پروفسور جیم اسکیا، رئیس جدید هیات بیندولتی سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوا عنوان کرد که هشدارهای مداوم فعالان محیطزیست در مورد به اصطلاح «روز قیامت در آینده نزدیک» به تلاشها برای مقابله با وضعیت فعلی آسیب میزند و هیچ «تهدید وجودی برای بشریت» ندارد.
پروفسور اسکیا تنها چند روز پس از انتصاب وی در سمت جدید در هیئت بینالمللی که موضوعات مربوط به تغییرات آب و هوا را نظارت و ارزیابی میکند، این سخنان را در گفتگو با رسانههای آلمانی بیان کرد.
او گفت: «اگر شما دائماً این پیام را ارسال کنید که همه ما محکوم به انقراض هستیم، این امر باعث فلج شدن مردم میشود و آنها را از انجام اقدامات لازم برای کنترل تغییرات آبوهوایی بازمیدارد.»
این دانشمند که ۴۰ سال تجربه در علوم تغییرات اقلیمی دارد در بخش دیگری تأکید کرد که افزایش دمای جهانی بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد در مقایسه با دوران پیش از صنعتی شدن، «تهدیدی وجودی برای بشریت» ایجاد نمیکند.
به دنبال توافقنامه تغییرات آبوهوای پاریس که در سال ۲۰۱۵ تصویب و در سال ۲۰۱۶ رسماً تأیید شد، صدها کشور به منظور «کاهش قابل توجه خطرات و تأثیرات تغییرات آب و هوا» متعهد شدند که گرمایش جهانی را به کمتر از ۲ درجه سانتیگراد محدود و افزایش آن را به ۱.۵ درجه سانتیگراد محدود کنند.
با این حال، اسکیا به مجله اشپیگل گفت: «نباید ناامید شویم و در یک حالت شوک قرار بگیریم» اگر دمای کره زمین به این میزان افزایش یابد و «اگر بیش از ۱.۵ درجه گرم شود جهان به پایان نخواهد رسید.»
«ما نخواهیم مرد»
آقای اسکیا با اشاره به اینکه تنشهای اجتماعی ممکن است افزایش یابد، اما به طور کلی، ما از بین نخواهیم رفت، گفت: «با این حال، جهان خطرناکتر خواهد بود.»
با این حال، او خاطرنشان کرد که تغییرات آبوهوایی «ساخته انسان» قطعاً «وجود دارد» و ما «دیگر نمیتوانیم آن را انکار کنیم».
رئیس جدید هیات بیندولتی سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی افزود: «انسان باعث این بحران جهانی شده است و صدمات زیادی به سیاره زمین وارد کرده است و اکنون وظیفه ما این است که از اتفاق بدتر جلوگیری کنیم.»
این اظهارات با آنچه که آنتونیو گوترش، دبیر سازمان ملل متحد چند روز قبل، در پی ادعاهای درباره دمای بیسابقه در سراسر جهان، از جمله بخشهایی از اروپا و آمریکا، در ماه ژوئیه عنوان کرده بود، در تضاد است. گوترش هشدار داده بود که «دوره گرمشدن جهان به پایان رسیده است» و «دوره جهانی جوشانده شدن آغاز شده است».
کارشناسان آب و هوایی که ساکتشان کردهاند
در همین حال، دانشمندان سازمان جهانی هواشناسی نیز زنگ خطر را به صدا درآورده و شرایط ماه ژوئیه را «قابل توجه و بیسابقه» توصیف کردند و هشدار دادهاند که میانگین دمای جهانی احتمالاً به طور موقت، در مقایسه با دوره پیش از صنعتی، حداقل یک بار در طول پنج سال آینده از آستانه ۱.۵ درجه سلسیوس فراتر خواهد رفت.
از طرفی دیگر، بیش از ۱۱۰۰ دانشمند و متخصص که در سال ۲۰۲۲ بیانیهای را امضا کردند مبنی بر اینکه «هیچ وضعیت اضطراری آبوهوایی وجود ندارد».
برخی از این کارشناسان، از جمله جان اف. کلوزر، فیزیکدان برنده جایزه نوبل، به دلیل تردیدشان در مورد تغییرات آبوهوایی سانسور شدهاند.
آقای کلاوزر که قبلاً مخالفت خود را با سیاستهای آبوهوایی دولت بایدن ابراز کرده بود، قرار بود در ۲۵ ژوئیه در سمیناری در مورد مدلهای اقلیمی به صندوق بینالمللی پول شرکت کند، اما به گفته ائتلاف CO2 که یک بنیاد آموزشی غیرحزبی است و آقای کلازر یکی از اعضای هیئت مدیره آن است خبر داد که این فیزیکدان در این سمینار شرکت نمیکند.
همچنین او در کنفرانس کوانتومی کره با تأکید بر اینکه «معتقد نیستم که بحران آبوهوایی وجود دارد»، عنوان کرد که برخی از «فرایندهای کلیدی» مورد استفاده در مدلهای مربوط به تغییرات آبوهوایی «تقریباً ۲۰۰ برابر اغراقآمیز و اشتباه درک شدهاند».