طرح توسعه فضای سبز عمودی بر روی دیوارها و نمای بیرونی ساختمانها میتواند گام مؤثری در مقابله با آلودگی هوای تهران بردارد.
این طرح اولین بار حدود چهار سال پیش به عنوان نمونه بر روی نمای بیرونی ساختمان سازمان پارکها و فضای سبز واقع در میدان آرژانتین و پس از آن حدود یک سال پیش نیز با ایجاد فضای سبزی به ارتفاع ۲۰ متر بر روی دیوار ساختمان شهرداری منطقه ۱۰ واقع در خیابان آزادی به اجرا درآمد و به ثبت رسید.
به گزارش خبرگزاری کشاورزی ایران، مبتکران این طرح اظهار میدارند که با توجه به آلودگی هوای شهر تهران و عدم وجود فضای سبز کافی در بسیاری از نقاط آن، کاشت گلهای عمودی بر روی دیوارها و نمای بیرونی ساختمانها، با اشغال فضای بسیار اندک آن هم در سطح عمودی، ارتفاع سبزی را ایجاد میکند که باعث جذب ذرات معلق موجود درهوا شده و غلظت آلایندهها را کاهش میدهد.
حسین افشار، مدیر گروه تولیدی چوب که از مخترعان و مبتکران این طرح میباشد، در خصوص سایر فواید آن میگوید: “کاشت گلهای عمودی از انعکاس مجدد نور خورشید جلوگیری میکند که از میزان دمای هوا نیز کاسته میشود. به تبع آن و صرف نظر از افزایش دو درصدی عایقبندی ساختمانها با استفاده از این تکنیک که بهعنوان اختراع در کشور به ثبت رسیده است، به زیباسازی فضا و مناظر شهر نیز کمک میشود.”
وی در ادامه به معضلات زندگی شهری و آلودگی صوتی ناشی از تردد بیش از حد وسایل نقلیه، عدم عایقبندی و عدم نصب شیشههای دوجداره اشاره میکند و تأکید میکند که تکنیک کاشت گل به صورت عمودی از انعکاس صدا جلوگیری میکند.
آقای افشار با همکاری آقایان تقییاری و آقارفیع ساخت پنلهای عمودی از جنس چوب را درایران به ثبت رساند.
وی درخصوص موارد مشابه این پنلها در سایر کشورها گفت: “تکنیک کاشت گیاهان عمودی بهدلیل تخصصی بودن آن بهصورت انحصاری تنها در اختیار چند کشور ازجمله فرانسه، اسپانیا، روسیه و فنلاند است که البته در ساخت پنلها یا از نَمدهایی که از فشردگی بافت کمی برخوردار هستند و یا از فلز و ورقهای گالوانیزه، پلاستیک و… استفاده شده و ساخت پنل از چوب تنها در کشور ما به اجرا درآمده است.”
مجری و مخترع پنلهای کاشت گلهای عمودی برای اجرای طرح خود با معضلاتی نیز مواجه بوده است که یکی از آنها شستهشدن و ازدست رفتن خاکها در روند آبیاری بود.
اعضای تیم تحقیقاتی او پس از دوسال تحقیق دراین خصوص توانستند موفق به تهیه خاکی شوند که علاوه بر تأمین مواد غذایی ریشه گیاه، با آبیاری به افزایش حجم برسد و درنتیجه مانع ریخته شدن خاک به بیرون از پنل شود.
از دیگر معضلات آنها افزایش وزن پنلها بود که به هنگام جذب آب توسط خاک صورت میگیرد.
برای برطرفکردن این مانع، آنها اقدام به طراحی گلدانهایی کردند که نه تنها دارای وزن سبکی بوده، بلکه دارای فضای مناسبی برای رشد گیاه باشند.
آقای افشار در پایان در خصوص گیاهان مناسب برای کاشت عمودی خاطرنشان کرد: “از گیاهانی همچون ابری نقرهای، ابلق، پاپیتال و حتی گلهای فصلی مانند بنفشه، کلم، گل همیشه بهار و… میتوان استفاده کرد. البته به شرط اینکه ساقه بلند و یا ریشه زیاد و گستردهای نداشته باشند.”