تا به امروز رسواییهای مربوط به موادغذایی در چین سالهاست سرفصل اخبار رسانهها بودهاست. از ملامین کشنده در محصولات شیر گرفته تا عسلهای مضر، مقامات چینی اذعانکردهاند محصولات غذایی سمی (و دیگر تولیدات صادراتی خطرناک) را به دیگر کشورها صادرکردهاند. اکثر رسانههای آمریکایی و دولت ایالاتمتحده بهاندازهی کافی تلاشنکردهاند تا این موضوع که ممکناست موادغذایی صادراتی از چین خطرناکباشد را به عموم مردم اطلاعرسانیکنند و بهندرت موادغذایی چینی توسط سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) بازرسیمیشوند. بازرسانِ FDA تنها ۳.۲ درصد از همهی موادغذایی صادراتی را بررسیمیکنند. درنتیجه این امر به عهدهی مصرفکنندگان است تا برای حفظ سلامتی خود در انتخاب موادغذایی بهطورهوشمندانهای عملکنند.
در اینجا ۵ به ذکر نوع مادهی غذایی صادراتی ازچین که قبل از مصرف باید بررسیشوند، میپردازیم.
۱) تیلاپیا
تیلاپیا از آن نوع ماهیهایی است که جدیداً طرفدار پیداکردهاست. تمامی بازارهای موادغذایی با یک آشپز در محل و مزهی رایگان آن به تبلیغ تیلاپیا میپردازند. آگهیهای تلویزیونی مکرراً آن را تبلیغمیکنند. بااینحال ۸۰درصد موجودی این نوع ماهی-۱۷۳۳۶۳ تُن درسال- از چین واردمیشود.
همه میدانند که پرورشدهندگان ماهی در چین به کودکان خود اجازهی خوردن غذاهای دریایی که خود پرورشدادهاند را نمیدهند. چند سال پیش گزارششد که دختر ۷ سالهای در چین که در محل پرورش ماهی زندگیمیکرد، به دلیل میزان بالای هورمونهای مورد استفاده در پرورش ماهی، در این سن دچار عادتماهانه شد. پرورشدهندگان ماهی برای زندهنگهداشتن ماهیها در شرایط اغلب بسیار بد و نگهداری تعداد زیادی ماهی در یک مکان از هورمونهای رشد و آنتیبیوتیکهای قوی استفادهمیکنند.
۲) ماهیِ روغن
درحدود ۵۱ درصد – ۳۱۰۰۰ تُن در سال- از ماهیِ روغن موجود در بازار ایالات متحده از چین واردمیشود. شرایط پرورش ماهیِ روغن همانند ماهی تیلاپیا میباشد.
۳)آبمیوه با طعم سیب
اگر درحال خرید یک آبمیوهی سیب ارزانقیمت که طعم خوبی هم ندارد هستید، بدانید که این آبمیوه ممکن است از چین واردشدهباشد. حدود ۵۰درصد -در حدود ۳۶۷ میلیون گالُن در سال- از آبمیوههای سیبی که در ایالات متحده بهفروشمیرسند ساخت چین است.
پسماندهی آفتکشها که در میوهها، سبزیجات و غذاهای فراوریشده باقیمیماند، در دراز مدت زمانیکه وارد ذخیرهی غذایی میشوند، مشکلساز خواهندشد. چین که بزرگترین تولیدکنندهی آفتکش در جهان است، تا حد زیادی قادر به رسیدگی به مشکل پسماندههای شیمیایی خطرناک و غیرقانونی در مواد غذایی نبودهاست؛ حقیقتی که میتوان از روی تعیین بیشترین میزان مجاز آن در موادغذایی فهمید.
۴)قارچهای پرورده
سعینمایید که از قارچهای کنسروی دوریکنید. ۳۴درصد از آنها – ۲۸۵۰۰ تُن در سال- از چین واردمیشوند.
۵)سیر
سیر در بسیاری از موادغذایی فراوریشده وجودارد. در حدود ۳۱ درصد از سیر موجود در بازار یا ۹۸۵۰۰ تُن در سال از چین واردمیشود. شما ممکناست برچسب “محصول ارگانیک” را ببینید امّا در واقعیّت هیچ شخص یا گروه ثالثی در چین وجودندارد که به بررسی و صدور گواهینامه برای محصولات “ارگانیک” بپردازد. برای سود بیشتر هر کسی میتواند به محصولی برچسب “ارگانیک” بدهد.
* اطلاعات فوق براساس دادههای سال ۲۰۱۱ میباشد که در بیانیهی کمیتهی امور خارجهی مجلس درخصوص تهدید موادغذایی خطرناک چینی ارائهشدهاست. هر ساله ۷ درصد بر میزان واردات موادغذایی از چین افزودهمیشود.
اگر درخصوص چگونگی خطرات این نوع موادغذایی بر سلامت انسان پرسشی دارید، میتوانید گزارش مربوط به آلودگی محیطزیست در چین را مطالعهکنید.
درک مشکل آلودگی در چین
بنا به اظهار روزنامهی صبح جنوب چین: “۷۰درصد از رودخانهها و دریاچههای چین، آلوده به مواد شیمیایی صنعتی و الیاف گیاهی است.” بهتازگی ساکنان شهر ژجیانگ چین -یکی از استانهای چین با میزان آلودگی کمتر- پیشنهاددادهاند اگر هر یک از مقامات دولتی شهامت شناکردن در آبراه محلی را داشتهباشد، ۳۰۰۰۰۰هزار یوان معادل ۵۰ هزار دلار به آنها خواهندداد.
سفارت ایالات متحده در پکن میزان آلودگی هوا در هر ساعت را منتشرمیکند. امریکاییهای ساکن در پکن براساس این اطلاعاتِ ساعتی تصمیممیگیرند که میتوانند بیرون بروند یا نه.
گزارشهای بیشماری از آلودگیهای شدید هوا، آب و خاک وجوددارد. باوجود این میزان آلودگی، تقریباً خوردن غذای سالم غیرممکن است.
در اینجا ویدئویی را مشاهدهمیکنید که توسط یک دانشجوی شجاع چینی که فارغالتحصیل دانشکده فیلم پکن است، تهیهشدهاست. او برای ساخت این فیلم خودرو و خانهی خود را فروخت و با صرف ۵ سال و هزینهی ۸ میلیون یوان (۳.۱ میلیون دلار) و گرفتن بیش از ۲۰۰۰ ساعت فیلم توانست این مستند ۱۲ دقیقهای را بسازد. این مستند هیچگونه راوی ندارد اما موضوع و تصاویر دردآور آن، بازگوکنندهی داستان کامل آن است.
[kml_flashembed publishmethod=”dynamic” fversion=”8.0.0″ useexpressinstall=”true” movie=”http://player.youku.com/player.php/sid/XNDkxMTQ2OTAw/v.swf” width=”400″ height=”300″ targetclass=”flashmovie” align=”right” play=”true” loop=”true” menu=”true” quality=”medium” scale=”exactfit” salign=”r” wmode=”window” allowfullscreen=”true”/]