Search
Asset 2

توقف تیک‌تاک در آمریکا؛ مهاجرت کاربران به اپلیکیشن ردنوت

توقف تیک‌تاک در آمریکا و مهاجرت کاربران به ردنوت؛ آیا جایگزینی چینی می‌تواند به چالش‌های سیاسی و محدودیت‌های نظارتی غلبه کند؟
(Michael M. Santiago/Getty Images)

رویترز گزارش داد که شرکت تیک‌تاک قصد دارد برنامه تیک‌تاک را برای کاربران آمریکایی از روز یکشنبه متوقف کند.

در آن زمان، یک دستور قضایی فدرال به اجرا درخواهد آمد، مگر اینکه دیوان عالی ایالات متحده اقدامی برای جلوگیری از اجرای آن انجام دهد.

مقامات کاخ سفید اعلام کرده‌اند که جو بایدن برنامه‌ای برای مداخله در روزهای پایانی دوره ریاست جمهوری خود جهت جلوگیری از ممنوعیت ندارد، مگر اینکه دیوان عالی وارد عمل شود.

از نظر قانونی، بایدن نمی‌تواند مداخله کند، مگر اینکه برنامه‌ای قطعی برای واگذاری مالکیت تیک‌تاک توسط شرکت بایت‌دنس وجود داشته باشد.

قوانین ایالات متحده نیازی به تعطیلی کامل تیک‌تاک ندارند؛ تنها ممنوعیتی برای دانلود این برنامه از فروشگاه‌های اپل یا گوگل اعمال خواهد شد و کاربران فعلی می‌توانند برای مدتی همچنان از تیک‌تاک استفاده کنند.

در صورتی که ممنوعیت لغو شود، تیک‌تاک می‌تواند خدمات خود را برای کاربران آمریکایی در مدت زمان نسبتاً کوتاهی از سر بگیرد.

مهاجرت کاربران از تیک‌تاک به ردنوت

برخی کاربران که به استفاده از تیک‌تاک عادت کرده‌اند، نگران هستند که دیگر نتوانند از این برنامه استفاده کنند. به همین دلیل، بسیاری از آن‌ها به سمت یک برنامه چینی دیگر به نام ردنوت (RedNote)، یا شیائوهونگشو (Xiaohongshu) به زبان چینی، روی آورده‌اند. ترجمه تحت‌اللفظی شیائوهونگشو به معنای «کتاب قرمز کوچک» است.

این کاربران خود را «پناهجویان تیک‌تاک» می‌نامند. تا روز دوشنبه، «پناهجویان تیک‌تاک» توانسته‌اند شیائوهونگشو را به صدر جدول برنامه‌های رایگان فروشگاه اپ استور اپل برسانند.
ردنوت یک پلتفرم محبوب برای به اشتراک‌گذاری سبک زندگی در چین است.

نام شیائوهونگشو یادآور «کتاب قرمز کوچک» است که در دوران انقلاب فرهنگی چین منتشر شد و شامل نقل‌قول‌هایی از مائو تسه‌تونگ، مشهورترین دیکتاتور حزب کمونیست چین، بود.
با این حال، در حال حاضر بیشتر محتوای به اشتراک گذاشته‌شده در ردنوت یا شیائوهونگشو به موضوعات روزمره مانند غذا خوردن، نوشیدن و تفریح اختصاص دارد. این محتوا شامل تصاویر، ویدیوها و پخش زنده می‌شود.

روزنامه وال‌استریت ژورنال نوشت: «شاید شیائوهونگشو برای اکثر آمریکایی‌ها جدید باشد، اما در چین یکی از پرکاربردترین برنامه‌های شبکه‌های اجتماعی است. این برنامه توسط سرمایه‌گذارانی مانند غول‌های فناوری چینی، تنسنت و علی‌بابا حمایت می‌شود. شیائوهونگشو را می‌توان ترکیبی چینی از اینستاگرام و ردیت (Reddit) دانست. کاربران آن به طور فزاینده‌ای از این برنامه به‌عنوان یک موتور جستجو برای اطلاعات کاربردی استفاده می‌کنند.»

تا اوایل سال ۲۰۲۳، تقریباً ۹۰ درصد از ترافیک شیائوهونگشو یا ردنوت از چین می‌آمد، در حالی که کاربران آمریکایی تنها ۲.۴ درصد از کاربران این پلتفرم را تشکیل می‌دادند. البته موج کنونی کاربران آمریکایی که از تیک‌تاک به ردنوت مهاجرت می‌کنند، احتمالاً این نسبت را تغییر خواهد داد.

برخلاف تیک‌تاک که به دو برنامه مجزا تقسیم شده است (یکی برای چین و دیگری برای بازار بین‌المللی)، ردنوت فقط یک نسخه دارد که هم برای بازار چین و هم برای بازار جهانی استفاده می‌شود. با این حال، این برنامه دارای رابط‌های کاربری چینی و انگلیسی است.

روزنامه وال‌استریت ژورنال اشاره کرده است که ردنوت در مقایسه با تیک‌تاک، یک برنامه «چینی‌تر» است. شبکه‌های اجتماعی چینی معمولاً توجه ویژه‌ای به محتوای سیاسی دارند، اما ردنوت بیشتر بر محتوای سبک زندگی تمرکز دارد و از هرگونه موضوعی که ممکن است سیاسی به نظر برسد، اجتناب می‌کند. این ویژگی باعث می‌شود که کمتر مورد هدف نظارتی قرار گیرد، اما به معنای آزادی بیان در این پلتفرم نیست.

نگرانی‌ها درباره تعاملات کاربران

طبق گزارش بلومبرگ، کاربران آمریکایی که به ردنوت می‌پیوندند، به‌طور مستقیم وارد «باغ دیواری پکن» می‌شوند. این گزارش اشاره دارد که احتمال دارد دولت چین به‌زودی در ارتباطات مستقیم کاربران آمریکایی و چینی در این پلتفرم مداخله کند.

بسیاری از مباحثی که از نظر آمریکایی‌ها عادی به نظر می‌رسند، ممکن است از دیدگاه دولت چین خطرناک باشند. به‌عنوان مثال، کاربران آمریکایی در مورد موضوعاتی مانند حداقل دستمزد، ساعات کاری یا انتقاد از دولت با کاربران چینی صحبت می‌کنند. این تعاملات باعث شگفتی کاربران چینی شده است که متوجه می‌شوند: «آیا در آمریکا می‌توان دولت را آزادانه نقد کرد؟»

کاربران غیرچینی نیز اظهار داشتند: «دروغ‌های حزب کمونیست چین در حال آشکار شدن است.»

اطلاعات منتشرشده از کانال‌های داخلی ردنوت نشان می‌دهد که این پلتفرم به‌شدت تلاش می‌کند تا پیام‌های کاربران را فیلتر یا دفعات تعاملات را کاهش دهد تا با الزامات نظارتی دولت چین هماهنگ شود.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی