براساس گزارش مشترک جدید فایو آیز، نهادهای مجری قانون این کشورها زنگ خطر را نسبت به افزایش و خطر مشارکت جوانان در اقدامات ایدئولوژیک و مرتبط با تروریسم به صدا درآوردهاند.
گزارش «اطلاعات فایو آیز- جوانان و افراطگرایی خشونتبار: فراخوان اقدام جمعی» ماحصل همکاری نهادهای انتظامی و سازمانهای امنیتی اتحادیه فایو آیز است که از کانادا، آمریکا، استرالیا، بریتانیا و نیوزیلند تشکیل شده است.
براساس این گزارش، تعداد جوانان درگیر در اقدامات مرتبط با تروریسم در هر کشور در طول زمان بالا و پایین داشته اما روند کلی افزایشی بوده است.
در این گزارش آمده است: «کشورهای ما طی چند سال گذشته شاهد مشارکت فزاینده جوانان و افراد زیر سن قانونی در پروندههای مبارزه با تروریسم بودهاند.»
آنها گفتند که افراد زیر سن قانونی میتوانند به اندازه بزرگسالان در حوزه جنایتهای تروریستی خطرناک باشند.
این نهادها گفتند: «افراد زیر سن قانونی اغلب میتوانند همان کارهایی را که بزرگسالان میکنند انجام دهند- خلق و توزیع محتوای افراطی خشونتبار، رهبری گروههای افراطی خشونتطلب و جذب و تندرو ساختن دیگران در راستای اهداف افراطی و حتی انجام حمله. یک فرد زیر سن قانونی میتواند تأثیر قابلتوجهی در اقدامات افراطگرایانه داشته باشد و دیگران را در انجام اقدامات خشونتبار افراطی مورد حمایت قرار دهد.»
پلیس کانادا بین ۱ آوریل ۲۰۲۳ تا ۳۱ مارس، شش فرد زیر ۱۸ سال را به دلیل جرایم مرتبط با تروریسم بازداشت کرد.
این گزارش میگوید جوانان از «نسلِ دیجیتال» هستند، زیرا با فناوری بزرگ شدهاند و زمان زیادی را در فضای مجازی سپری میکنند. فضای مجازی و بهویژه شبکههای اجتماعی بستری هستند که این افراد در آنها برای انجام اقدمات افراطی مورد هدف قرار میگیرند.
در این گزارش آمده است: «فضای مجازی راهی برای ارتباط گرفتن با افراد زیر سن قانونی از طریق شبکههای اجتماعی و پلتفرمهای بهظاهر بیخطر برای بازی کردن مانند دیسکورد، اینستاگرام، روبلکس و تیکتاک فراهم میکند. افراطگرایی خشونتبار در این پلتفرمها آسانتر میشود، زیرا میتوان محتوای افراطی خشونتبار را در همین پلتفرمها طراحی کرد.»
براساس این گزارش، نهادهای انتظامی فایو آیز خواستار واکنش «کل جامعه» برای مبارزه با افراطیگرایی افراد زیر سن قانونی و نوجوانان درگیر در اقدامات مرتبط با تروریسم هستند.
بخشهای مختلف جامعه از جمله بخش آموزش، صنعت سلامت روان، خدمات اجتماعی، شرکتهای فناوری و انجمنها میتوانند در این زمینه نقشآفرینی کنند.
والدین همچنین نقش مؤثری در محافظت از کودکان در قبال این اقدامات دارند.
این نهادها بر اهمیت آگاهی والدین و مراقبان از فعالیتهای آنلاین فرزندان تأکید دارند، زیرا به آنها کمک میکند که بفهمند آیا فرزندانشان در فضای مجازی با محتوایی سروکار دارند که ممکن است به افراطگرایی بینجامد یا خیر.»
در مطالعه موردی این گزارش که در آمریکا انجام گرفت، پلیس در سال ۲۰۲۱ یک نوجوان ۱۴ ساله را به اتهام تروریسم دولتی بازداشت کرد. این جوان نحوه ساخت بمب دستساز را در فضای مجازی به اشتراک گذاشته بود. براساس گزارش مشترک، یک بمب دستساز کامل در پی تفتیش خانه این نوجوان کشف شد.
در این گزارش آمده است: «نوجوان اعتراف کرد که طرز ساخت بمبهای دستساز را که در مقاله «چگونه در آشپزخانه مادرتان بمب بسازید» در اولین شماره مجله اینسپایر- وابسته به القاعده در شبهجزیره عربستان- منتشر شده بود، در فضای مجازی با دیگران به اشتراک میگذاشت.»
این نوجوان به تحمل ۱۸ ماه حبس در کانون اصلاح و تربیت نوجوانان آریزونا محکوم شد. به گفته مقامات، او در جولای ۲۰۲۳ تحت شرایطی از این مرکز آزاد شد.