صنایع دستی ایران با دریافت ۱۴۱ نشان بینالمللی مرغوبیت رکورد دورههای پیشین داوری یونسکو را شکست.
به گزارش خبرگزاری ایسنا آثار صنایع دستی ایران در چهارمین دورهی حضور خود در داوری نشان بین الملی مرغوبیت یونسکو با کسب ۱۴۱ نشان از میان ۳۰۸ اثر ایرانی و ۷۰ اثر خارجی رکورد جدیدی بجای گذاشت. این رقابت از بیست و چهارم تا بیست ونهم آبان ماه با حضور ۵ کشور ایران، قزاقستانٰ، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان و به میزبانی ایران در هتل لاله تهران برگزار شد.
محمدحسن صالحی مرام- معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، درگفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان در نشستی خبری با اشاره به اینکه اعطای گواهینامهی مهر اصالت یونسکو به هنرمندان حقوق کشورمان را در بازارهای جهانی تأمین خواهد کرد؛ اظهار داشت صنایع دستی میتواند در اقتصاد کشورش نقش اول را بازی کند. خوشبختانه هنرمندان ما با آثار فاخری که ارائه کرده اند پلههای سرفرازی را برای کشورمان رقم زده و محصولات بسیار مرغوب با نوآوری و خلاقیت خارق العاده تولید کردند.
گفتنیست صنایع دستی ایران در داوری سال ۲۰۰۷ (نخستین سال حضور خود) ۶مهر اصالت، درسال ۲۰۰۸، ۴۵ مهر اصالت و در سال ۲۰۱۰، ۶۵ مهر اصالت را دریافت کرده است.
نارین کاشانی- نمایندهی دفتر یونسکو در تهران، دربارهی شاخصهای انتخاب آثار برای اعطای مهر اصالت یونسکو، توضیح داد: یکی از شروط انتخاب این آثار، رعایت عدالت و احترام به حقوق مولف است. علاوه بر این، احترام به طبیعت و استفاده از مواد اولیهی موجود در طبیعت که جایگزینی برای آن باشد و جزو مواد اولیه در حال انقراض و تحت حفاظت نباشد، بسیار اهمیت دارد.
به گفتهی وی، مرغوبیت و اصالت کالا، لحاظ شدن هویت شخص سازنده و کشور محل تولید، نوآوری و قابلیت عرضه، همخوانی کیفیت و قیمت از جمله شاخصهای دیگری است که برای اعطای مهر اصالت یونسکو به آن اهمیت داده میشود.
ادریک اونگ- عضو هیأت داوری یونسکو، نیز در این نشست با بیان اینکه سومین بار است در چنین مراسمی حضور مییابد بیان کرد: صنایع دستی که امسال دیدم، از نظر کیفیت نسبت به سالهای گذشته فوقالعاده ارتقا یافته است. علاوه بر این، تعداد آثار افزایش یافته و کیفیت بستهبندیها نیز ارتقا یافته است.
اما با وجود این پیشرفتها گفته میشود تولید کنندگان صنایع دستی به دلیل برخی کمبودها با مشکلات زیادی مواجه هستند. حسین گروسی- عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نهم، عدم نقدینگی لازم و بازاریابی مناسب را دو مشکل اساسی در بحث صنایع دستی میداند و معتقد است نود درصد صنایع دستی کشور در حال حاضر تعطیل است. وی می گوید: صنایع دستی ایران مورد بی مهری قرار گرفته است. یعنی یک ریال تسهیلات و وام هدفمند که بتواند تولید ما را در صنایع دستی افزایش دهد به این موضوع اختصاص نگرفته است.
لازم به ذکر است نشان مرغوبیت صنایع دستی در سال ۲۰۰۰ بطور مشترک توسط سازمان یونسکو و انجمن توسعه و ترویج صنایع دستیASEN پایه گذاری شد به دنبال موفقیت های کسب شده، این طرح در سراسر دنیا گسترش یافت.
مهر اصالت با هدف حمایت از صنایع دستی و اشتغال زایی بیشتر، در سال ۲۰۰۱ میلادی، به صورت آزمایشی در منطقه جنوب شرقی آسیا اجرا شد. پس از آن در سال ۲۰۰۴ در آسیای مرکزی و غربی و جنوبی ادامه یافت و در سال ۲۰۰۶ با گسترش آن به آسیای شرقی و جزایر کارائیب، به مهمترین پروژه یونسکو در حوزه صنایع دستی تبدیل شد.
1 دیدگاه دربارهٔ «مهر اصالت یونسکو بر ۱۴۱ اثر صنایع دستی ایران»
سلام .ممنون از خبرتون .امیدوارم خبرهای بیشتری در مورد صنایع دستی ایران بگذارید .و از مشاهیر صنایع دستی ایران نیز بنویسید .