رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت اعلام کرد که سالمندان حدود ۱۱.۵ درصد از جمعیت کشور را تشکیل میدهند و تنهایی بهعنوان چالش اصلی سالمندان در سراسر جهان مطرح است.
دکتر صابر جباری در گفتگو با رسانه ایسنا تأکید کرد که با افزایش سالمندی در جامعه و کاهش جمعیت جوان، این مسئله تشدید میشود. وی با بیان اینکه سالمند شدن جمعیت به معنای کاهش تعداد افراد جوان نسبت به سالمندان است و میتواند کشور را با بحران مواجه کند گفت این موضوع از نشانههای افزایش امید به زندگی و بهبود نظام بهداشتی است، اما از نظر جمعیتی، سالمندی نشانه مساعدی به شمار نمیآید.
زنانه شدن سالمندی در ایران
جباری ادامه داد: «بر اساس ارزیابیهای سال ۱۴۰۳، اگر آغاز سن سالمندی را ۶۰ سالگی در نظر بگیریم، سالمندان ۱۱.۵ درصد از جمعیت کشور را تشکیل میدهند که ۵۲.۳ درصد آنان زن و ۴۷.۷ درصد مرد هستند. ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای جهان در مسیر زنانه شدن سالمندی پیش میرود.»
مشکلات بهداشتی سالمندان
جباری به چالشهای بهداشتی سالمندان مانند مشکلات دهان و دندان، شنوایی و بینایی اشاره کرد و افزود: «سالمندان به دندان مصنوعی، سمعک و جراحی بینایی نیاز دارند که هزینههای بالایی دارد.»
افزایش رهاشدگی و افسردگی میان سالمندان ایرانی
احمد دلبری، رئیس انجمن سالمندان ایران در گفتگویی با ایسنا در مهرماه امسال با اشاره به سرعت رشد سالمندی در کشور، نسبت به پیامدهای ناشی از این وضعیت و افزایش رهاشدگی و افسردگی میان سالمندان ایرانی هشدار داد. او با اشاره به اینکه بحث «رهاشدگی» سالمندان از مصادیق بارز «سالمندآزاری» است، گفت: «بررسیها نشان میدهد که این معضل در حال افزایش است. علیرغم اینکه میانگین تعداد فرزندان سالمندان فعلی کشور ۵ فرزند است، ما همچنان شاهد رهاشدگی سالمندان و سالمندان مجهولالهویه در سراهای سالمندی هستیم..»
اثرات مثبت فعالیت در میانسالی روی سلامتی در دوران سالمندی
پژوهشی که روی زنان استرالیایی انجام گرفت نشان داد که فعال شدن یا فعال ماندن در سنین میانسالی تأثیر قابلتوجهی روی کیفیت زندگی در دوران سالمندی دارد.
آقایان و خانمها در هرسنی که باشند، نیازی به فعالیت بدنی شدید ندارند. بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که چند دقیقه فعالیت سبک یا متوسط نیز مفید است. پژوهشی نشان داده است که انجام ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی سبک در اوقات بیتحرکی میتواند خطر مرگومیر را تا ۱۷ درصد کاهش دهد و اگر فرد فعالیت بدنی خود را متوسط یا سنگین کند، میزان خطر تا ۳۵ درصد کاهش خواهد یافت.