Search
Asset 2

چگونه چپ‌های سوسیالیست باعث قدرتمند شدن مافیا در اکوادور شدند؟

بعد از ناپدیدشدن رهبر قدرتمند یک باند تبهکار موسوم به «لوس چانیروس» از زندان امنیتی اکوادور، خشونت در سراسر این کشور آمریکای لاتین آغاز شده است.
نیروهای پلیس با حمایت ارتش اکوادور، پس از حوادث در زندان امنیتی اکوادور (ال اینکا) در ۸ ژانویه ۲۰۲۴، آماده انجام عملیات امنیتی می‌شوند. (RODRIGO BUENDIA/AFP via Getty Images)

نویسنده: مریم نیکپور

چند روز بعد از ناپدیدشدن رهبر قدرتمند یک باند تبهکار موسوم به «لوس چانیروس» از زندان امنیتی اکوادور، خشونت در سراسر این کشور آمریکای لاتین آغاز شده است.

در زندان‌های بزرگ اکوادور شورش‌هایی آغاز شد و گزارش‌هایی نیز از ربودن و اعدام نگهبانان زندان‌ها توسط زندانیان منتشر شده است. هم‌چنین رسانه‌های بین‌المللی گزارش داده‌اند که عملیات‌های انفجاری، دزدی‌های مسلحانه، تیراندازی و آتش زدن خودروها در چند روز اخیر به راه افتاده است.

در گوایاکیل، بزرگترین شهر بندری اکوادور، روز سه‌شنبه، نهم ژانویه تعدادی از مردان مسلح در حالی که ماسک بر صورت داشتند، به یک ایستگاه تلویزیونی موسوم به تی‌سی یورش بردند و تعدادی از کارکنان این شبکه تلویزیونی را در هنگام پخش زنده تلویزیونی و در برابر دوربین‌ها به گروگان گرفتند که با دخالت نیروهای امنیتی، این کارکنان نجات یافتند.

بعد از اینکه دانیل نوبوا، رئیس جمهور اکوادور وضعیت اضطراری ۶۰ روزه اعلام کرد، نیروهای امنیتی مقررات منع آمدوشد را در سراسر این کشور به اجرا گذاشته‌اند. ارتش به دستور رئیس‌جمهور برای برگرداندن آرامش در این کشور وارد عمل شده است، کنترل زندان‌ها را برعهده گرفته است و گشت‌های امنیتی در معابر عمومی، وضعیت را زیرنظر دارند. نوبوا هم‌چنین هزاران افسر پلیس و نیروهای امنیتی را موظف کرده است که آدولفو ماسیاس معروف به فیتو، رهبر ناپدیدشده تبهکار را بیابند.

دانیل نوبوا با تروریستی اعلام کردن تعدادی از باندهای تبهکار در بیانیه‌ای ویدیویی گفته است: «دوره‌ای که قاچاقچیان موادمخدر، متخلفان جرائم سازمان‌یافته و مردان مسلح به دولت دیکته می‌کردند که چه باید بکند، به پایان رسیده است.»

این یکی از بزرگترین چالش‌های امنیتی دولت دانیل نوبوا ۳۷ ساله است که از نوامبر سال گذشته در انتخابات ریاست جمهوری برنده شد و به شهروندان قول داد تا بساط باندهای مافیایی را در اکوادور برچیند.

چرا فیتو، رهبر ناپدیدشده مافیایی مهم است؟

آدولفو ماسیاس که او را «فیتو» می‌خوانند، یکی از بدنام‌ترین رهبران مافیایی و از اولین سردسته‌های باندهای اکوادوری است که با شبکه‌های قاچاق مواد مخدر مکزیک روابط نزدیکی دارد.

روز یکشنبه، هفتم ژانویه مقامات زندان گزارش دادند که او به طرز مرموزی از سلولش در زندان امنیتی گوایاکیل ناپدید شده است. او در حال گذراندن محکومیت ۳۴ ساله‌اش به جرم قاچاق مواد مخدر و جرایم دیگر بود. او در سال ۲۰۱۳ نیز از زندان فرار کرده بود.

پیش از این فیتو همانند دیگر رهبران باندهای تبهکار اکوادور از پشت میله‌های زندان، فعالیت‌های جنایی باندش را اداره می‌کرد.

نیویورک تایمز به نقل از کارشناسان گزارش داده است که بیش از یک‌چهارم زندان‌های این کشور تحت کنترل باندهای تبهکار است.

فرناندو ویلاوینسسیو، نامزد ریاست‌جمهوری که در ماه اوت سال گذشته ترور شد، چند روز پیش از مرگش گفته بود که چندین بار از سوی باند لوس چانیروس تهدید شده است. او به صراحت در مورد ارتباط بین جنایات سازمان‌یافته و مقامات دولتی این کشور صحبت کرده بود.

بعد از این ترور انگشت اتهام به سوی رهبر این باند نشانه رفت و فیتو به یک زندان تحت تدابیر امنیتی شدید منتقل شد، اما وکلای مدافع وی از طریق رایزنی با مقامات و دادگاه، موفق شدند که او را به سلول قبلی‌اش، جایی که باند تبهکار را از آنجا رهبری می‌کرد، برگردانند.

چگونه زندان‌ها تبدیل به لانه امن مافیا شد؟

مجله تایم گزارش داده است که باندهای مافیایی از سال‌ها پیش در اکوادور قدرتمند شده‌اند.

پیش از این، با وجود اینکه بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین درگیر کارتل‌های قدرتمند مواد مخدر بودند، اما دولت اکوادور توانسته بود از طریق سیاست‌های ضد مواد مخدر و توافق با گروه مسلح فارک، امنیت این کشور را از خشونت‌های این باندها حفظ کند، اما در طول این سال‌ها وضعیت به گونه‌ای تغییر کرده است که اکوادور رتبه چهارم آمار قتل را در آمریکای لاتین دارد.

فارک نام گروه چریکی مارکسیستی در کلمبیا است که در ابتدای شکل‌گیری قصد سرنگونی دولت کلمبیا را داشت و در سال‌های بعد در تجارت مواد مخدر در آمریکای لاتین همکاری می‌کرد. دولت اکوادور با فارک توافقی امضا کرده بود که بر مبنای آن، فارک قول داد که امنیت اکوادور را به خطر نیندازد. بعد از به قدرت رسیدن رافائل کوریا وضعیت کاملا تغییر کرد. دولت وی همانند بسیاری از دولت‌های آمریکای لاتین بر اجرای سیاست‌های چپ‌گرایانه تاکید داشت.

ویل فریمن، یک محقق در زمینه آمریکای لاتین به این مجله گفت که کوریا سیاست‌های سوسیالیستی بسیاری وضع کرد که در ظاهر برای کاهش چشمگیر فقر، جرم و جنایت در این کشور صورت می‌گیرد. او هزینه‌های دولت برای خدمات اجتماعی را افزایش داد و بودجه‌های قابل توجهی به مدارس، مراکز بهداشتی‌درمانی و مسکن سرازیر کرد.

به گفته وی، کوریا کارکنان ارتش آمریکا را که به دولت اکوادور برای پیش‌برد تحقیقات مواد مخدر کمک می‌کردند، اخراج کرد. بودجه نهادهای امنیتی را افزایش داد. زندان‌های بزرگی ساخت و جمعیت زندان‌ها در دوره ریاست‌جمهوری وی دو برابر شد.

وی افزود: «در ظاهر این طور به نظر می‌رسید که این زندان‌ها، شهروندان را از آسیب جنایتکاران حفظ کند و میزان جرم و جنایت را کاهش دهد، اما در داخل همین زندان‌ها، باندهای مخوف مافیایی شکل گرفتند و شروع به رشد کردند.»

به گفته این محقق، از طرفی سیاست‌های کوریا باعث بهبود وضع اقتصادی اکوادوری‌ها شد، اما این سیاستی نبود که دوامدار و به طور پایدار باشد؛ کوریا برای اجرای این سیاست‌ها میلیاردها دلار وام گرفته بود و کشور را در موقعیت بسیار آسیب‌پذیری قرار داد؛ چون دولت اکوادور قادر به پرداخت این بدهی‌ها نبود.

فریمن ادامه داد که مجموعه‌ای از بدهی‌های هنگفت دولتی، افزایش اعضای باندها و تقاضای فزاینده برای کوکائین در سراسر جهان اکوادور را در وضعیت آسیب‌پذیری قرار داد. تمامی این بحران‌ها، توجه باندهای مافیایی را به اکوادور جلب کرد. اکنون باندهایی از مکزیک، ونزوئلا و کلمبیا به شدت برای کنترل بنادر اکوادور که به خوبی با بازارهای اروپا و آسیا مرتبط هستند، رقابت می‌کنند.

نظرات بیان شده در این مقاله نظرات نویسنده است و لزوماً منعکس کننده نظرات اپک تایمز نیست.

سئو

چند روز بعد از ناپدیدشدن فیتو، رهبر باند تبهکار موسوم به «لوس چانیروس» از زندان امنیتی اکوادور، خشونت در سراسر این کشور آمریکای لاتین آغاز شده است.

شبکه های اجتماعی

بیش از یک‌چهارم زندان‌های اکوادور تحت کنترل باندهای تبهکار است.

 

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی