بگیره.