Search
Asset 2

چگونه یک «دوست قدیمیِ» حزب کمونیست چین، سیاست ایالات متحده را شکل داد (بخش اول)

کیسینجر  وزارت دفاع ایالات متحده در تاریخ ۲۵نوامبر۲۰۲۰ اعلام کرد که در حال جایگزین‌کردن کل شورای سیاست دفاع خود است. طی ۵۰ سال گذشته، کیسینجر
شی‌جین‌پینگ، رئیس جمهور چین، با هنری كیسینجر، وزیر امور خارجه پیشین ایالات متحده، در سالن بزرگ خلق، 8 نوامبر 2018 در پکن، چین دیدار می‌کند. (Thomas Peter - Pool/Getty Images)

 وزارت دفاع ایالات متحده در تاریخ ۲۵نوامبر۲۰۲۰ اعلام کرد که در حال جایگزین‌کردن کل شورای سیاست دفاع خود است. مهم‌ترین شخصیت در میان ۱۱ مشاور برکنارشده از این شورا، هِنری کیسینجر است که حزب کمونیست چین (ح‌ک‌چ) او را «دوست قدیمی» خود خوانده است.

کیسینجر که یک پناهنده یهودی است، در سال ۱۹۳۸ در ۱۵سالگی به‌همراه خانواده‌اش از آلمان نازی گریخت. او در سال ۱۹۶۹ به‌عنوان مشاور امنیت ملی و در سال ۱۹۷۳ در دوره ریاست‌جمهوری ریچارد نیکسون وزیر امور خارجه شد.

کیسینجر به‌جای اینکه از تجربیات سال‌های ابتدایی زندگی خود تحت رژیم توتالیتر نازی درس‌های خوبی بگیرد، در تمام مدت حزب کمونیست چین را در آغوش گرفته است، از جمله اینکه گفتگوی رژیم کمونیستی چین را با آمریکا در دهه ۱۹۷۰ تسهیل کرد، به حزب کمونیست چین کمک کرد از مواجهه با عواقب قتل‌عام میدان تیان‌آن‌من در سال ۱۹۸۹ بگریزد، ورود رژیم چین را به سازمان تجارت جهانی در اوایل سال ۲۰۰۱ تسهیل کرد و حتی نقش رژیم کمونیستی حاکم بر چین را در پاندمی ویروس کرونا کم‌اهمیت جلوه داد.

حتی نیکسون نیز به اشتباه مهلکِ تبانی با حزب کمونیست چین پی برد. مقاله‌ای با عنوان «هنری کیسینجر ده‌ها سال است که به ماهیت متجاوز ح‌ک‌چ پی نبرده است» در اکتبر۲۰۲۰ در هیل منتشر شد. در این مقاله آمده است: «او در دورۀ بازنشستگی اجباری‌اش به‌دلیل رسوایی واترگیت، به سخنرانی‌نویس سابق خود گفت: “احتمالاً یک فرانکنشتاین (اشتباه‌گرفتن هیولا به‌خاطر خالقش) را خلق کرده‌ایم.”»

در ادامه این مقاله آمده است: «اما به نظر می‌رسید هیچ وقت یا فرصت مناسبی برای کیسینجر پیش نیامد که تغییر در چین را ترویج دهد. در حالی که به نظر می‌رسید نیکسون، بعد از بازنشستگی، به عقاید اولیه خود درباره خطر “چین سرخ” برای جهان می‌اندیشد، کیسینجر همچنان بی‌تفاوت باقی مانده است، چراکه اصلاحات سیاسی در چین هرگز در دستور کار ژئوپلیتیک او قرار نداشته است.»

«دوره کیسینجر»

در طول جنگ سرد، از سال ۱۹۴۹ تا ۱۹۷۱، کشورهای غربی درباره تهدید چینِ تحت کنترل حزب کمونیست چین هشیار بودند. کیسینجر، با وجود اعتراض مردم آمریکا، در ژوئیه۱۹۷۱ به‌طور مخفیانه به چین رفت. سپس سفر «ازبین‌بردن سردی روابط» رئیس‌جمهور نیکسون را به چین در سال ۱۹۷۲، تسهیل کرد و دروازۀ کشور چین را به روی کشورهای غربی، به‌ویژه ایالات متحده، گشود.

نیکسون در خاطرات خود، درباره دست‌دادن با نخست‌وزیر چین چو اِن‌لای، پس از خروج از ایر فورس وان (هواپیمای حامل رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا) در پکن، صحبت کرد: «وقتی دستان‌مان به هم برخورد کرد، یک دوره به پایان رسید و دوره دیگری آغاز شد.»

کیسینجر از آن زمان بیش از ۸۰ بار به چین سفر کرد که بیش از ۲۰ بار آنها سفر شخصی‌‌اش بوده است. او تنها مقام خارجی بود که با هر پنج نسل از رهبران ارشد ح‌ک‌چ ملاقات داشت.

ایالات متحده پس از قتل‌عام دانشجویان در تیان‌آن‌من به‌دست رژیم چین، یک سری تحریم‌ها را علیه حزب کمونیست چین اعمال، و موارد نقض فاحش حقوق بشر آن را تقبیح کرد. کیسینجر برای لغو تحریم‌ها با دولت لابی کرد. او به‌عنوان نخستین مقام ارشد غربی که پس از این قتل‌عام، به‌طور مخفیانه با پکن تماس گرفت، خشم رهبران رژیم چین را فرونشاند و گفت آنها فقط کاری را انجام دادند که رهبر هر کشور دیگری در مواجهه با تقابل مردمش (که خواستار دموکراسی هستند) انجام می‌دهد. او همچنین به‌طور خصوصی به ح‌ک‌چ اطمینان داد که تحریم‌های ایالات متحده برداشته خواهد شد و او در پشت صحنه به این جریان کمک خواهد کرد، در حالی که گفت فقط کمی‌ به او فرصت دهید و جهت باد تغییر خواهد کرد.

کیسینجر با استفاده از کمیته ملی روابط ایالات متحده و چین، یک گروه بسیار بزرگ لابی‌گری را برای ح‌ک‌چ در ایالات متحده تأسیس کرد. کیسینجر و این گروه از حزب کمونیست چین در زمینه موارد نقض حقوق بشر و تجارت دفاع و سعی می‌کردند بر سیاست‌های ایالات متحده تأثیر بگذارند.

کیسینجر در کمک به حزب کمونیست چین برای رفع تحریم‌های مربوط به قتل‌عام تیان‌آن‌من موفق بود و ایالات متحده به‌سرعت به آن تحریم‌ها پایان داد. او و سایرین ایالات متحده و جامعه جهانی را نیز متقاعد کردند که رژیم چین را در سازمان تجارت جهانی بپذیرند. آنها ضمن نادیده‌گرفتن مشکلات حقوق بشری در چین، به اتصال وال استریت با نیروی کار برده‌وار چینی کمک کردند.

رسانه‌های حکومتی چین می‌گفتند: «در هر لحظه مهم از روابط چین و آمریکا، می‌توان چهره کیسینجر را یافت.»

کیسینجر کتابی را در سال ۲۰۱۱ با عنوان درباره چین منتشر کرد. رسانه‌های چینی حتی قبل از انتشار نسخه چینی این کتاب، آن را به‌شدت تحسین کردند. در این کتاب، کیسینجر به‌ندرت به حکومت توتالیتر حزب کمونیست چین و ده‌هامیلیون مرگ در دوران مائو زدونگ اشاره می‌کند. او از کشتار دانشجویان و شهروندان به‌دست حکومت کمونیستی چین در تاریخ ۴ژوئن۱۹۸۹ دفاع کرد و موارد نقض شدید و درحال‌وقوع حقوق بشر به‌دست رژیم چین را کاملاً نادیده گرفت. ضمن تکرار پیام سخنگوی حزب، ثبات، توسعه و ظهور چین را نیز به‌عنوان یک قدرت بزرگ ‌ستود.

او نظریه «نظم نوین جهانی» کمونیسم را طی چند سال گذشته ترویج داد و این واقعیت را پنهان کرد که که رژیم کمونیستی حاکم بر چین تهدیدی اساسی و مداوم برای جهان آزاد است.

طی ۵۰ سال گذشته، کیسینجر در حال لابی‌گری برای حزب کمونیست چین (ح‌ک‌چ) و تمجید از آن بوده است. نظریه او در زمینه برقراری روابط خوب بین ایالات متحده و چین، بر هشت رئیس‌جمهور ایالات متحده در خصوص اتخاذ سیاست مماشات با ح‌ک‌چ تأثیر گذاشته است، در حالی که مقادیر عظیمی از سرمایه و فناوری پیشرفته را از غرب، به‌ویژه از ایالات متحده، به چین فرستاده است و این جریان در راستای تقویت ح‌ک‌چ و حمایت از هژمونی جهانی ح‌ک‌چ خدمت کرده است. در ضمن نظریه او به ارزش‌های سنتی آمریکا در دفاع از جمهوری، حفاظت از آزادی و حمایت از حقوق بشر آسیبی جدی وارد کرده است.

«دوره کیسینجر» دوره‌ای است که در آن برخی از سیاستمداران ایالات متحده منافع آمریکا را فروختند، به ح‌ک‌چ خوراک داده و برنامه‌های سوسیالیستی را در سراسر جهان رشد دادند.

نوشته: مینگهویی

نظرات بیان‌شده در این مقاله، نظرات این نویسنده بوده و لزوما منعکس کننده نظرات اپک تایمز نیست.

مطالب دیگر:

۴۵ سناتور جمهوری‌خواه با برگزاری دادگاه استیضاح ترامپ مخالفت کردن و گفتند این خلاف قانون اساسی است

شبح کمونیسم در حال حکمرانی بر جهان ما: فصل ۱۳: ربودن رسانه‌ها

پاتریک وود: شرکت‌های بزرگ فناوری در حال نابود کردن اصل اول قانون اساسی هستند

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی